Osvježavajući sladoled, ali u zdravijem izdanju

Osvježavajući sladoled, ali u
zdravijem izdanju

Froyo

Iako je jogurt na meniju brojnih svjetskih kultura već stoljećima, tek je njegov dolazak u SAD započeo komercijalizaciju proizvoda i industrijske oblike kakve poznajemo danas. Klasičan jogurt u čašici u trgovine je ušao 1930-ih, no prekretnicu je doživio tek 1970-ih kada se razvila tehnologija smrzavanja i izrade prvo sladoleda, a zatim i smrznutog jogurta. Prava pomama za njim nastala je kad se u recept počeo dodavati šećer pa je sve više ova smrznuta slastica ličila na sladoled, no onaj koji se reklamirao kao “zdravija” varijanta s manje mliječne masti. Froyo, naziv skovan od riječi frozen yogurt, odnosno smrznuti jogurt, tako je postao jedan od najpopularnijih američkih deserata i kao takav se zadržao do danas.

No ne morate pronaći slastičarnicu koja ga poslužuje da bi ovu slasticu i isprobali. Froyo je u kućnoj izradi vrlo jednostavan desert koji možete oplemeniti kako god želite, smiješati s raznim okusima ili mu dodati razne dodatke. Glavni sastojak je grčki jogurt kojem se onda dodaje voće, prirodni zaslađivači i slično – rezultat je uvijek kiseliji od klasičnog sladoleda, ali zato zanimljivija alternativa.

Smrznuti jogurt kod kuće

Sve što vam treba za super ljetni desert je grčki jogurt, zaslađivač (primjerice, med) i sezonsko voće. Mnogi će jogurtu dodati smrznutu bananu za kremastiju strukturu, a super će okus dati maline, borovnice, breskve i slično. Naravno da možete posegnuti i za mliječnim okusima kao što je primjerice čokolada – gotovo da i nema loše ideje kad se radi o smrznutom jogurtu. Sve sastojke samo treba dobro smiksati u blenderu te staviti u zamrzivač da se smjesa stisne – nakon toga svoj froyo možete poslužiti kako god želite, u čašici ili čak u kornetu.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori