#WeLoveLocal recept: Pavlova s domaćim pekmezom od bobičastog voća i jagodama

#WeLoveLocal recept: Pavlova s domaćim
pekmezom od bobičastog voća i jagodama

Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Lucija Bilandžić.

Nisam baš od pečenja kolača (ali zato jesam od jedenja istih 🙂 ), jer nemam  ni vremena ni živaca sve precizno mjeriti tako da je Pavlova moja go-to torta za sva godišnja doba. Zimi ju radim s lemon curdom, u proljeće s jagodama, ljeti s breskvama, s bobičastim voćem…

Često napravim meringu pa ju rastrgam i serviram u zdjelicama ili čašama. Tako da – ako vam meringa ne ispadne kako ste si zamislili – lijepo ju razmrvite te pomiješajte sa šlagom i voćem – i eto vam tradicionalnog britanskog deserta koji se zove Eton Mess.

Pavlova s domaćim pekmezom od bobičastog voća i jagodama

Sastojci:

Za meringu:

  • 6 bjelanjaka
  • mrvica soli
  • 300 g šećera
  • malo limunovog soka

Za pekmez:

  • 500 g bobičastog voća po izboru
  • smeđi šećer
  • malo limunovog soka

Dodatno:

  • 500 ml vrhnja za šlag
  • jagode

Postupak:

Za meringu umutite 6 bjelanjaka. Kad se počnu formirati lagani vrhovi, ubacite mrvicu soli i postepeno dodajte šećer. Što više miksate, smjesa će postajati sve sjajnija. Ovaj put sam koristila smeđi šećer pa je meringa bila lagane bež nijanse, umjesto snježno bijele. Kad ste umutili sav šećer, dodajte limunov sok. Sve skupa miksajte nekih 10-ak min, dok se šećer ne rastopi u smjesi. Prebacite na pleh na kojeg ste stavili papir za pečenje. Formirajte u krug željene veličine. Pecite na 150 stupnjeva sat vremena. Ostavite da se ohladi u pećnici s otvorenim vratima.

Domaći pekmez je zbilja jednostavno napraviti. Moji imaju puno bobičastog voća pa mama to smrzne svake godine da imamo preko zime. Dakle, smrznuto voće u lonac, šećera po volji, limunovog soka po volji i na srednje jaku vatru. Mora lagano krčkati tako da se reducira i postane sirupasto – nekih 20 min, ovisno kako gusto želite. Ostavite da se ohladi u loncu.

Vrhnje za šlag istucite do 3/4 – znači da nije istučeno do kraja, već da ima konzistenciju kreme. Jagode narežite na četvrtine.

Pavlovu spojite nekih sat vremena prije posluživanja. Meringu stavite na pladanj na kojem ćete ju poslužiti. Sloj vrhnja za šlag plus sloj pekmeza pa još jednom isto, zatim još malo vrhnja za kraj i jagode na sredinu. Stavite u frižider na sat vremena.

Kad ju poslužite – nestat će u trenu, vjerujte mi. Zato nemam niti jedne slike kad je servirana 🙂

Foto: Lucija Bilandžić

Učitati još
Zatvori