Hello FQ: Promjene su moguće – izađite iz svoje zone komfora

Hello FQ: Promjene su moguće –
izađite iz svoje zone komfora

Andrea Štimac

Da, izađite iz svoje zone komfora

Što je najgore što se može dogoditi? Ako vam je trenutna situacija u kojoj se nalazite mučna, vjerujte da postoji sretnija budućnost. Scenarij može biti blistav, ali dok se ne odvažite na promjenu – nema pomaka.

Ne čini li vam se da smo svi mi producenti, content manageri i publisheri? Bilo na Instagramu, Facebooku ili na poslu, neprestano biramo sadržaj i dijelove svog života koje želimo pokazati drugima. Još bolje biramo dijelove koje želimo sakriti, izrezuckati i zaboraviti.

Žene su osobito vješte u brisanju i popravljanju svega onoga što možda nije savršeno kako bi prikazale tu fantastičnu fasadu za kojom svi tako žude.

Jer ako nešto nije savršeno onda smo nesretni. Uvijek se na nečijem tuđem wallu ili feedu sve čini bolje i baš onako kako bismo mi možda željeli.

Strah koristite kao pokretač

Ali taj je način razmišljanja moguće promijeniti, iako većina ljudi zapravo ne zna kako. Prvo i osnovno – nemojte uvijek igrati po pravilima – izađite iz svoje zone komfora. Isto tako, život može biti jednako lijep i sa svim svojim nesavršenostima, naprosto naučite živjeti s njima.

Onaj neki glasić što ga čujete tu i tamo i kaže vam da nešto napravite? To je instinkt, već pomalo zaboravljen u ovo užurbano doba u kojemu živimo. Ali poslušajte ga. Isto tako pjevajte glasno pjesmu na koju vam zaigra duša i pustite glas! (Barem pod tušem ako ne pjevate poput Katy Perry). Jednom riječju – usudite se živjeti onako kako osjećate da biste trebali.

Primijenite isto u privatnom i poslovnom životu

Taj stav apsolutno je danas prihvatljiv i u poslovnom svijetu. Savršeni životopisi više ne postoje. U 21. stoljeću sasvim je normalno voditi živote na nekoliko razina. Vaš CV ne mora biti “uravnotežen” i baš onako kako bi trebao. Po čijim mjerilima znači da ste uspješni ako imate nebrojene diplome, a niti jedan dan iskustva? Ili to što ste pretvorili putovanja u posao ne spada u neke zadane standarde. Budite svoji – njegujte činjenicu da ste drugačiji.

Isto tako nemojte se ni uljuljkati u “status quo”. Da, postoji vrijeme u životu kada je stabilnost poželjna i nužna, ali postoje i oni trenuci kada naprosto trebate skočiti i zgrabiti prilike.

Vi ste najbolje mjerilo što vam je bitno i što vas čini sretnom – njegujte samosvijest i samopouzdanje.

Iskustva su ono što se danas cijeni i u poslovnom svijetu, te je stoga dijeljenje priča kroz mentoriranje izvrstan način edukacije mlađe generacije. Poručite kako je biti hrabar dobra stvar.

Nemajte straha! Mnogi su zažalili što nisu reagirali prije i krenuli u promjenu. Čak i ako stvari krenu loše – to ne znači da je vaš izbor bio loš. Kako u privatnom, tako i na poslovnom planu – bitno je da ste svoji i da poštujete iznad svega jednu stvar – svoje izbore.

Tekst: Andrea Štimac, Hello FQ

Foto: Marko Grubišić (otvorna fotografija), Unsplash

Preporuka

Zatvori