Sladoled za doručak? Evo zašto ovaj viralni recept za desert želimo što prije isprobati
Sladoled za doručak? Evo zašto ovaj viralni recept za desert želimo što prije isprobati

Sladoled za doručak? Evo zašto ovaj viralni recept za desert želimo što prije isprobati

Iako smo već na polovici 2025. godine, čini se da se, kad se osvrnemo na prethodnu, još uvijek nije izdvojilo mnogo gastronomskih trendova koje je popularizirao TikTok. S druge strane, svakih nekoliko tjedana pojave se recepti koji dobivaju status viralnih i koji vrlo brzo dolaze do milijunskih pregleda. Jedan od njih je svakako i recept u čijem fokusu je zdrava verzija sladoleda, a komentari onih koji su ga pogledali idu u prilog činjenici da ovo nije (još jedan) tipičan recept za sladoled. U nastavku otkrivamo i zbog čega.

Sladoled za doručak?

Nakon što je korisnica @_lizajoan na svom TikTok profilu objavila video u kojem je glavna zvijezda njezin tata koji pravi sladoled, video je postao najgledaniji među svima koje je dosad objavila. Pod nazivom Nourishing Ice Cream, ovaj recept privukao je pažnju zbog sastojaka koji se koriste. Naglasak je na sastojcima koji imaju brojne zdravstvene prednosti i predstavljaju zdraviju alternativu uobičajenim sastojcima koje često koristimo, pa su mnogi poželjeli isprobati ovaj desert.

Međutim, za pripremu ove zdrave verzije sladoleda potreban je jedan ključan uređaj, aparat za pravljenje sladoleda. Ipak, ovaj viralni recept potaknuo nas je da istražimo ponudu tih uređaja i odlučimo ga uskoro i sami isprobati. Iako je proces pripreme nešto složeniji, čini se da je rezultat vrijedan truda.

@_lizajoan

NOURISHING ICE CREAM RECIPE👇🏼 (makes 1 gallon) ingredients: - 2 cups maple syrup - 1 cup raw honey - 3 cups of dry milk powder - 6 & 2/3 cups whole milk - 6 & 2/3 cups heavy cream - 12 egg yolks - 3.3 tbsp vanilla In a saucepan, combine the syrup, honey, milk powder, and milk. Stir with a hand mixer or whisk until smooth. Make sure the milk powder is wholly dissolved into the mixture w/ no lumps (any remaining sugar granules will dissolve over the heat). Stir in the cream. Prepare a bowl of ice to later cool the cream from off the stove. Clip a candy thermometer to the saucepan and set the pan over medium heat. Cook, stirring often with a rubber spatula and scraping the bottom of the pan to prevent sticking and burning, until the mixture reaches 110°F (45°C), 5 to 10 minutes. Remove the pan from the heat. Place the egg yolks in a medium bowl. While whisking, slowly pour in ½ cup (120 ml) of the hot milk mixture to temper the egg yolks. Continue to whisk slowly until the mixture is an even color and consistency, then whisk the egg-yolk mixture back into the remaining milk mixture. Return the pan to the stovetop over medium heat and continue cooking the mixture, stirring often, until it reaches 165°F (75°C), 5 to 10 minutes more. Transfer the pan to the prepared ice bath and let cool for 15 to 20 minutes, stirring occasionally. Pour the ice cream base through a wire-mesh strainer into a storage container and place in the refrigerator for 1 to 2 hours, or until completely cool. & add in the Vanilla. Now you’re ready to make ice cream! Transfer the cooled base to an ice cream maker and churn it according to the manufacturer’s instructions. Or, if you want, you can keep it in the refrigerator for up to 3 days before churning. After churning, serve immediately or harden in your freezer for 8 to 12 hours for a more scoopable ice cream. This recipe was inspired by “Walt’s Dream” ice cream.

♬ original sound - Liza Carson

Sastojci:

  • 470 ml javorovog sirupa

  • 330 g meda

  • 370 g mlijeka u prahu

  • 1,5 l mlijeka

  • 1,3 l slatkog vrhnja s visokim udjelom masnoće

  • 12 žumanjaka

  • 3 jušne žlice ekstrakta vanilije

Priprema:

U loncu sjedinite javorov sirup, med, mlijeko u prahu i mlijeko. Miješajte ih ručnim mikserom ili pjenjačom dok ne dobijete glatku i ujednačenu smjesu, pazeći da ne ostanu grudice od mlijeka u prahu. Ovu smjesu trebate zagrijavati na srednje jakoj vatri, uz stalno miješanje, sve dok ne dostigne temperaturu od 45 °C. Za to će vam biti potrebno oko 10 do 15 minuta. Nakon toga, maknite lonac s vatre.

U posebnoj zdjeli počnite miksati žumanjke, pa im postupno dodajte 120 ml prethodno pripremljene mliječne smjese. Nastavite miksati dok smjesa ne postane jednolične boje i teksture. Potom žumanjke umiješajte natrag u preostalu mliječnu smjesu. Vratite sve na srednje jaku vatru i nastavite kuhati, često miješajući, dok smjesa ne dosegne temperaturu od 75 °C. Kako biste bili sigurni u temperaturu, preporučujemo da koristite kuhinjski ili slastičarski termometar.

Stavite lonac u prethodno pripremljenu posudu s ledom. Ostavite ga unutra da se potpuno ohladi – otprilike 15 minuta. Uz pomoć cjedila ili žičane mrežice, procijedite smjesu u posude, zatim dodajte ekstrakt vanilije i ostavite sve u hladnjaku na nekoliko sati da se dodatno rashladi.

Na kraju, smjesa se stavlja u aparat za sladoled i priprema prema uputama proizvođača.

Iako je postupak pripreme prilično zahtjevan, ovaj je recept postao viralan na TikToku – i mnoge je naveo da aparat za sladoled uvrste na svoju listu želja. U trenutku pisanja članka, video ima više od četiri milijuna pregleda na toj društvenoj mreži, a čini se da će taj broj još rasti.

*Članak je preuzet s Journal.rs

Foto: TikTok (@_lizajoan), Instagram (@emma.ranne)

Učitati još
Zatvori