Slavni umjetnik Banksy otvorio je hotel u Betlehemu

Slavni umjetnik Banksy otvorio je
hotel u Betlehemu

rooms_artist_004_xxz

Hotel znakovitog naziva ‘Walled Off’ otvoren je samo 500m od Jeruzalemskog ‘checkpointa’ i kilometar i pol od centra Betlehema te je ‘The official British Foreign Office’ ovo mjesto proglasilo sigurnim za posjet i boravak. Na stranicama hotela naći ćete detaljan upitnik s ponuđenim odgovorima o mjestu i lokaciji hotela, što sve nudi te kako je uređen.

No, ono što je iznenadilo svjetsku javnost jest da se radi zapravo o projektu i suradnji svjetski poznatog street art umjetnika Banksyja. Banksy, Sami Musa i Dominique Petrin zaslužni su za uređenje hotela. Banksy je čak u samome hotelu oslikao nekoliko zidova, no podsjetimo se da je oslikao takođeri  zid koji dijeli Izrael od Palestine. U razgovoru za Channel 4 News, Banksy je izjavio: ‘Zidovi su sada jako popularni, no bio sam zainteresiran za njih davno prije nego ih je Trump učinio ‘cool”. Iz te sarkastične izjave svima je jasno njegovo političko stajalište i time razumijemo ovaj njegov čin, posljednji projekt – mjesto koje spaja ljude, i to na možda najpodjeljenijoj lokaciji na svijetu.

rooms_artist_006_xxz

rooms_artist03_z

Uređenje hotela je prilično zanimljivo. Na njihov specifičan način, umjetnici su ga čak učinili i primamljivim, iako moramo priznati da je pogled iz sobe na vojnu čeku tj. nadzorni toranj  priličan udarac stvarnosti koji vas instantno osvijesti. Umjetnost se ovdje uspješno miješa s atmosferom koja je specifična za takva mjesta i iako sve izgleda čak primamljivo, nekako se ne možete othrvati osjećaju nelagode i jeze. A čini nam se da je to bio i cilj ovakvog mjesta. Turistička lokacija koja sama postaje umjetnički rad sa prilično jasnom i glasnom socijalnom i političkom porukom.

rooms_budget_02_z

rooms_budget_05_z

Sve o hotelu, dostupnosti smještaja i ostalim informacijama vezanih uz boravak možete saznati na walledoffhotel.com.

rooms_budget_06_zzz

rooms_budget_08_x

rooms_presidential_05_z

rooms_presidential_y_01

rooms_presidential_y_03

rooms_scenic_06_z

Foto: walledoffhotel.com

Učitati još
Zatvori