Gdje, što, kako: Kopenhagen

Kako opisati putovanje Danskom metropolom? Jednom riječju bajkovito. Već  samim dolaskom, najsretnija država na svijetu osvaja vas skromnošću i radošću življenja, pa se na hladnoću Skandinavije odmah zaboravlja.

kopenhagen 2

kopenhagen 3

Osjećaj koji Kopenhagen probudi u vama je upravo smirenje. Atmosfera grada odiše zadovoljstvom njegovih stanovnika.  To ne čudi, s obzirom da ga se redovno svrstava među najbolje gradove na svijetu po kvaliteti života. Sa svojih 600,000 stanovnika, Kopenhagen nije velik grad, obići ga možete pješke, biciklom ili brodom, ali svakako pripazite na budžet.

kopenhagen 4

kopenhagen 5

Često se čuje kako je Danska preskupa, pa je to vjerojatno i razlog zašto Kopenhagen nije popularna turistička destinacija. Naravno, standard Danske je neusporedivo visok, a posebno je skup način života koji uključuje izlaske, odlaske na kave i u restorane. Najbolje vrijeme za posjet su svakako ljetni mjeseci, kada se dan rastegne i do 23 sata, dok zimi, noć pada već u 15 sati.

kopenhagen 6

kopenhagen 7

DANSKI STIL

Ah, taj tipični danski stil. Toliko jednostavan i toliko privlačan, uistinu za Dance vrijedi ona poznata manje je više. U gradu ih je vrlo lako uočiti. U cijelosti zavijeni u crno, omotani šalom iz kojeg proviruje blijedo lice, sa presvijetlom kosom, doimaju se nedostupni i hladni. No ispod takve površine krije se pravo iznenađenje. Uvijek vedri, nasmijani, svakom turistu su spremni pomoći, uistinu možete prići bilo kome i dobit ćete sve potrebne informacije.

kopenhagen 8

kopenhagen 9

Ono što se odmah primijeti njihov je miran način života. Bicikl kao najvažnije prijevozno sredstvo, nakon kojeg slijedi čamac, odražavaju lakoću življenja u Kopenhagenu. Impresivno je da neki Danci žive upravo na morskim kanalima, i to u velikim brodovima koji su prenamijenjeni u stanove. Često se uredi i firme ”sele” u male kućice uz kanale, odakle se pruža predivan pogled na ostatak grada i more. Bitna karakteristika danskih zgrada je otvorenost, veliki prozori i jednostavnost u dizajnu.

kopenhagen 10

kopenhagen 11

RAZGLEDAVNJE

Kraljevski grad kulturno je iznimno bogat i vjeran tradiciji, pa tako obilaskom grada nećete naići na nebodere. Najviše zgrade imaju do 5 katova, koliko je propisano i zakonom.

kopenhagen 12

kopenhagen 13

Obilazak grada planirajte od centralnog mjesta u gradu. Započnite sa glavnog i najvećeg trga Radhuspladsen, gdje je gradska vijećnica. Ulaz je slobodan, a iznenadit će vas i skriveni vrt unutar vijećnice. Preko puta nalazi se poznati zabavni park Tivoli, doslovno luna park u centru grada, nije ni čudo da su Danci sretan narod. Nakon razgledavanja središta, prošećite se najdužom europskom pješačkom zonom, ulicom Strøget. Prepuna je kafića i dućana, a vodi sve do kazališta, nakon čega slijedi luka Nyhavn.

kopenhagen 15

kopenhagen 16

Baš kao u bajci, luka je omeđena šarenim kućicama, a u njoj usidreni plutaju stari jedrenjaci. To je ujedno i najživahnije mjesto u gradu, koje vrvi kafićima i dobro raspoloženim prolaznicima. Najbolje je sjesti u brodić i voziti se kanalima oko cijelog grada. Vidjet ćete poznatu Operu, palače, dvorce i naravno simbol Kopenhagena, malu sirenu. Ne želim vam kvariti doživljaj, no zbilja je jako mala, nemojte se iznenaditi. Ipak, i dalje je atrakcija broj jedan.

kopenhagen 17

Grad obiluje parkovima, koji su skoro na svakom koraku u centru grada. Svakako obiđite i Botanički vrt u blizini kraljevske palače.

kopenhagen 18

KULTURNI OBILAZAK

Što se tiče kulturnog uzdizanja, u centru grada nalaze se Nacionalni muzej i Nacionalna galerija, koji daju dobar uvid u dansku povijest i umjetnost. Tim više, oba su besplatna za sve posjetitelje. Glyptoteka je muzej koji bi trebao biti na vašoj listi. Uz opsežne kolekcije rimskog kiparstva i francuskog impresionizma, posjetite i terasu na krovu odakle se pruža očaravajući pogled na grad. Ako vas više zanima moderna umjetnost, neka vam prvi izbor bude Louisiana, muzej koji je udaljen od grada kojih 40 minuta, pa je potrebno ići vlakom.

kopenhagen 19

kopenhagen 20

Ako vas ipak više privlači suvremena umjetnost, loša je vijest da se Centar dizajna preuređuje i planira otvoriti tek za godinu do dvije. Ipak, možete posjetiti Arhitekonski Centar, blizu kojeg je i novo sagrađeni ‘Circle bridge’ . Impresivan most dizajnersko je  djelo umjetnika Olafura Eliasona koji je rođen u Kopenhagenu.  Nalazi se na Christianshavn kanalu, a kreiran je tako da nalikuje jarbolima na brodu. Povezuje poznatu četvrt Christiansbro sa trgom Appleby, a otvoren je ovog ljeta. Preko puta mosta nalazi se impozantna suvremena građevina, popularno zvana  ‘The Black Diamond’, u kojoj se nalazi The Royal Library.

kopenhagen 21

kopenhagen 22

ALTERNATIVNI DIJELOVI GRADA

Prema slobodi, Kopenhagen odskače od ostalih metropola. Ovdje unutar grada, svoje mjesto zauzima  ‘Slobodan grad Christiania’ koji se nalazi u četvrti Christianshavna. Bivša vojarna prenamijenjena je za skvotere, koji ondje žive, prodaju drogu, organiziraju druženja i partije. Zbilja neobično otvoreno i pomalo dekadentno  iskustvo, koje ukazuje na veliko povjerenje prema alternativnijim izražavanjima u društvu. Jedina banalna i pomalo smiješna stvar u cijelo priči je što je fotkanje Christianie zabranjeno.

kopenhagen 23

kopenhagen 24

Na zapadnijem dijelu grada, odmah iza glavne željezničke i metro stanice, nalazi se pomalo hipsterska, ali nadasve simpatična četvrt Vesterbro, koja je nekad bila poznata po bordelima. Ondje je ugodno provesti popodne šetajući širokim ulicama koje su karakteristika Kopenhagena.

kopenhagen 25

kopenhagen 26

OBILAZAK

Ako ostaje dulje u Danskoj, nadohvat ruke vam je i jug Švedske. Za tristotinjak kruna i vožnju od pola sata vlakom, možete posjetiti dva divna grada. Poznatu švedsku luku Malmö i studentski gradić Lund.

kopenhagen 27

kopenhagen 28

kopenhagen 30

kopenhagen 29

kopenhagen 32

kopenhagen 33

kopenhagen 34

Tekst i Foto: Anja Stević

0