Journal.hr

Zapečena zobena kaša postat će vaš omiljeni doručak za hladne dane

U danima kada djeluje da je mrak vani otkako otvorimo oči, važno je nastaviti voditi računa o sebi i ne preskakati doručak. Osim ako ne pripadate onoj grupi ljudi koji uživaju u svojim malim jutarnjim ritualima, kuhanje odmah nakon buđenja djeluje kao zamoran zadatak. Zato smo pripremili recept koji možete spremiti i prije spavanja, a ujutru ga možete samo podgrijati. Ovisno o pripremljenoj količini, ova zapečena zobena kaša može biti vaš go-to doručak i do nekoliko dana. Inspiraciju za ovu kremastu kašu punu vlakana pronašli smo na @deliciouslyella profilu.

Sastojci

  • 200 g zobenih pahuljica
  • dvije jabuke – naribane ili narezane na trakice
  • žličica cimeta
  • dvije šake ili 50 g miksa sjemenki (možete koristiti bundevu, suncokret, sezam)
  • litra kravljeg ili biljnog mlijeka po želji (smanjite količinu ako želite čvršću strukturu)
  • 150 g kupina ili drugog voća po izboru
  • prstohvat krupne morske soli

Posip

  • 50 g narezanih orašastih plodova po želji
  • jabuka narezana na trakice
  • javorov sirup

Priprema

Zagrijte pećnicu na 160 °C s ventilatorom ili 180 °C s uključenim gornjim i donjim grijačem. U posudi pomiješajte pahuljice, jabuke, cimet, sjemenke i dodajte prstohvat soli. Prelijte mlijekom i sve dobro promiješajte. Prebacite dobivenu smjesu u vatrostalnu posudu i pospite kupine ili drugo voće po vrhu. Pecite u pećnici 30-35 minuta dok smjesa ne dobije zlatnu boju i vidite mjehuriće po površini. Zapečenu zobenu kašu izvadite iz pećnice i lagano promiješajte. Ne brinite se ako vam smjesa izgleda previše rastresito. Kako se kaša bude hladila, jelo će postati gušće.

Servirajte na tanjur i ukrasite orašastim plodovima, trakicama jabuka i javorovim sirupom.

Extra tips

Ako želite da vaša zapečena zobena kaša ima čvršću teksturu dodajte u smjesu 2 izgnječene banane i eksperimentirate s količinom mlijeka. Za veći unos proteina možete vašoj kaši dodati jednu do dvije mjerice proteinskog praha. Pored toga, ovo nije jedini okus koji vam stoji na raspolaganju. Možete se igrati s izborom voća ili dodati čokoladu za malo slatkoće.

*Tekst je preuzet s portala Journal.rs.

Foto: Instagram (@deliciouslyella, @beckbitesback, @jasminsarakatariina)