#WeLoveLocal recept: Juha od šparoga s limunom i parmezanom

#WeLoveLocal recept: Juha od šparoga
s limunom i parmezanom

Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Đurđa Protić iz Zvona cateringa.

Ovo je sjajna sezonska juha bez vrhnja, u sezoni svježih šparoga je prava delicija. Količine su dovoljne za 4 osobe.

Sastojci:

  • 2 paketa šparoga, cca 600 grama (donji tvrdi krajevi odrezati)
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 srednje glavice luka srebrenac, nasjeckane na što sitnije
  • 3 češnja češnjaka, oguljena i nasjeckana
  • 6 šalica pilećeg ili povrtnog temeljca
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • 1 žlica svježe iscijeđenog limunovog soka
  • 1/2 šalice svježe ribanog Parmigiano-Reggiano
  • Začinsko bilje za garniranje (poput timijana, kopra ili bosiljka ) ili vrhovi kuhanih šparoga

Postupak:

  • U velikom loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak. Pirjajte, često miješajući sve dok luk ne omekša i bude proziran – oko 8 minuta.
  • Dodajte šparoge i temeljac. Kuhajte 30 minuta. Desetak vrhova šparoga ostavite za kraj. Posebno ih skuhajte i ohladite u lednoj vodi.
  • Nakon što su se šparoge i povrće skuhali, juhu treba izblendati i dodati žlicu soka od limuna.
  • Posebno skuhati vrhove šparoga. Nakon kuhanja staviti šparoge u vodu s ledom kako bi sačuvale zelenu boju.
  • Dodati vrhove šparoga u juhu, a nekolika šparoga ostaviti kao dekoraciju.
  • Nakon toga dodajte Parmigiano-Reggiano i začinsko bilje. Ukoliko  juhu zamrzavamo, sir ne dodajemo.
  • Upute za zamrzavanje: Juhu možete zamrznuti do 3 mjeseca. Odmrznite juhu u hladnjaku 12 sati prije konzumiranja, a zatim je zagrijte na štednjaku na srednje jakoj vatri. 

Foto: Zvona catering

Učitati još
Zatvori