Iako smo već na polovici 2025. godine, čini se da se, kad se osvrnemo na prethodnu, još uvijek nije izdvojilo mnogo gastronomskih trendova koje je popularizirao TikTok. S druge strane, svakih nekoliko tjedana pojave se recepti koji dobivaju status viralnih i koji vrlo brzo dolaze do milijunskih pregleda. Jedan od njih je svakako i recept u čijem fokusu je zdrava verzija sladoleda, a komentari onih koji su ga pogledali idu u prilog činjenici da ovo nije (još jedan) tipičan recept za sladoled. U nastavku otkrivamo i zbog čega.
Sladoled za doručak?
Nakon što je korisnica @_lizajoan na svom TikTok profilu objavila video u kojem je glavna zvijezda njezin tata koji pravi sladoled, video je postao najgledaniji među svima koje je dosad objavila. Pod nazivom Nourishing Ice Cream, ovaj recept privukao je pažnju zbog sastojaka koji se koriste. Naglasak je na sastojcima koji imaju brojne zdravstvene prednosti i predstavljaju zdraviju alternativu uobičajenim sastojcima koje često koristimo, pa su mnogi poželjeli isprobati ovaj desert.
Međutim, za pripremu ove zdrave verzije sladoleda potreban je jedan ključan uređaj, aparat za pravljenje sladoleda. Ipak, ovaj viralni recept potaknuo nas je da istražimo ponudu tih uređaja i odlučimo ga uskoro i sami isprobati. Iako je proces pripreme nešto složeniji, čini se da je rezultat vrijedan truda.
Sastojci:
-
470 ml javorovog sirupa
-
330 g meda
-
370 g mlijeka u prahu
-
1,5 l mlijeka
-
1,3 l slatkog vrhnja s visokim udjelom masnoće
-
12 žumanjaka
-
3 jušne žlice ekstrakta vanilije
Priprema:
U loncu sjedinite javorov sirup, med, mlijeko u prahu i mlijeko. Miješajte ih ručnim mikserom ili pjenjačom dok ne dobijete glatku i ujednačenu smjesu, pazeći da ne ostanu grudice od mlijeka u prahu. Ovu smjesu trebate zagrijavati na srednje jakoj vatri, uz stalno miješanje, sve dok ne dostigne temperaturu od 45 °C. Za to će vam biti potrebno oko 10 do 15 minuta. Nakon toga, maknite lonac s vatre.
U posebnoj zdjeli počnite miksati žumanjke, pa im postupno dodajte 120 ml prethodno pripremljene mliječne smjese. Nastavite miksati dok smjesa ne postane jednolične boje i teksture. Potom žumanjke umiješajte natrag u preostalu mliječnu smjesu. Vratite sve na srednje jaku vatru i nastavite kuhati, često miješajući, dok smjesa ne dosegne temperaturu od 75 °C. Kako biste bili sigurni u temperaturu, preporučujemo da koristite kuhinjski ili slastičarski termometar.
Stavite lonac u prethodno pripremljenu posudu s ledom. Ostavite ga unutra da se potpuno ohladi – otprilike 15 minuta. Uz pomoć cjedila ili žičane mrežice, procijedite smjesu u posude, zatim dodajte ekstrakt vanilije i ostavite sve u hladnjaku na nekoliko sati da se dodatno rashladi.
Na kraju, smjesa se stavlja u aparat za sladoled i priprema prema uputama proizvođača.
Iako je postupak pripreme prilično zahtjevan, ovaj je recept postao viralan na TikToku – i mnoge je naveo da aparat za sladoled uvrste na svoju listu želja. U trenutku pisanja članka, video ima više od četiri milijuna pregleda na toj društvenoj mreži, a čini se da će taj broj još rasti.
*Članak je preuzet s Journal.rs
Foto: TikTok (@_lizajoan), Instagram (@emma.ranne)