Zašto je Gundry dijeta sve popularnija?

Zašto je Gundry dijeta sve popularnija?

Iz godine u godinu svjedočimo različitim trendovima u prehrani koji za cilj imaju poboljšanje zdravlja i tjelesnog izgleda. Jedno od takvih rješenja koje u našu prehranu unose samo zdrave namirnice je i Gundry dijeta. Riječ je o preporukama kalifornijskog liječnika, točnije kardiologa i kirurga – Stevena Gundrya.

Gundry preporučuje kako bi se prehrambena piramida trebala uzdrmati nakon što je spoznao da je stara piramida očito uzrokovala probavne probleme, debljanje i umor kod brojnih ljudi.

Postoje i neke namirnice koje Gundry savjetuje potpuno izbjegavati. Uglavnom sve rafinirane škrobove, šećere i zaslađivače dobro je držati  izvan jelovnika, kao i preslatko voće, povrće i soju.

Budući da se kroz svoju karijeru susretao s brojnim problemima svojih pacijenata uzrokovanih “neurednim” životom, odnosno nepravilnom i nezdravom prehranom, Gundry je odlučio napisati knjigu i tako upozoriti čovječanstvo na nezdrave navike kojima dugoročno narušavaju svoje zdravlje i vitalnost. Osim toga, i sam se podvrgnuo ovoj dijeti i, kako kaže, izgubio 31 kilogram.

Što je zapravo Gundry dijeta?

Gundry dijeta se bazira na hrani oslobođenoj od lektina, a dobrobit ove prehrane je u njezinom pozitivnom učinku na kardiovaskularni sustav. Stoga je ova dijeta sve popularnija među pobornicima zdravog načina života.

Ono što je pozitivno u ovom režimu hranjenja jer činjenica da naše tanjure možemo napuniti slasnim kombinacijama sezonskog povrća i mesa uzgojenog na prirodan način. Na samom vrhu liste prioriteta Gundry dijete nalaze se lisnate biljke, brokula, karfiol, mrkva, gljive, sjemenke, orasi, meso koje je organski uzgojeno (od životinja koje slobodno trče)  te riba koja ne dolazi iz uzgajališta.

Gundry piramida je prilično stroga u smislu mliječnih proizvoda, ograničavajući nas na kravlje mlijeko, kozje mlijeko, ovčje mlijeko i bivolje mlijeko.

Mnoge je začudilo što je Gundry naglasio da je grah namirnica s najviše lektina pa prijašnje teorije o grahu kao zdravoj namirnici prema Gundryjevom učenju, padaju u vodu. No, na njegovom popisu nepoželjnih namirnica našla se rajčica, bundeva, paprika, tikvice, palidžan, kvinoja pa čak i goji bobice.

Riječ, dvije o lektinima

Lektini su zapravo ljepljive bjelančevine koje na sebe vežu molekule šećera pa se ne razgrađuju već ostaju u krvotoku. oni stoga otežavaju i prekidaju komunikaciju među stanicama našeg imunološkog sustava te otvaraju mjesto za loše stanice koje uzrokuju probavne teškoće, poput žgaravice. Ono što je sigurno jest da lektini mogu uzrokovati zdravstvene probleme kada se jedu u visokim dozama, no većina ljudi ih ne konzumira dovoljno da bi to predstavljalo problem.

@thefirstofnovember

Kako uvesti Gundry preporuke u jelovnik?

Pokušajte s planom zdrave prehrane koji se usredotočuje na cjelovite sastojke bogate hranjivim tvarima i ne eliminira cijele skupine hrane – poput mediteranske prehrane ili nordijske prehrane.
Za zdravlje, moramo piti crno vino i šampanjac nekoliko puta tjedno što je jedna lijepa strana ove dijete. Zar ne?

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori