#WeLoveLocal recept: 84-godišnja nona Silvana pripremila je ovu finu focacciu

#WeLoveLocal recept: 84-godišnja nona Silvana
pripremila je ovu finu focacciu

Recept u suradnji s platformom welovelocal.hr donosi Olivo Istriano – OPG Kozlović Dario.

OPG Kozlović Dario iz okolice Umaga proizvodi vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje Olivo Istriano. Ulje je to visoke kakvoće dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima. Obitelj Kozlović nagovorila je svoju nonu Silvanu (84 godine), da napravi focacciu s domaćim namirnicama i njihovim ulje, a mi vam njen recept donosimo u nastavku.

Sastojci:

Tijesto:

  • 350 g glatkog pšeničnog brašna
  • 150 g kukuruznog brašna
  • 25 g svježeg kvasca
  • prstohvat  soli
  • 300 ml vode
  • malo brašna za posipavanje
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja Olivo Istriano
  • 2 žlice kefira

Sastojci na tijestu:

  • 2 grančice ružmarina
  • domaća panceta po želji
  • nekoliko narezanih maslina
  • 1 pečena paprika
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja Olivo Istriano

Priprema:

  • U zdjelu stolnog miksera stavite vodu (sobne temperature), ulje, sol i kefir. Promiješajte, a zatim dodajte otprilike polovicu brašna. Miješajte mikserom s nastavkom za tijesto da se smjesa ujednači. Dodajte namrvljeni svježi kvasac, a zatim pomalo i ostatak brašna – tijesto treba biti kompaktno, ali nikako tvrdo.
  • Istresite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i bez daljnjeg miješanja pokrijte čistom krpom i ostavite da stoji 20-ak minuta.
  • Nakon prvog odmaranja, tijesto jednostavno preklopite na pola – jedanput, a može i dvaput. Stavite na pleh na kojem će se kasnije peći, a na koji ste na sredinu stavili malo ulja. Ostaviti 20 minuta da se diže.
  • Nakon ovog drugog odmaranja, tijesto pritišćite dlanovima da se razvuče na cijelu površinu pleha.
  • Rasporedite na focacciu narezane masline, pancetu, narezane pečene paprike, listiće ružmarina i stavite malo ulja.
  • Zagrijte pećnicu na 220 – 240°C i pecite focacciu cca 10-15 minuta do zlatnožute boje. Odmah je s pleha prebacite na rešetku da se ne upari odozdo.
  • Ova focaccia mora biti hrskava izvana. Kistom premažite ulje na cijelu površinu focaccie.

Foto: Olivo Istriano – OPG Kozlović Dario


Učitati još
Zatvori