Znamo kako još lakše doći do svježih i domaćih namirnica

Znamo kako još lakše doći do
svježih i domaćih namirnica

Prošle godine, u sklopu Chef’s Stagea u Šibeniku (čije je ovogodišnje izdanje nažalost otkazano), pokrenuli smo svoju gastronomsku platformu We Love Local. Iako inicijalno nismo bili potpuno svjesni u kojem će se smjeru ta platforma razvijati, imali smo ideju i imali smo strast, da svjetla reflektora napokon stavimo na domaće proizvođače. Naša velika želja bila je da u modu vratimo izvornu lokalnu namirnicu i da onog malog proizvođača koji ne uživa pozornost medija kao veliki trgovci stavimo u prvi plan i povežemo s najboljim hrvatskim restoranima, hotelima i barovima. Baš zbog toga, kroz cijelu 2019. godinu organizirali smo brojne We Love Local evente, kroz koje smo našu publiku upoznavali s tim malim, ali dragocjenim i po nama izuzetno bitnim proizvođačima; OPG-ovcima, uzgajivačima voća, povrća i mesa, uljarima, vinarima… Zahvaljujući partnerima u projektu, marketinškoj agenciji Alert i hrvatskim gastro vizionarima Rudolfu Štefanu i Marinu Medaku, We Love Local uspješno je zaokružio 2019. godinu, da bi nas već s početkom 2020. dočekali neki novi izazovi…

Kriza virusa Covid-19 zahvatila je sve nas koji živimo u Hrvatskoj, sve ekonomske aktivnosti, svaki dio našeg društva. U situaciji kada je mogućnost zaraze velika te je opravdano i apsolutno potrebno poštovati sve restriktivne mjere kretanja i susreta, svi tražimo brza i učinkovita rješenja koja mogu pomoći stanovništvu Hrvatske. Mi smo u sklopu We Love Locala odlučili otići korak dalje i na konkretan način pomoći malim domaćim proizvođačima, jer su upravo oni jedna od najranjivijih skupina kojima je naša podrška danas najpotrebnija. Tako smo uz tim partnera koji rade zajedno na pronalaženju samoodrživih rješenja, u roku od nekoliko dana podigli platformu pod nazivom Welovelocal.hr u Hrvatskoj te DoPrinesi.si u Sloveniji, budući da je i u Sloveniji situacija slična kao i u Hrvatskoj.

Platforma koja povezuje Hrvatsku s hrvatskom zemljom

Platforma Welovelocal.hr koja povezuje Hrvatsku s hrvatskom zemljom i svima onima koji od zemlje žive, spremna je za početak rada. Vrijedni zaposlenici agencija Alert, Formitas grupa, Fabulatory, Creator, Tech Sumo te portala Journal.hr, rado su sudjelovali i doprinosili svojim znanjem i uloženim vremenom.

Web stranica Welovelocal.hr dodirna je točka za sve stanovnike Hrvatske. Ona povezuje sve one ljude koji mogu ponuditi svoje proizvode s ljudima kojima su ti proizvodi potrebni, kao i ljude koji mogu igrati ulogu posrednika između prvog i drugog i tako im pružiti svoju pomoć.

Ujedinili smo se kako bismo povezali sve kojima je trenutno potrebna pomoć oko proizvodnje, dostave i kupovanja prave hrane. Ovom platformom omogućujemo naručivanje dobre, svježe, domaće hrane. Tu su proizvodi od hrvatskih poljoprivrednika, uzgajivača, proizvođača, poduzetnika i prerađivača. Cilj je da kupac od kuće može kupiti kvalitetne domaće proizvode i da mu se ti naručeni proizvodi dostave na kućni prag u najkraćem mogućem roku, kako bi zadržali svježinu i kvalitetu.

Ova web stranica otvorena je za prikupljanje prijava dobavljača proizvoda, kupaca kojima je potrebna pomoć i volontera koji su voljni pomoći. Nema, a neće ni biti članarina, provizija ni drugih dodatnih troškova koji bi povećali cijene dobavljača proizvoda. Dobavljači direktno prodaju krajnjem kupcu bez posrednika.

Vlasnica marketinške agencije Alert, Lana Bedeković Rosandić, izjavila je povodom predstavljanja We Love Local platforme: “Izuzetno mi je drago damo su ovako kratkom roku uspjeli realizirati ovoliko zahtjevan projekt. Volim vjerovati da nas je zajednička motivacija tako brzo dovela do cilja. Cijeli tim naše agencije, zajedno s partnerima, radio je složno, pa čak i danonoćno, u aktualnim uvjetima koronavirusa i potresa, kako bi uspjeli što brže pokušati pridonijeti zajednici u ovim izazovnim trenucima.”

S Lanom smo se složili i mi iz Journala, a osnivačica Iva Radić nije krila svoje oduševljenje lansiranjem platforme: “Otkako je strah od koronavirusa zavladao našom zemljom, odlučili smo svojim čitateljima biti onaj mali prozorčić u nešto dobro i pozitivno, što još uvijek postoji u moru loših vijesti. Sada je trenutak da im pomognemo u svakodnevnom životu s dobrim preporukama, pozitivnim projektima, kvalitetnim lokalnim proizvodima. Nadam se da ćemo s ovom platformom zaokružiti cijelu priču koja će biti oslonac i našem čitatelju/potrošaču i domaćem proizvođaču koji ima najbolji proizvod i kojem u ovom trenutku više no ikad treba pomoći plasirati ga na tržište.”

Proizvođači, pridružite nam se

Činiti dobro naš je glavni motiv koji će u projekt pozvati i sve one tvrtke i institucije čija je vrijednost činiti dobro. Welovelocal.hr je prvi projekt u Hrvatskoj koji je potpisan zaštitnim znakom Goodvertising Adria. Koncept Goodvertising, koji je širom svijeta predstavio Thomas Kolster, zasnovan je na ideji da brendovi trebaju činiti dobro. U Sloveniji je već lansirana slovenska inačica pod nazivom Doprinesi.si, a cijeli tim, zajedno s Thomasom Kolsterom, traži mogućnosti za njegovo širenje u druge europske zemlje.

Ako ste uzgajivač ili prerađivač hrane, ako ste poduzetnik ili tvrtka koja nam može ponuditi domaće, svježe i dobre proizvode, pridružite se projektu Welovelocal.hr.

Ako želite sudjelovati u projektu kao volonter, posjetite Welovelocal.hr i prijavite se za one koji su spremni pomoći. Ako vam je potrebna pomoć, poželite da netko kupi za vas u trgovini ili ljekarni, ako trebate nekoga da prošeta vašeg četveronožnog prijatelja… U roku od nekoliko dana bit će dostupan unos na web stranici i javite nam što vam treba. Vjerujemo da ćemo moći pronaći vašeg pomoćnika.

Što je We Love Local?

Platformu We Love Local je Journal.hr pokrenuo prije godinu dana uz dragocjenu podršku dvojice vrhunskih chefova, znalaca i gastronomskih vizionara Marina Medaka, vlasnika kultnog Rougemarina i Rudolfa Štefana, vlasnika restorana Pelegrini i domaćina Chefs’ Stagea te marketinške agencije ALERT.

Lansiranje ove društveno korisne platforme koja povezuje male lokalne uzgajivače i proizvođače hrane s restoranima, hotelima i barovima koji serviraju najbolja jela pripremljena od lokalnih namirnica pokrenuto je prošle godine s ciljem rasta i jačanja malih proizvođača te prepoznavanja i promocije izvrsnosti hrvatskog kulinarstva, ali i podrške svim malim lokalnim proizvođačima autohtonih proizvoda.

Osim na webu, We Love Local možete pratiti i na društvenim mrežama: Facebooku i Instagramu.

Foto: We Love Local

Učitati još
Zatvori