Rađa se novi trend: Zagreb je dobio Bagel & Lobster Barr

Rađa se novi trend: Zagreb je dobio
Bagel & Lobster Barr

bagel-and-lobster-barr-3

Trending: bagel

Čini se kako je u Zagrebu na pomolu novi gastro trend koji ćemo mi, kao ljubitelji svega novog i finog, s oduševljenjem prihvatiti. Prije samo deset dana predstavili smo vam najnovijeg člana bogate Torte i to obitelji, a sada se pojavio i na još jednom mjestu u gradu. Možda pogađate, riječ je o bagelu.

bagel-and-lobster-bar-6

Bagel je pecivo kojeg ste imali prilike vidjeti u nebrojenim filmovima, neizostavan je dio doručka ili bruncha, a karakterizira ga okrugli oblik i rupa u sredini. Ima optimalan omjer proteina i ugljikohidrata s jako malo masnoća te manje kalorija od čaše jogurta. Poseban je zbog strukture koja je različita od klasičnih krušnih proizvoda, a koju ćete iskusiti tek kad ovo pecivo probate. Ona je rezultat brašna s visokim udjelom proteina i glutena, kao i postupka izrade gdje se tijesto nakon oblikovanja prvo kuha i tek zatim peče.

Bagel s creme fraiche sirom i mariniranim lososom s citrusima

Bagel s crème fraîche sirom i mariniranim lososom s citrusima

Zbog zaista velike popularnosti na sjevernoameričkom području gdje ćete ga naći na svakom uglu, možda je manje poznata činjenica da bagel dolazi iz Poljske, konkretno iz židovskih zajednica, a prvi puta se u pisanoj povijesti spominje u 17. stoljeću. Danas ćete bagel najčešće jesti samostalno (posipan, primjerice, sjemenkama) ili u obliku sendviča gdje je ispunjen raznim namazima ili sastojcima.

Bagel s kajganom i hrskavim špekom

Bagel s kajganom i hrskavim špekom

Bagel & Lobster Barr

Vratimo se sada na novu-staru lokaciju na kojoj bagel možete isprobati. Radi se o bivšem Taco & Burger Barru kojeg su Marin Medak i Rougemarin tim odlučili pretvoriti u Bagel & Lobster Barr, na istoj adresi, u Jurišićevoj 2a. Budući da su iza ugla u novom Rougemarin Cityju u ponudi burgeri, logičan je potez bio odmaknuti se i ponuditi Zagrepčanima nešto novo. A izbor je pao na bagel i hlap u slasnim kombinacijama.

bagel-and-lobster-barr-4

U Bagel & Lobsteru Barru su proveli mjesec dana isprobavajući razne recepture za komplicirano bagel tijesto dok nisu pronašli svoj idealan recept. “U našem zamjesu koristimo mješavinu od dva vrhunska brašna s visokim udjelom proteina (13%) i vlastiti prirodni kvas od grožđa i integralnog brašna što bagel pecivima daje jedinstven okus i aromu. Peciva se rade na tradicionalan način što podrazumijeva ručno motanje i kuhanje u vodi prije pečenja zbog čega imaju specifičnu strukturu i koricu,” otkrivaju.

Uoči službenog otvaranja, Rougemarin tim je organizirao i pokaznu radionicu za medije na kojoj smo doznali kako tijesto nastaje, kako se bagel peče, ali s čim će ga u Bagel & Lobsteru Barru nuditi.

Bagel i roastbeef s zapečenom brokulom i cheddar sirom

Bagel i roastbeef s zapečenom brokulom i cheddar sirom

Bagel za doručak, ručak ili večeru

Dio jelovnika posvećen je doručku s bagel pecivima (koja mogu biti posipana s makom, soli, sezamom, češnjakom, lukom i drugim začinima) i jednostavnim namazima kao što su maslac, sir, namaz od lososa ili na primjer kajgana s hrskavim špekom.

Bagel i prosciutto cotto & brie sir sa chutneyem od kruške i grožđica

Bagel i prosciutto cotto & brie sir sa chutneyem od kruške i grožđica

Za ručak i večeru u ponudi je klasična varijanta bagel peciva s crème fraîche sirom i mariniranim lososom s citrusima, ali i neke druge opcije bagel sendviča kao što su roastbeef s zapečenom brokulom i cheddar sirom, zatim prosciutto cotto & brie sir sa chutneyem od kruške i grožđica, te vege verzija s mozzarellom i povrćem. Bagel peciva mogu se kupiti i sama po povoljnoj cijeni, a tu je i take out opcija te čak i slatki bagel.

Bagel s mozzarellom i povrćem

Bagel s mozzarellom i povrćem

A što je s “lobster” dijelom?

Uz bagel, u novom će se lokalu moći probati i jela od hlapa, u skladu sa street food filozofijom koja je bila nit vodilja kod otvaranja. Osim cijelog hlapa s grilla (kamado joe grilla) tu su i klasični lobster roll u domaćem brioche pecivu s japanskom majonezom i bisque maslacem, te kroketi od hlapa, riže i mozzarelle di bufala s tapenadom od maslina i japanskom majonezom. Probajte i lobster bisque, gustu kremastu juhu od pečenih glava hlapa kuhanih na kokosovom mlijeku s korjenastim povrćem i rajčicama.

Lobster roll u domaćem brioche pecivu

Lobster roll u domaćem brioche pecivu

Uz navedena jela ponudi su i prženi krumpirići, salata s lješnjacima te razni umaci. Bagel i hlap će se moći spariti s malom, ali moćnom vinskom kartom, finim koktelima, ali i infuziranom vodom (s dodatkom alkohola ili bez) koja će biti idealna u ljetnim temperaturama.

Foto: Bagel & Lobster Barr

Učitati još
Zatvori