Yotam Ottolenghi: kulinarska zvijezda koja je promjenila način na koji kuhamo i jedemo

Yotam Ottolenghi: kulinarska zvijezda koja je promjenila način na koji kuhamo i jedemo

Yotam Assaf Ottolenghi jedan je od najutjecajnijih chefova današnjice. Ovaj kreativan genijalac rođen je i odrastao u Izraelu, a nakon odsluženog vojnog roka i završenog studija komparativne književnosti preselio se u Amsterdam radi izdavačkog posla. Ubrzo odlazi u London gdje je na sveučilištu Le Cordon Bleu učio o francuskom slastičarstvu. Radio je kao slastičar u uglednim londonskim restoranima, a tako je upoznao i palestinskog chefa Sami Tamimija, koji je također odrastao u Jeruzalemu, pa su njih dvojica osim strasti prema hrani dijelili i zajednički jezik. Yotam i Sami 2002. godine otvaraju prvi deli Ottolenghi u Notting Hillu u Londonu, i tu zapravo kreće uspon Yotamove karijere i prava filmska kulinarska priča.

Kuhanje i restoranski biznis

Zahvaljujući kreativnim i specifičnim jelima, kombinacijama intenzivnih okusa i bliskoistočnih sastojaka, deli je stekao mnoštvo obožavatelja. Ubrzo su otvorene još dvije lokacije, a potom i prvi formalan restoran u Islingtonu, pa taverna NOPI u Sohou i restoran ROVI orijentiran na povrće. Ottolenghi je svoje kuhanje opisao jednostavnim riječima: “Želim dramu u ustima!”. Njegovo je kuhanje bazirano na okusima Bliskog Istoka a slavu je stekao podučavajući britansku javnost kako skuhati hrabra vegetarijanska jela, istaknuti povrće u jelima. Zanimljivo je i da je jedan od najutjecajnijih vegetarijanskih chefova današnjice iako sam nije vegetarijanac.

Yotam sam sebe opisuje rečenicom “Sve u vezi s hranom: ja pišem, kuham i vodim restorane“. Na svojoj web stranici dijeli recepte, YouTube videe, kolumne, online MasterClass radionice, a u online shopu mogu se kupiti gotovi proizvodi kao što su slastice, džemovi i salse, zanimljivi začini, kuharice, unikatno posuđe i stolnjaci.

Kuharice i tv karijera

Yotam 2016. godine počinje pisati tjednu kolumnu za The Guardian pod naslovom “The New Vegetarian” iako sam nije vegetarijanac. Njegovi recepti rijetko se uklapaju u tradicionalne prehrambene navike ili kulturne kategorije, a mediji često pišu o njegovom kuhanju i utjecaju. Bon Appétit pisao je da je Yotam “natjerao svijet da voli povrće”, a London Evening Standard je pisao kako je Ottolenghi “radikalno prepisao način na koji Londončani kuhaju i jedu”. Njegova debitantska kuharica Ottolenghi (2008.) prodana je u više od 100 000 kopija. Izdao je još osam kuharica; Plenty (2010.), Plenty More (2014.), Jerusalem (2012.), Nopi (2015.), Sweet (2017.), Ottolenghi Simple (2018.), Ottolenghi Flavour (2020.) i Ottolenghi Test Kitchen: Shelf Love (2021.).

Ottolenghi je ugostio i tri televizijska specijala: Jeruzalem na tanjuru, Ottolenghijeva mediteranska gozba i Ottolenghijeva gozba mediteranskih otoka, a 2017. bio je gostujući sudac na televizijskom showu Masterchef Australia.

Nagrade i priznanja

U zadnjih desetak godina Yotam Ottolenghi primio je preko 15 velikih priznanja i nagrada za svoj rad i utjecaj u gastronomiji. Nagrade je primio za novinarski rad, za kuharice, za televizijski program godine, a vjerojatno najvažniju nagradu primio je 2016. godine – James Beard Award. Ova godišnja nagrada za kulinarske profesionalce u Americi prepoznaje chefove, vlasnike restorana, autore i novinare.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori