Hello FQ: Ne vjerujem u work-life balance

Hello FQ: Ne vjerujem u work-life balance

Ne vjerujem da posao i privatno mogu biti kao na klackalici i u potpunom balansu. Postoji samo 24 sata u danu i ne možete sve raditi svaki dan. Trik je u tome da nađete način kako da radite ono što vam je najvažnije i tako u većini dana svog tjedna. Ili života.

On je samo jedan i ima puno dimenzija, a na vama je da nađete način da uklopite posao i privatno, a da i dalje budete najbolji radnik, partner, prijatelj, majka ili vi sami.

Za mene se učinkovita pokazala metoda životnih “kockica” koju zovem i “životne dimenzije”. To je pojam za stvari koje su vam najvažnije i vrlo su osobne, a ovise i o fazi života u kojoj se nalazite.

Generalno, ima nekoliko bitnih životnih “kockica”: obitelj, posao, prijatelji, društvo i – ona koju najčešće zaboravljamo – mi sami. Nemojte zaboravljati na sebe!

Te “kockice” ili dimenzije su fleksibilne, pa je bitno da ih reorganizirate i preokrećete prioritete tijekom života. Nećete uvijek moći efikasno pokrivati svih pet područja. To ovisi o vašoj trenutnoj životnoj fazi; možda imate obitelj, ili ste ipak za izlaske, a možda brinete o bolesnom partneru. Svi mi imamo obaveze i odgovornosti – ne samo ljudi koji imaju djecu. Svi mi želimo živjeti život. Samo se trebamo prilagoditi.

Za mene su primjerice moji osobni i prijatelji s posla oduvijek bili bitna dimenzija. Našla sam načina kako da toj dimenziji dam prioritet i vjerujem da je to bio jedan od ključnih faktora u mom uspjehu.

Andrea Štimac, HelloFQ

Foto: Marko Grubišić

Učitati još
Zatvori