Hotel Esplanade prvi hotel s BOSK gluten free standardom

Hotel Esplanade prvi hotel s BOSK
gluten free standardom

bosk-esplanade-4

U zagrebačkom hotelu Esplanade jučer je premijerno predstavljen prvi hrvatski gluten free standard pod nazivom BOSK čiji je značaj hotel i prepoznao te implementacijom strogih standarda stekao naslov prvog hrvatskog certificiranog hotela s gluten free ponudom. BOSK gluten free standard namijenjen je ugostiteljima te im pruža praktično znanje o pripremi, posluživanju i distribuciji bezglutenskih jela.

Posljednja istraživanja potvrđuju da je gluten jedan od najzastupljenijih alergena u hrani. Procjenjuje se kako danas u Europi ima više od 70 milijuna osoba osjetljivih i netolerantnih na gluten,
190 milijuna osoba koje izbjegavaju pšenicu i gluten te 11 milijuna oboljelih od celijakije, autoimune bolesti kao krajnjeg izraz nepodnošenja glutena. Ove, ali i mnoge druge činjenice vezane uz gluten dovele su do razvoja Bosk gluten free standarda koji će osobama na bezglutenskom režimu prehrane omogućiti posjet restoranima i hotelima koji implementacijom strogih standarda osiguraju Bosk gluten free certifikat, jer kuhanje s proizvodima bez glutena nije dovoljno da restoran bude gluten-free.

bosk-esplanade-2

„Ponukan svojim osobnim iskustvom, živeći na strogom bezglutenskom režimu prehrane i željan druženja s obitelji i prijateljima u restoranima, rodila se ideja o razvoju gluten free standarda. Od sada će osobe na bezglutenskoj prehrani moći s povjerenjem konzumirati bezglutenska jela u restoranima i hotelima, znajući da je osoblje upoznato s principima pripreme i posluživanja takvih jela.“ Izjavio je Denis Delogu, direktor tvrtke BOSK, koja je razvila ovaj standard. Uz njega, BOSK gluten free standard predstavio je doc.dr.sc. Dražen Lušić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Katedra za zdravstvenu ekologiju, koji je sudjelovao u razvoju standarda.

bosk-esplanade-3

BOSK gluten free standard razvijen je na temelju znanstveno dokazanih i globalno prihvaćenih protokola za sigurnost hrane te se temelji na principima HACCP sustava, dobroj proizvođačkoj praksi (DPP) i dobroj higijenskoj praksi (DHP).

Prvi certificirani objekt u Hrvatskoj, nositelj BOSK gluten free standarda je zagrebački hotel Esplanade koji oduvijek je težio ka izvrsnosti u pružanju usluge gostima te se pozicionirao na tržištu luksuznih usluga kao hram vrhunske gastronomije i hotel istančanog ukusa.

Denis Delogu i Ana Grgić

Dražen Lušić, Denis Delogu i Ana Grgić

Učitati još
Zatvori