Hottokēki – ekstra mekane japanske palačinke

A post shared by Molly Luciano (@mollyluc) on

Palačinke su jedno od onih jela koja ne poznaju nacionalnosti i granice. Da, razlikuju se od države do države, kontinenta do kontinenta, ali sve su to varijacije na uvijek finu temu. Dok mi preferiramo svoje palačinke premazati i zamotati, Amerikanci, recimo, dodaju prašak za pecivo kako bi dobili visoke i spužvaste palačinke koje će zatim preliti javorovim sirupom.

Nešto slično, ali zapravo posve autentično, obožavaju i u Japanu. Radi se o palačinkama koje nose ime hottokēki, visoke su, spužvaste i kažu da su najmekše na svijetu. Prepoznatljivu spužvastu strukturu daje im prašak za pecivo u kombinaciji sa sodom bikarbonom, možete ih jesti s čim god poželite, a budući da ih možete napraviti kod kuće idealna su ideja za malo drugačiji nedjeljni doručak.

Fluffy japanske palačinke

2 velika jaja
180 ml mlaćenice
50 g šećera
1/2 žličice ekstrakta vanilije
1/4 žličice soli
60 g brašna
1 žličica praška za pecivo
1/4 žličice sode bikarbone
2 žlice ulja

Dobro smiksajte jaja, mlaćenicu, šećer, ekstrakt vanilije i sol te dodajte ostatak sastojaka kako bi dobili jednoličnu gustu smjesu. Zagrijte tavu, nauljite je te namastite aluminijski okrugli kalup ako ga imate. Ako ga nemate možete jednokratne kalupe izraditi od kartona omotanog masnim papirom za pečenje. Veličinu regulirate sami, zlatna sredina su trake duge 30 cm i široke 4,5 cm koje spajate u kružnicu.

Kalup položite na tavu, do polovice ulijte smjesu za palačinku te pecite 4-5 minuta ili dok na površini ne vidite mjehuriće. Zatim pažljivo preokrenite i još toliko pecite na drugoj strani – znate da je gotovo kad je s obje strane zlatno-smeđa.

Hottokēki se obično jedu s javorovim sirupom, ali možete dodati i šlag, voće ili sladoled. Oduševit će vas koliko su mekane!

Foto: Instagram

0