TikTok je tek sad otkrio slasticu u kojoj Talijani uživaju od pamtivijeka, evo recepta
TikTok je tek sad otkrio slasticu u kojoj Talijani uživaju od pamtivijeka, evo recepta

TikTok je tek sad otkrio slasticu u kojoj Talijani uživaju od pamtivijeka, evo recepta

Tijekom gostovanja u emisiji Radio 1 Breakfast Show with Greg James popularna pjevačica Dua Lipa podijelila je sa slušateljima da, kada je u pitanju sladoled, nije ljubitelj čokoladnih ukusa. Naprotiv, njene preferencije su u potpunosti drugačije – i uključuju na prvi pogled neuobičajeni miks slatkog i slanog. Međutim, viralni desert koji je ona popularizirala nije nikakva novost. U pitanju je tradicionalni talijanski recept pod nazivom gelato con olio e sale.

Sweet & Salty

Za neke nesvakidašnji, a druge vrlo poznati, recept Dua Lipa opisala je rečenicom: So many people I’ve shown it to, I’ve brought to the dark side. Vrlo brzo, veliki broj korisnika na društvenim mrežama krenuo je objavljivati svoje verzije ovog recepta te komentirati kakvog je ukusa. Riječ je o snacku koji se može napraviti za svega nekoliko minuta. Uz sladoled, ključni sastojci su ulje i sol koji modificiraju ukus vanilije. Ipak, ne bilo koja sol i bilo koje ulje. A, naposljetku, ni bilo koji sladoled.

@bbcradio1

thoughts on @Dua Lipa’s unusual ice cream additions? 👀🍨 #dualipa #dua #dualipavideo #dualipainterview #icecream

♬ original sound - BBC Radio 1

Gelato i sladoled

Pojam gelato u nazivu gelato con olio e sale predstavlja talijansku riječ za sladoled. Za razliku od klasičnog sladoleda, gelato bi trebao sadržavati veću količinu mlijeka. Također, on se servira na nešto toplijoj temperaturi od sladoleda, te mu je tekstura mekša i svilenkastija. S druge strane, sladoled se sporije topi i duže ostaje hladan. Međutim, za pripremu ovog recepta možete koristiti bilo koji sladoled od vanilije jer je razlika vrlo mala. Ipak, kada su u pitanju druge dvije namirnice, obratite pažnju na to da ulje bude maslinovo, a sol morska.

How to: Gelato con olio e sale


Sastojci

  • sladoled od vanilije
  • maslinovo ulje
  • morska sol

Priprema

Recept za gelato con olio e sale je vrlo jednostavan. U posudicu stavite dvije do tri kugle sladoleda od vanilije, a preko njega nalijte malu količinu maslinovog ulja. Naposljetku, na vrh dodajte prstohvat soli. Kad ga probate, ili ćete postati opsjednuti ovim desertom, ili ćete shvatiti da definitivno više preferirate isključivo slatke ili slane ukuse.

Tekst je preuzet s portala Journal.rs

Foto: Instagram (@deliciousaus, @deathinvenicegelato, @dualipa, @cera.ceramica), Tik Tok (@bbcradio1), iStock

Učitati još
Zatvori