Hello FQ: Ženska strana poslovnog svijeta

Hello FQ: Ženska strana poslovnog svijeta

Andrea Štimac

Andrea Štimac

U poslovnom svijetu nekada bilo je nepoželjno pokazivati emocije, a danas su pravi lideri upravo oni koji brinu o svom timu, surađuju nevjerojatnom lakoćom, i koji majstorski upravljaju različitostima.

Kad sam započela svoju karijeru većinom sam bila okružena muškarcima koji su prštali samopouzdanjem i bili vrlo natjecateljski raspoloženi. Stalno su nam govorili kako u dvorani za sastanke nema mjesta emocijama.

I što onda da jedna žena sklona emocijama radi? Da se prikloni stilu vođenja posla, koji je do tada uvijek donosio uspjeh? Ili širom otvori vrata suosjećanju i strasti, i uključi osobe sa svim njihovim posebnostima?

Bilo je tako malo žena u vrhu agencija tih dana, da je većina poštovala zadana pravila. Moj se trenutak preokreta u razmišljanju dogodio kada sam upoznala jednu famoznu i uspješnu ženu koja je istovremeno zračila ženstvenošću od stava i toplog osmijeha do zanosnih valova u kosi, a s druge strane bila jedinstvena i drugačija u svojim poslovnim uspjesima.

Tako sam vrlo brzo na početku shvatila što je najbolje za mene. Umjesto da se uklopim, radije ću biti svoja. Sarah Jessica Parker je u pravu kad kaže: “Trying to be a man is a waste of a woman.”

Zato je danas mentorstvo dio mog poslovnog života. Tako i drugima mogu dati nešto što sam sama priželjkivala i što je nedostajalo u velikom djelu moje karijere: prijateljicu i pozitivan uzor koji osnažuje žene dajući im podršku da pređu preko nevidljive barijere u ostvarivanju ciljeva i izoštre svoje vještine za samopromociju. Cilj je da što više žena u kreativnoj ekonomiji poveća svjesnost dobrog u svojoj različitosti i osjećaj svoje jedinstvene vrijednosti.

Kvalitete koje se tradicionalno smatraju ženskim – poput empatije, suradnje i intuicije – dugo su bile neprepoznate, ako ne i nepoželjne u tradicionalnoj poslovnoj kulturi. Cijenile su se kvalitete kao što su direktnost, natjecateljski duh, nametljivost i samopouzdanje.

Ženstvenost je ujedno i snaga

Upotrijebite svoju žensku snagu u poslovnom okruženju. Jer neke od tradicionalnih ženskih osobina, koje su se nekad možda smatrale slabostima, danas mogu biti prave ‘supermoći’.

Primjerice intuicija. Da, naravno, imaju je muškarci i žene, ali postoje znanstveni dokazi iza onoga što nazivamo ‘ženska intuicija’. Sposobnost žena da izvuče zaključak iz činjenica koje su naizgled sasvim neopipljive, zapravo je samo povišena sposobnost osjetila. Mi žene ih upotrebljavamo kako bismo usput pokupile neke sitne znakove, koje drugi možda ne primjećuju, a mi ih uhvatimo čak i podsvjesno.

Suradnja je isto tako stvar u kojoj se krije velika snaga. Oni koji posjeduju muške osobine govorit će pretežno u prvom licu – ja sam napravio ovo, ja sam napravio ono. Žene većinom govore u množini – mi smo nešto napravili. To je stoga jer shvaćamo da je snaga timova u različitosti i oni najbolji imaju različite vještine i promišljeno vodstvo. Kad bismo svi bili isti, tvrtke nikada ne bi napredovale.

Danas su najbolji direktori, lideri, vođe, nazovimo ih kako želite – oni koji su ujedno ‘skrbnici’. Bez obzira radi li se o ženama ili muškarcima. Tradicionalno su žene uvijek skrbile za nekoga i ta se kvaliteta povezuje s majčinstvom. Ali skrbnik na radnom mjestu je zapravo netko tko njeguje talent svog tima i nadahnjuje najbolju moguću radnu etiku  i to vrijednostima, svrhom i strašću koje prenosi.

Budite svjesne u čemu leži vaša snaga i nemojte se bojati pokazati svoju ženstvenu stranu u poslovnom svijetu. Radno okruženje i svijet treba vas da ih vodite slijedeći svoje srce, pokazujući suosjećanje i šireći snagu suradnje. To su vaše ženske ‘super moći’ koje će utrti put promjenama. I sutra, ako ne već danas, Peggy više neće biti samo sporedan lik u Mad Menu.

Tekst: Andrea Štimac, Hello FQ

Foto: Marko Grubišić (otvorna fotografija), Unsplash

Učitati još
Zatvori