Ilina Cenov: Topla ratna priča Benioffa

827. Obična brojka? Ne baš. Točno je toliko dana, za vrijeme Drugog svjetskog rata, trajala nacistička opsada predivnog Sankt Petersburga, od milja zvanog Piter.

ilina cenov

Opsada je trajala od rujna 1941. godine do siječnja 1944. godine, a nacisti su grad uništili gotovo do neprepoznatljivosti. Tijekom opsade umrlo je više od milijun ljudi, što od posljedica bombardiranja, što od gladi. “U životu nisi osjetio toliku glad, u životu nisi iskusio takvu hladnoću.” Upravo je u to vrijeme gladi i hladnoće, u prvu zimu opsade Pitera smještena radnja romana “Grad lopova”, mladog američkog pisca i scenarista Davida Benioffa. (Benioff je autor scenarija za blockbuster “Troja”, što su zasigurno gledali svi ljubitelji povijesnih spektakala. Ili Brada Pitta.)

gradlopova1

U istoj se zatvorskoj ćeliji igrom ratne sudbine nađu dvojica mladića, Lev i Kolja. Lev (ujedno narator romana) je izgladnjeli sedamnaestogodišnjak židovskog podrijetla, uplašen ne samo ratom, nego i samim životom. S druge strane je Kolja, šarmantni dvadesetogodišnji vojnik Crvene armije, slatkorječivi kozački Casanova.

Nakon noći provedene u ćeliji, ne odlaze pred streljački vod, kao što su očekivali, već pred pukovnika Grečka. Pukovnik im nudi pogodbu: umjesto da se suoče sa streljačkim vodom, trebaju mu donijeti nešto što je u gradu pod opsadom steklo već pomalo status urbane legende. Tucet jaja. I ne, nije riječ o Fabergéovim jajima, što bi pomislio svaki normalan čovjek, punog želuca. Riječ je o jajima gallus gallus domesticus iliti domaće kokoši. Lev i Kolja prihvaćaju ponudu pukovnika Grečka (uostalom, kao da su uopće i imali nekog izbora?!) te dvojica potpuno različitih mladića kreću na nevjerojatno putovanje, u pustolovinu njihovog života, pri čemu njihov apsurdni zadatak dobiva upravo epske razmjere.

gradlopova2

Benioff maestralno portretira dvojicu posve slučajnih partnera u njihovoj jednako tako posve slučajnoj i pogibeljnoj avanturi. Lev je duboko rezigniran ratom i njegovim posljedicama, pesimističan je i uplašen. Nezaboravni Kolja je posve drugačiji. Njemu je rat jednostavno – zabavan. “Sve u vezi s ratom bilo mu je smiješno – barbarstvo Nijemaca, partijska propaganda, unakrsna vatra smrtonosnih metaka koja je osvjetljavala noćno nebo. To je nečija tuđa priča, vrlo impresivna i detaljna priča u koju je slučajno upao i sad ne može pobjeći.“ Kolja, kao da je svojim stavom pljunuo u lice ratu, politici, gladi, vojnicima koji najprije pucaju, a onda postavljaju pitanja… Hrabar ili lud, kako vam draže, on živi svoj život bez obzira na sve grozote, koje su neminovno prisutne u ratu. On voli svoj život, roman koji potajice piše i, naravno – žene…

Unatoč tome što je Benioff radnju smjestio u vrijeme najrazornije i najpogibeljnije opsade u novijoj povijesti, roman je ipak prožet humorom, britkim i inteligentnim, iskričavim, životnim dijalozima, pomalo apsurdnim i (tragi)komičnim situacijama. “Grad lopova“ je sjajan roman, dinamičan, zanimljiv, pametan i uzbudljiv. Roman koji se jednostavno ne ispušta iz ruku.

Benioff nas kroz ovu toplu ratnu priču vodi na očaravajuće putovanje. Opisuje nam najbizarnije situacije, u kojima se (nažalost, uvijek) mali čovjek zatekne licem u lice s velikim sukobom. I taj mali čovjek pokazuje svu svoju hrabrost, ponekad i ludost i snalažljivost, jer želja za preživljavanjem je ipak jača od svega. Ovo je roman o preživljavanju iz inata, o upornosti, hrabrosti, hladnoći i gladi, jednoj šahovskoj partiji, prijateljstvu za cijeli život i ljubavi za cijeli život… Ovo je roman o avanturi, koja je trajala nekoliko dana, a označila cijeli život. I naravno, ovo je priča o tucetu jaja. Nakon ovoga romana, vađenje jaja iz hladnjaka više nećete gledati na isti način.

0