#WeLoveLocal recept: Dvije proljetne salate kao ukusan i hranjiv obrok pun vitamina

Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Đurđa Protić iz Zvona cateringa.

Danas vam donosimo dva recepta za salatu – jedna je od leće, cikle, baby špinata i feta sira, a druga je proljetna salata s bobom i mix cherry rajčicama. Obje su pune vitamina i bit će ukusan i hranjiv obrok! Ako trebate ideju za laganiji ručak, salata je odličan izbor s kojim ne možete pogriješiti.

Proljetna salata s bobom i mix cherry rajčicom

Sastojci za salatu:

  • 500 g skuhanog i očišćenog boba
  • 300 g mix cherry rajčica
  • 1 mala ljutika, tanko narezana
  • vezica mladog luka
  • vezica rotkvica
  • svježi vlasac

Dresing:

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • sok jednog limuna  
  • tostirane sjemenke kumina
  • sol i papar

Postupak:

  • Skuhajte bob i zatim ga prebacite u ledenu vodu te ga oljuštite od opne.
  • U veliku zdjelu dodajte mix cherry rajčica koje ćete prije toga izrezati na polovine. Dodajte bob, mladi luk, rotkvicu i ljutiku.
  • Na kraju dodajte dresing i svježi vlasac.

Salata od leće, cikle, baby špinata i feta sira

Sastojci za salatu:

  • 2  šalice kuhane leće
  • 2 srednje velike kuhane cikle ili 3 manje
  • 1 mala ljutika
  • 100 grama baby špinata 
  • 150 g feta sira
  • 1/2 avokada
  • 1 žličica sezamovih sjemenki

Za dresing:

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1 žličica meda
  • ¼ žiličice svježeg ili suhog provansal začina (mažuran, vlasac, timijan, ružmarin )
  • sol i papar

Postupak:

  • Leću isperite, a zatim je ulijte u lonac. Pokrijte trostrukim volumenom hladne vode i kuhajte oko 20-25 minuta, dok ne omekša, ali pripazite da se ne pretvori u pire. Ocijedite pod hladnom vodom i stavite na stranu.
  • Ciklu kuhajte u kipućoj vodi. Kad je kuhana, ogulite kožu i narežite na četvrtine.
  • Za dresing sve sastojke pomiješajte s medom, jabučnim octom i maslinovim uljem.
  • Servirajte kako da složite špinat, leću, tanko narezanu ljutiku, ciklu. Natrgajte feta sir i prelijte s dresingom. Na kraju dodajte oguljeni i narezani avokado i pospite sjemenkama sezama.

Foto: Đurđa Protić

0