Povratak sendviča

U posljednjih nekoliko godina zagrebačka gastro scena uistinu je procvjetala; nova mjesta za dobru klopu neprestano se otvaraju. Ugostitelji prate svjetske trendove, ali ponajprije se povode onim što je popularno u gradu, do te mjere da se jasno mogu razaznati valovi u kojima niču nova mjesta specijalizirana za određeni tip hrane.

sendvic-podzidom

Pod Zidom bistro & wine bar: Sendvič s pastramijem (raženi kruh, pastrami, ruski dresing, karamelizirani luk, chedar sir)

Prije 10-tak godina u gradu ste kao brzi obrok mogli pojesti samo fast food – pizzu, burek, ćevape, hamburger, nemaštovite sendviče u sandwich barovima i slično. Među prvim novitetima sa svjetske scene u Zagrebu su počeli nicati wine barovi koji su u svojoj ponudi imali plate i druge sitne zalogaje uz vino, zatim su popularnost stekli wok restorani, burgeri su pomeli sve pred sobom, za njima sushi barovi, a paralelno je stasala scena malih bistroa u kojima se po prihvatljivim cijenama moglo uživati u konkretnom obroku u opuštenoj atmosferi.

Bistro 75

Bistro 75: Juneća rebra, sporo kuhana u crnom vinu, otkoštena, s rukolom i brie sirom u hamburger pecivu

Upravo se nepretenciozni bistroi koje Zagrepčani vole pohoditi nakon posla ili za vrijeme subotnje špice u skladu sa svjetskim gastro mijenama okreću sendvičima kao novom hitu. Ali ne običnim, ne sendvičima već onim koji između dvije kriške kruha imaju najfinije sastojke od kojih rastu zazubice i koji čine uistinu zanimljiv obrok. Kvalitetno meso, odlični umaci, zdrava peciva, salate, klice i brojne druge maštovite ideje spajaju se u kombinacije koje vrijedi isprobati.

sendvic-zrno

Zrno Bio Bistro: Kayu sendvič s tofuom

Ponekad su to izvedenice iz najobičnijeg tosta ili burgera, a samo nebo je granica. Brojne kombinacije možete smišljati i kod kuće jer sendvič ne mora biti samo šunka i sir ili pohanac između dvije kriške kruha. Sudeći prema TV emisijama najpoznatijih svjetskih kuhara kao što su Jamie Oliver ili Gordon Ramsay, najviše koristi imat ćete od svog sendviča ako pečeno meso od jednog ručka iskoristite za neku kombinaciju sljedećeg dana, važno je samo da obiluje sastojcima – povrćem, umacima, neobičnim dodacima poput recimo voća ili orašastih plodova.

sendvic-dezman

Dežman Bar: Sendvič s pršutom od tune i wasabijem

Pustite mašti na volju ili u svojem sendviču uživajte u nekom od zagrebačkih bistroa i restorana kao što su Mundoaka, Bistro 75, Dežman bar, Bistroteka, Good Food, Sherry’s Wines & Bites, Pod Zidom, Zrno Bio Bistro i drugi. Zavrnite rukave i zaronite u bogatstvo okusa.

sendvic-basta

Basta Gourmet Bar: Pagnuttielli napoletani, napolitanski sendvič (bresaola, mozzarella, cherry rajčice, rukola, parmezan, crne masline, bosiljak, paprika, bosiljak, maslinovo ulje)

sendvic-snicl

Bistro Šnicl (Johann Franck): Sendvič od puretine s aioli umakom, krastavcima, rajčicom, čipsom od pancete i krumpirom u crvenoj paprici s krupnom soli

sendvic-mundoaka

Mundoaka: Svinjski obrazi i lardo u brioche kruhu s prirodnim kvasom, teriyaki umakom, prženim kikirikijem i azijskom salatom

Foto: Facebook

0