#WeLoveLocal recept: Kako ispeći savršeni biftek?

Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Jana Fabijanić.

Od mesa – biftek, a iz mora – škampi. Ima li boljeg izbora?

Što najviše voli i kako to priprema, pitali smo Janu Fabijanić, dipl. dizajnericu, pjevačicu, voditeljicu i brand managericu Poliklinike Milojević koja voli i kućanske poslove, pogotovo kuhanje.

Ako nekome želite pripremiti meso jer znate da ga jede, s biftekom ne možete pogriješiti. Bitno je da osobu prethodno pitate kako ispečen biftek voli jer ako ga prepečete, bit će kao džon, kako se ono u Zagrebu kaže. Mislim da je najbolji onda kada je medium, kaže Jana.

Savršene komade mesa koje je Jani dostavio restoran Rougemarin, odabrala je jesti bez priloga.

Bifteke ne jedem toliko često i zato sam odlučila jesti ih same i posvetiti im punu pažnju. Uz njih poslužim dijon senf, kisele krastavce ili kapare, cherry rajčice… i volim ih jesti onako s nogu, s kuhinjskog šanka.

Namirnice za dvije osobe:

  • dva komada bifteka debljine 2-3 cm
  • nekoliko režnja češnjaka
  • ružmarin/lovor/kadulja
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • mješavina krupne i sitne morske soli ili cvijet soli
  • svježe mljeveni papar
  • 2 žličice putra

Priprema:

  • Biftek treba u zatvorenoj staklenoj posudi odležati nekoliko dana u hladnjaku. Prije pripreme treba ga položiti na tanjur i pustiti da se opusti na sobnoj temperaturi 30 minuta.
  • Staviti tavu na jaču vatru, da se ugrije.
  • Biftek s obje strane posoliti i popapriti te dodati malo maslinovog ulja. Sol i papar utisnuti u biftek.
  • Kada se tava ugrijala, staviti biftek na nju. Sa strane dodati režnjeve češnjaka u kori, malo pritisnute širom stranom noža.
  • Peći tako da okrećete svake 1 minute, ukupno 8 minuta kako bi iznutra ostao crven i sočan, a izvana zapečen.
  • Nakon par minuta u tavu dodati suho začinsko bilje po želji, radi arome. Mješavinom ulja i začinskog bilja povremeno zalijevati biftek dok se peče.
  • Kada je biftek gotov, odloži se na drvenu dasku, gore doda žličica putra. Reže se nakon 10 minuta, nakon što se prožmu sokovi.

Foto: Jana Fabijanić

1