#WeLoveLocal recept: Osvježavajuća, proljetna slatko-gorka salata

Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Đurđa Protić iz Zvona cateringa.

Ova salata s neobično slatko-gorkim okusima daje jedno posebno osvježenje pa je idealna za lagani, proljetni obrok. Sastoji se od crvenog radiča i mikrozelenja cikle, grejpa i šipka, a recept nam donosi Đurđa Protić iz Zvona cateringa.

Sastojci:

  • 1 glavica radiča
  • 2 crvene naranče ili 1 crveni grejp
  • 20 ml limunskog soka
  • 40 ml javorova sirupa
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • ½  šipka
  • 20 g prženih pinjola
  • 50 g mikrozelenja cikle (možete ga pronaći na www.greenfriends.eu)
  • krupna sol, papar
  • 100 g svježeg sira poput ricotte (nije nužno, ali meki sir odlično paše u slatko-gorkim salatama)
  • 1 mala crvena cikorija (nije nužno)

Dresing:

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica vinskog octa (ili za blaži okus octa s okusom maline)
  • 1 žličica javorovog sirupa
  • sok od šipka i naranče

Postupak:

  • Očistite i operite listove radiča i crvenu cikoriju ako je imate (radič je svedostupan cijelu godinu, a crvena cikorija ipak teže).
  • Pripremite filetiranu naranču ili grejp, očistite šipak te procijedite ostatak soka kroz malo cjedilo. Sok iskoristite za dresing, a prije upotrebe ga protresite u teglici.
  • Pripremite dresing.
  • U tanjur ili zdjelu stavite listove radiča, dodajte listove cikorije, mirkozelenje cikle, naranču ili grejp. Prelijte s dresingom pa dodajte pinjole i šipak.

Foto: Đurđa Protić

0