Topla preporuka: Znamo gdje u Zagrebu popiti najukusniju vruću čokoladu
Topla preporuka: Znamo gdje u Zagrebu popiti najukusniju vruću čokoladu

Topla preporuka: Znamo gdje u Zagrebu popiti
najukusniju vruću čokoladu

Da su specialty kave i kokteli iz zagrebačkog Express bara u Petrinjskoj 4 jedni od najboljih u metropoli, poznato je svakome tko je kročio u ovaj maleni i naoko običan bar. Ono što spravlja vlasnik Ivan Leko i njegov predan tim, ne zaboravlja se tako lako. Kako je vrijeme toplih napitaka, ovih smo dana odlučili kušati njihovu vruću čokoladu i oduševili se teksturom, okusom, izgledom… Toliko da smo poželjeli saznati više o tom savršenstvu u šalici.

Tople čokolade nudimo u našem kafiću već nekoliko godina. Ne radi se o gotovom prahu, već o našim vlastitim receptima koje smo sami osmislili i uložili u njih jako puno truda, vremena i testiranja prije nego smo ih stavili u ponudu. Naglasak je na izrazito kvalitetnim sastojcima, kao što je belgijska čokolada Callebaut, lješnjak sorte istarski dugi od lokalnog OPG-a obitelji Šarčević te svježe punomasno mlijeko, rekao nam je Ivan Leko.

Express bar
Express bar

Sami peku lješnjake

Puno su radili na teksturi i okusu, na način da maksimalno istaknu arome čokolade, lješnjaka i začina te dobiju bogatu kremastu teksturu, u čemu su itekako uspjeli. Tamne čokolade zaslađuje samo mali dodatak šećera kokosovog cvijeta i dodatno ih obogaćuje karamelastim okusom.

Ono što je, po nama, posebno pohvalno što dodatnu pažnju ulažu u pečenje lješnjaka nastojeći postići najbogatiju moguću aromu pečenjem pri nižoj temperaturi dulje vrijeme. Sve čokolade služe s čokoladnim mousseom koji su također sami osmislili, a izrađuju ga od svježeg punomasnog mlijeka, slatkog vrhnja, tamne čokolade i javorovog sirupa.

Express bar
Express bar

Vruća čokolada u četiri varijante

Mi smo probali tamnu čokoladu s lješnjakom (tamna čokolada sa 70% kakaa, pečeni lješnjak, mlijeko, čokoladni mousse), ali to nije jedina koju imaju u ponudi. Uz nju, služe još tri okusa. Bijela čokolada s lješnjakom je visoke kvalitete bez rafiniranih biljnih ulja, isključivo s kakao maslacem, a uključuje još pečeni lješnjak, kardamom, tonku, mlijeko i čokoladni mousse.

Tamna spicy čokolada je sa 70% kakaa, kavom, cimetom, kajenskom paprikom, mlijekom i čokoladnim mousseom, a tamna s rumom s Madagascar bourbon vanilijom, speculaas začinima, tonkom, uljem naranče, mlijekom, rumom i neizostavnim čokoladnim mousseom.

Zbog svog promišljenog i predanog pristupa radu, tim Express bara bez sumnje će vam pripremiti najraskošnije i najpažljivije pripremljenu vruću čokoladu u gradu. Samo trebate izabrati svog favorita od četiri ponuđene varijante.

Foto: Ivan Leko/Express bar

Učitati još
Zatvori