Zimski tjedan događanja ispred nas nikada nije bio bolji

Zimski tjedan događanja ispred nas
nikada nije bio bolji

Iako je adventsko doba počelo i sve se vrti oko događanja koja nas čekaju u sklopu blagdanskog doživljaja, ipak je pred nama tjedan ispunjen i onima koje bi posjetili, vidjeli, čuli bilo kada i bilo gdje. Nekoliko festivala, odlični filmovi, spoj gastronomskih užitaka i sedme umjetnosti te super koncerti čekaju vas u tjednu pred nama…

Human Rights Film Festival

Human Rights Film Festival po šesnaesti put početkom prosinca zagrebačkoj i riječkoj publici predstavlja šarolik i uzbudljiv program, promovirajući kulturu ljudskih prava. Održava se od 2. do 9. prosinca u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac te brojnim drugim lokacijama, a od 6. do 9. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia.

Filmski program uključuje četrdesetak igranih i dokumentarnih naslova — publika će imati priliku premijerno pogledati neke od najzanimljivijih umjetničkih filmova godine. Posebno smo zadovoljni što će upravo na ovogodišnjem HRFF-u svoje hrvatske premijere imati zapaženi domaći autori, kao i oni iz regije. Tematski okvir smo ove godine naslovili “Pobunjena želja”, čime u filmskom i u popratnom programu reagiramo na sve pokušaje zabrane i razne “ne može” kojima nas svakodnevno bombaradiraju, predstavljajući tijela i misli koje su nepokorne i koje se ne daju impresionirati demagoškim pozivom na red i zakon. Prezentirat ćemo želju koja se ne miri s postojećim stanjem stvari i koja kaže da je jedan drugačiji svijet moguć.

Najvažniji segment popratnog programa Festivala i ove godine jest Revija malih književnosti: Pobunjena želja (Magreb) koju radimo u suradnji s književnim klubom Booksa i Revijom malih književnosti, a održat će se u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku. Nakon što su 2017. u Hrvatskoj gostovali autori s istočnog Mediterana, ove godine se predstavljaju zemlje Magreba.

HRFF ima zadovoljstvo ove godine po prvi put ugostiti te uživo predstaviti Pussy Riot u Zagrebu, koji će izvesti svjetsku premijeru svog performansa “Riot Days” u potpuno novom aranžmanu i s novom postavom. Ulaznice u prodaju kreću u srijedu 21.11. u 11:00 putem entrio.hr. Dio prihoda od ulaznica ide za Zakladu Solidarna u fond za ad hoc inicijative za promociju i zaštitu reproduktivnih prava žena. Organizatori: GONGKlub Močvara/Udruženje za razvoj kulture “URK”, MAMA ZagrebSolidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost.

Nick Cave: 20.000 Days on Earth

Filmske projekcije u Vintage Industrial Baru nastavljaju se i to uz velikog Nicka Cavea i njegovim filmom o njemu – 20.000 Dana na Zemlji. Brojčanik je otkucao dvadesettisućiti dan u životu Nicka Cavea. Od buđenja uz nemirne zvukove njegove budilice ujutru pa do noćne šetnje plažom nakon koncerta, film očarava svojim dinamičnim i atmosferičnim ozračjem i pjesničkim opisima lika i djela Nicka Cavea.

Baršunasti bariton glazbene ikone Nicka Cavea te njegovi mračni i duhoviti tekstovi u glazbenoj fuziji sa sporim i sumornim baladama i neizostavnim post-punk šarmom stvorili su glazbeni stil koji samo i jedino možemo nazvati ‘Caveovski’ .

U pažljivoj i detaljnoj filmskoj kreaciji i svome prvijencu, umjetnički i redateljski dvojac Jane Pollard i Iain Forsyth stvaraju kombinaciju fikcije i stvarnosti, osobnih i javnih stvari te kroz jedan izmišljeni dan dočaravaju životnu priču ovog poznatog glazbenika.

Dramatizirane scene prikazuju Caveov razgovor s psihoterapeutom o njegovu djetinjstvu ili arhivistu koji uz prisjećanje objašnjava šta se sve događalo na fotografijama iz Caveovih „luđih“ godina sa svojim bendovima. One se izmjenjuju s dokumentarnim snimcima u salama za probe i muzičkim studijima. Zajedno s Nickom Caveom, kolege muzičari, poput Blixe Bargelda i Kylie Minogue, prisjećaju se njihove zajedničke suradnje i nekih drugih vremena.

Otvaranje galerije PIKTO u novom prostoru → Reminiscences

Olivia Malena Vidal švicarska je umjetnica koja živi i stvara između Ženeve i Amsterdama. Diplomirala je prevođenje 2015. godine na Sveučilištu u Ženevi te nakon toga upisala studij Fotografije na Akademiji Gerrit Rietveld u Amsterdamu. U svojem radu preispituje medij fotografije kroz video, performans, kolaž, slikarstvo i tekst. Posebno je zanima svijet vizualnog i potencijalni odnos koji fotografija stvara s ostalim medijima. Časopis GUP Magazine uvrstio ju je 2017. na listu novih nizozemskih talenata fotografije (New Dutch Photography Talent). Dobitnica je nagrade Experimental Film Award na Amsterdam Film Festivalu za svoj kratki film „The Lady on the Bed“ (2016.), uvrštena je u uži izbor Athens Foto Festivala i uži izbor za nagradu Artifact Prize 2018. Sudjelovala je na dvije međunarodne umjetničke rezidencije u Leipzigu, Njemačkoj i Gstaadu, Švicarskoj. Nedavno je izlagala u Centru za suvremenu umjetnost u Ženevi. Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi u Zagrebu, Olivia Malena Vidal izlaže seriju crteža i kolaža nastalih u posljednje dvije godine, a svojom izložbom ujedno otvara i novi prostor Pikto galerije na adresi Ribnjak 3a, Zagreb.

Serijom od 16 crteža umjetnica pristupa fundamentalnoj temi prisvajanja povijesti umjetnosti kroz vlastita djela. Svaki od ovih crteža reinterpretacija je određenog likovnog rada koji se istaknuo kroz povijest, ali koji je isto tako obilježio umjetničku karijeru i osobni likovni izričaj Olivije Vidal. Umjetnica dekonstrukcijom izvornog slikovnog prikaza, koji postepeno postaje neprepoznatljiv, stvara svojevrsni prijedlog za novo čitanje povijesnog djela kroz osobnu percepciju. Kroz neku vrstu igre pamćenja velikih dimenzija, ovaj rad ulazi u dijalog s memorijom promatrača i poziva na ponovno aktiviranje mogućih korespondencija predloženih svakim crtežom. Kustosica izložbe je Tena Bakšaj.

Vino&Kino 100% božićni filmovi 100% prirodna vina

U potrazi za savršenim izdanjem blagdanskog Vina&Kina organizatori su krenuli u potragu za božićnim filmovima koji će nam zagrijati srca i vinima koja su toliko posebna da su svečanost za sebe. Ovog puta ući ćete u svijet prirodnih, ili kako ih znaju nazivati, narančastih vina, a zbog vinara koji nam dolaze u goste, možda ćete i vi, ako već niste, postati ljubitelji četvrte vinske boje. Božnićno Vino&Kino održat će se 4. prosinca u Bornstein Wine Bar & Shop, na zagrebačkom Kaptolu.

Nalazimo se u Istri. S jedna strane dolazi nam veliki Giorgio Clai, pionir prirodnog vinarstva u Hrvatskoj, a s druge strane Klaudio Ipša čovjek čija maslinova ulja su osvojila sve nagrade koje se mogu osvojiti, a i vina su na najboljem putu. Iz tvrtke Natura Tartufi spremaju pravu poslasticu – paštu s tartufima. Iz kuhinje u Bornsteinu sljubit će zalogaje uz svako vino. 5 vina, 5 filmova i 5 zalogaja. Kao poseban gost Vina&Kina dolazi  Saša Špiranec čijim vinskim intervencijama se osobito veselimo, a filmske minute bit će još napetije uz našeg filmskog komentatora Martina Milinkovića. Cijena po osobi 150,00 kn. Rezervacije na mobitel 091 566 1843 ili na mail: jelena@winetimeexperience.com.

Noć europske kinematografije: Hladni rat (P. Pawlikowski, 2018.)

Noć europske kinematografije (European Cinema Night) novi je projekt Kreativne Europe – potprograma MEDIA u partnerstvu s mrežom europskih kina Europa Cinemas koji slavi bogatstvo i raznolikost europske filmske kulture. Između 3. i 7. prosinca ove godine 34 odabrana kina u 27 država članica EU sudjeluju u manifestaciji, a kino Europa jedino je kino koje predstavlja Hrvatsku.

Jedan od najboljih filmova godine ‘Hladni rat’ vodi nas u poslijeratnu Europu tijekom politički turbulentnih 50-ih. Između pijanista Wiktora i mlade pjevačice Zule razvija se snažna romansa. Oni su potpuno nespojivi, ali osuđeni jedno na drugo. Ova nemoguća ljubavna priča nominirana je za čak pet Europskih filmskih nagrada, a Pawlikowski je proglašen najboljim redateljem u Cannesu. Posebno smo ponosni što je na filmu radilo dvadesetak hrvatskih filmskih profesionalaca, uključujući glumce Dražena Šivaka i Slavka Sobina. Uz Poljsku, Berlin i Pariz dio filmske radnje sniman je u Splitu, a servisni producent bila je zagrebačka Kinorama. Nakon projekcije slijede razgovor s gostima i prigodni domjenak.

Noć europske kinematografije jedinstvena je manifestacija koja će poprimiti specifična obličja na 34 različite lokacije. Svako od 34 događanja organizira po jedno kino-domaćin, koje je međunarodno priznati član mreže europskih kina Europa Cinemas. U slučaju Hrvatske čast je pripala kinu Europa, najpopularnijem zagrebačkom nezavisnom kinu koje je 2016. osvojilo Nagradu za najbolji program koju dodjeljuje gore spomenuta mreža.

Ulaz na svečanu proslavu Noći europske kinematografije i projekciju poljskog filma ‘Hladni rat’ Pawela Pawlikowskog besplatan je uz prethodno preuzimanje ulaznica. Broj ulaznica je ograničen i dostupan do popunjenja dvorane.

Tko je smjestio Kaktusiću? – projekcija filma u Splitu

Glavni je protagonist filma svjetski prepoznat, kultni srpski strip crtač Aleksandar Zograf koji otkriva neobičan strip iz perioda Drugog svjetskog rata. Njegov je junak Kaktusić – mali kaktus zarobljen u tegli. Zaintrigiran tim pronalaskom, Zograf istražuje tajanstveni život autora Kaktusića – nedovoljno poznatog umjetnika Veljka Kockara. Riječ je o pothvatu kojim je Zograf saznao da crtež doslovce može biti važniji od života.

Veljko Kockar je bio mladi umjetnik koji se služio svojim crtačkim talentom i stripovskim umijećem u pogrešno vrijeme i sasvim sigurno na pogrešnom mjestu. Pogrešnom jer karikatura i slobodna misao rijetko kada postoje u ispravnom vremenu i prostoru. To nam je nedavno iznova potvrdila tragedija u Charlie Hebdou, baš kao i redovne vijesti o otkazima karikaturistima po cijelome svijetu: Tihomir Lovrić (Slobodna Dalmacija), Dušan Petričić (Politika), Dieter Hanitzsch (Sueddeutsche Zeitung), Avi Katz (Jerusalem Report), Rob Rogers (Pittsburgh Post-Gazette)…

“Tko je smjestio Kaktusiću” redatelja Đorđa Markovića hrvatska je manjinska koprodukcija Nukleus Filma podržana od strane Kreativne Europe što je i posve logično jer je riječ o kreativnom dokumentarcu u kojem se savršeno nadopunjuju strip, film i animacija. Projekcija filma održat će se u Splitskim Zlatnim vratima, 5. prosinca.

German art – group show

U četvrtak 6. prosinca 2018. u 19 sati u galeriji Contra na novoj adresi (Strossmayerov trg 6) otvara se velika grupna izložba međunarodno poznatih suvremenih njemačkih umjetnika.

Na otvorenju izložbe moći ćete razgledati djela ukupno 16 njemačkih umjetnika uključujući i djela jednog od najvećih i najskupljih živućih autora Gerharda Richtera. Valja istaknuti i Rainera Fettinga, Salomé, Bernda Zimmera, Helmuta Middendorfa – članove poznate grupe umjetnika Moritzboys koja se pojavila krajem 1970tih godina u Berlinu označavajući svojevrsni “povratak slikarstvu” kao mediju, a početkom 80tih na međunarodnoj sceni poznati su pod nazivom Neue Wilde. Rainer Fetting je i danas jedan od međunarodno najpoznatijih suvremenih njemačkih umjetnika. U istom umjetničkom pokretu djelovali su Walter Dahn i Dokoupil u Kölnu. Na izložbi se svojim djelima predstavljaju i berlinski autori mlađe generacije koji su se već etablirali na svjetskoj sceni. Najmlađi među njima je Kolja Gollub koji niže uspjeh za uspjehom. Između ostaloga, izlagao je u Deutsche Bundesbank u Frankfurtu i KBH Kunsthal in Skive u Danskoj gdje je zapažen kao vrlo perspektivan autor, te su njegova djela otkupljena za dotične kolekcije. Izložba ostaje otvorena do 15. siječnja 2019. Može se pogledati od utorka do petka od 16 do 19 sati.

Čovjek koji je ukrao Banksya

Tijekom trajanja izložbe “Potraga za stvarnošću: Jadranka Fatur i hiperrealno”, međunarodno priznati street art umjetnik Lonac u muzejskom kafiću oslikavao je mural “Hat Wearers”. U povodu predstavljanja ovog novog murala u MSU, u dvorani Gorgona ekskluzivno ćemo prikazati dokumentarni film “Čovjek koji je ukrao Banksya”, priču o crnom tržištu umjetnina i stiliziranom portretu javnog prostora, te pronevjeri i kapitalizaciji ulične umjetnosti.

Banksy, svjetski poznati slikar uličnih murala, 2007. otputovao je u Palestinu te po cijelom gradu na tamošnjim zidovima i zgradama naslikao nekoliko politički provokativnih djela. I dok su neki u crtežima vidjeli prijetnju, a drugi ih hvalili kao prava umjetnička djela, samo je jedna osoba u tome vidjela poslovnu priliku. Bodibilder i lokalni vozač taksija znan pod nadimkom Walid Zvijer osmislio je pravi poduzetnički plan: uzeti cijeli zid s crtežom i prodati ga onome tko za njega ponudi najviše novca.

Dokumentarni film “Čovjek koji je ukrao Banksya” provokativna je priča o crnom tržištu umjetnina; dok gledatelji prate Banksyev rad, istovremeno otkrivaju tajne tržišta umjetninama ukradenih zidova diljem svijeta. Riječ je o stiliziranom portretu javnog prostora, pronevjeri i kapitalizaciji ulične umjetnosti, a ponajviše o tome što se događa kada se politika Bliskog istoka susretne sa zapadnjačkim tržištem umjetninama.

Režija: Marco Proserpio, Italija, 2018.
Trajanje: 93′
TRIBECA FILM FESTIVAL 2018. – Nominacija za najbolji dokumentarni film

Broj karata je ograničen, cijena karte je 30 kn i može se kupiti na blagajni MSU-a i na stranicama Entrio.hr.

Film Čovjek koji je ukrao Banksya prikazat će se u petak, 7. 12. 2018. u 19 sati, a uz projekciju vas očekuje i besplatan prigodan program:

Tribina “Ulična umjetnost: od provokacije do muzealizacije”
MSU, dvorana Gorgona, petak, 7.12.2018. u 20:30 (nakon projekcije filma)
Od 21:30 za sve naše goste glazbu će puštati LUNAR, jedan od pionira hrvatske ulične umjetnosti.

TORUK

Turneja Cirque du Soleil inspirirana filmskim hitom AVATAR (James Cameron). TORUK – Prvi Let (TORUK – The First Flight), izvodit će se u Areni Zagreb od 7. do 9. prosinca 2018., kao dio globalne turneje koja posjećuje arene diljem svijeta. Inspiriran filmom AVATAR Jamesa Camerona, TORUK – Prvi Let uvest će vas u svijet Pandore pomoću vizualno zapanjujuće scenografije. Doživite bajku uživo kroz novi svijet mašte, otkrića i mogućnosti.

Kroz vrhunski spoj najsuvremenijih vizualnih, lutkarskih i kazališnih elemenata te grandiozne scenografije, potkovan ogromnim kinematografskim uspjehom, Cirque du Soleil dočarava fantastični izmišljeni svijet Jamesa Camerona svojim jedinstvenim izvedbenim stilom, povezujući dvije srodne umjetničke vizije u jedan spektakl koji pobuđuje maštu.

Urban & 4 u Zagrebu – dva dana!

Tradicionalan predbožićni dolazak Damira Urbana i njegove Četvorke u Tvornicu ove je zime izazvao vjerojatno najveći interes do sada. Nastup najavljen 7. prosinca rasprodan je za manje od tri tjedna ostavivši nekoliko tisuća zainteresiranih bez ulaznice. Stoga je dogovoren još jedan koncert, na istoj pozornici, ali večer kasnije.

Ulaznice za nastup u subotu 8. prosinca u prodaju kreću u utorak, 6. studenog po cijeni od 100 kn u pretprodaji te 120 kn ako ih eventualno ostane na dan koncerta.  Službena prodajna mjesta su Dirty Old Shop (Tratinska 18), Rockmark (Berislavićeva 13) i Aquarius CD Shop (Varšavska 13), na svim prodajnim mjestima Eventima i online na www.eventim.hr.

Clutch se vraća u Zagreb!

Clutch, američki underground rock prvaci, vraćaju se Tvornicu kulture u nedjelju, 9. prosinca! Njihov premijerni dolazak u Hrvatsku u ljeto 2016. prvotno je planiran u klubu Močvara i rasprodan u svega 4 dana, nakon čega je preseljen u Tvornicu kulture za koju su se sve ulaznice prodale mjesec dana uoči održavanja. Nakon koncerta band je više puta istaknuo da im je zagrebački nastup bio jedan od najdražih u posljednjih nekoliko godina te i ovoga puta Zagrebu daju jedini datum u regiji na nadolazećoj turneji. Grupa će ovoga puta Europu obići na promociji novoga albuma čiji je izlazak planiran ovog proljeća.

Osnovani daleke 1991. Clutch su do danas objavili 11 studijskih albuma, surađivali s cijelim nizom velikih imena scene, i u procesu postali vjerojatno najpoznatije ime žanra koji se danas naziva groove rock, kao jedan od podžanrova stoner rock pokreta. Ozbiljniji proboj bend je doživio petim izdanjem, “Pure Rock Fury”, objavljenim 2001. godine kada su zahvaljujući singlovima “Careful With That Mic”, “Immortal” i “Open Up The Border” ulovili zapažen airplay na američkim rock radio stanicama. Definitivnu globalnu afirmaciju doživjeli su albumima “Blast Tyrant”, “Robot Hive/Exodus” i “From Beale Street To Oblivion” objavljenim sredinom 2000-tih. Hrvatsku su prvi put posjetili 2016. u sklopu turneje na kojoj su promovirali odlično izdanje “Psychic Warfare”.

Clutch cover

Učitati još
Zatvori