Uskrsni stol kakav želimo u svom domu

Uskrsni stol kakav želimo u svom domu

uskrsnji-stol-11

Nakon onog božićnog, obiteljsko okupljanje za uskršnje blagdane drugo je po važnosti u godini. Planiraju se jednake količine hrane kao i puno veći broj gostiju nego je to uobičajeno, pogotovo ako imate veliku obitelj. U svo se planiranje uvijek potkrade i pitanje dekoracije stola jer bitna je cijela atmosfera.

uskrsnji-stol-15

I dok tradicija nalaže klasične simbole, piliće, zečeve, gnijezda i slično, mi smo ove godine ipak posegnuli za malo modernijim pristupom, no uskršnja jaja ipak nismo zaobišli. U suradnji sa Studijem Eventastic, čija su pokretačka kreativna snaga Iva Duduković i Dražana Paladin Pavelić, donosimo prijedlog jednog uskršnjeg stola (bez hrane, nažalost) kakav bi rado kreirali i u vlastitom domu, malo za promjenu.

uskrsnji-stol-14

uskrsnji-stol-10

Pravu proljetnu rapsodiju na vašem će stolu obilježiti cvijeće. Kombinacija sive, bijele i ljubičaste boje diktirala je vrstu cvijeća na ovom stolu, no vama će možda odgovarati neke druge nijanse. Još ljubičaste boje u kompoziciju su unijele keramičke zdjelice i salvete od sivo-ljubičastog materijala. S obzirom na sivi stol, ostatak je detalja biran u bijeloj boji ili prozirnom staklu. Niske vaze i cvijeće kratkih stapki osigurat će da gosti mogu razgovarati i preko centralnog aranžmana, a i on će se ujednom trenu morati pomaknuti kako bi napravili mjesta za sve što je na jelovniku.

uskrsnji-stol-16

uskrsnji-stol-17

Što se tiče ostalih detalja tu su i svijećnjaci s lučicama te nezaobilazna dekoracija u obliku jaja, ovog puta keramičkih. Svakog gosta na tanjuru čeka menu, salveta ukrašena cvjetićima i delikatnim perjem, kao i jaje s otiskom pera u zdjelici. Cijelu kompoziciju na uskršnjem stolu odlikuje nota prozračnosti i nježnosti, buđenja proljeća i osjećaja lakoće. Generalnu ideju i atmosferu možete rekreirati i u vlastitom domu, koristeći ono što već posjedujete i inspirirajući se s idejama na fotografijama.

uskrsnji-stol-9

Na samom je čelu gnijezdo s jajima – a kako ih obojati u neobičan mramorni uzorak doznajte u DIY uputama u nastavku.

Mramorni efekt možete dobiti uz pomoć vode i lakova za nokte, gdje ćete boje birati ovisno o svojem uređenju stola – u ovom slučaju to su bile crna, siva i nježna ljubičasta. Pomiješajte u plastičnoj čaši vode jednu po jednu boju i dok još plutaju na površini umočite jaje kako bi se boja na njega primila. Rezultat je mramorom prošarana površina.

uskrsnji-stol-1

Pripremite lakove, jaja i čašu vode.

uskrsnji-stol-2

Ulijte jednu po jednu boju laka u vodu kao što vidite na slici (nemojte odmah uliti cijelu bočicu).

uskrsnji-stol-6

Jaje uz pomoć čačkalice uronite u vodu s bojom.

uskrsnji-stol-4

uskrsnji-stol-3

Pažljivo izvadite i stavite da se suši.

uskrsnji-stol-7

Rezultat su zanimljiva mramorna jaja.

uskrsnji-stol-12

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori