Lea Aviani: Zavirite u obnovljeni Hotel Jadran u Tučepima

Lea Aviani: Zavirite u obnovljeni
Hotel Jadran u Tučepima

Hotel Jadran

Hotel Jadran, danas u vlasništvu tvrtke Bluesun, slovio je za jedan od najprestižnijih većih hotela na jadranskoj obali 1950-ih. Predstavljao je kulturu svog vremena povezujući tradiciju predratne turističke gradnje s tendencijama koje će se razviti bitno kasnije. Hotel sa svojom asimetričnom kompozicijom smješten je vrlo blizu moru, na stjenovitom hrptu podno planine Biokovo s kojim stvara divan međuodnos. Plastična igra s dubinama na fasadi naglašava igru svjetla i sjene te ističe ritmičnost.

hotel-jadran-16

Ove godine ponovno otvara vrata nakon renovacijeU konceptualnom smislu, zadržana je programska shema arhitekta Branka Bona – velikih i prestižnih grand hotela kao i scenografski efekti. Apsolutni fokus hotela je na centralnom spiralnom stubištu koje je ostalo najfotografiraniji element interijera. Jednako kao i velika terasa koja lebdi nad morem i u neposrednom je kontaktu s prirodom. Impostacija hotela na prirodnoj pozadini ostao je ključan oblikovni element.

hotel-jadran-13

Hotel Jadran u novom ruhu

Svaka soba iz ovog hotela ima nevjerojatan pogled, na more ili zelene uzvisine Biokova. Dizajn same sobe zasniva se na slojevima zatečenih stilova. Slojevitost sobe očituje se scenografijom i planovima koji ostavljaju mogućnost korisniku da režira sam svoje raspoloženje. To se posebno odnosi na vid rasvjete koja tvori scenografiju same sobe i igra se planovima. Taktilnost obrade zidova ima poveznicu s vremenom iz doba u kojemu je hotel rađen. 

hotel-jadran-15

Lea Aviani

Lea Aviani

Današnji, obnovljeni izgled hotela želi evocirati neka romantičnija vremena turizma i načina odmaranja te se odmaknuti od konfekcijskih rješenja na koje tako često nailazimo. Specifičnost mediteranskog podneblja i njegova atmosfera najvažniji je element interijera. Jarke boje sadržane u detaljima utopljene su u pastelno sivu bazu te vas intrigiraju kroz čitav hotel. Proizvodi dizajnirani posebno za ovaj objekt daju hotelu poseban karakter.

hotel-jadran-10

Tendencija je vratiti dašak pravog Mediterana, pokret ladanja uz prirodno okruženje bez kojeg ova priča nikada ne bi bila dobro ispričana.

hotel-jadran-8

hotel-jadran-9

hotel-jadran-2

hotel-jadran-18

hotel-jadran-3

hotel-jadran-17

hotel-jadran-14

Hotel Jadran

Hotel Jadran

Hotel Jadran

hotel-jadran-1

Foto: Lea Aviani (Projectum), Brigita Ercegovac

Učitati još
Zatvori