I Remi je naučila programirati
uz Sat kodiranja

U sklopu „Sata kodiranja“ (Hour of Code), globalnog projekta neprofitne organizacije code.org koju kao partner podržava Microsoft ovaj se tjedan i Hrvatska putem brojnih predavanja u preko 70 osnovnih i srednjih škola pridružila milijunima učenika u svijetu koji imaju priliku naučiti više o programiranju.

Mirela-Priselac-Remi-(2)

Predavačima se na satu kodiranja u Osnovnoj školi grofa Janka Draškovića iz Zagreba pridružila i Mirela Priselac Remi iz grupe Elemental. Remi je s učenicima iz šestih razreda podijelila svoja iskustva s tehnologijom, a zajedno su osnove programiranja učili prolazeći kroz inačicu igrice Minecraft, posebno napravljene za ovu priliku.

Učenici osnovne škole grofa Janka Draškovića iz Zagreba nisu mogli sakriti svoje oduševljenje družeći se i učeći s Remi na predavanju koja je odmah na početku rekla da nikada nije kasno naučiti programirati, ali je najbolje početi se upoznavati s tehnologijom što ranije jer će nas ona pratiti kroz cijeli život. „Mislim da je sjajna inicijativa približiti mladima pojmove programiranja i koda, kako bi se oni u ranoj dobi demistificirali. Štoviše, smatram da je programiranje i kodiranje jednako kreativna aktivnost kao i npr. skladanje glazbe. Maštovit programer će “kao alkemijom” ni od čega stvoriti nešto sadržajno, zabavno ili korisno, baš kao i muzičar. Kreativnost se ne smije isključiti iz jednadžbe, kao ni snalažljivost i inteligencija da se u zadanim okvirima napravi nešto novo i svježe. Za mene su programiranje i muziciranje srodne discipline – najvažnije je da smo kreativni!”-izjavila je Remi.

Sat-Kodiranja

Djeca su tijekom predavanja mogla slušati o osnovama programiranja, pogledati video isječke o iskustvima poznatih osoba s tehnologijom te razlozima zašto su se IT stručnjaci ih Hrvatske odlučili za programiranje, dok su uz igranje Minecrafta, nakon svakog uspješno obavljenog zadatka mogli provjeriti kako  u programskom jeziku izgleda kod koji su napravili pomičući likove na ekranu.

Slična predavanja širom Hrvatske drže brojni učitelji, profesori, Microsoft Student Partneri te IT stručnjaci koji su se priključili ovom projektu kako bi podijelili svoja znanja s najmlađima te ih tako zainteresirali za kompetencije koje će sve više biti potrebne i zastupljene u obrazovanju i zapošljavanju u budućnosti. S obzirom na interes pojedinih škola projekt će se nastaviti sljedeći tjedan, pa će naposljetku broj učenika koji će slušati predavanja dvostruko premašiti prošlogodišnjih 600.

Više informacija o interaktivnoj aplikaciji Minecraft saznajte ovdje – interaktivna aplikacija, a općenite informacije o projektu su dostupne na https://hourofcode.com/uk/hr.

Učitati još
Zatvori