Otkrivamo tri razloga zašto morate otići na vinsku degustaciju
Otkrivamo tri razloga zašto morate otići na vinsku degustaciju

Otkrivamo tri razloga zašto morate
otići na vinsku degustaciju

”Ne morate nikoga impresionirati svojim vinskim znanjem, ali je život stvarno prekratak da bismo pili loše vino” s osmijehom će Jelena Balog, direktorica Vinologa i pasionirana ljubiteljica vina. Razgovarali smo s njom u toplom ambijentu Vinolog wine shopa, a razlog je spoj ugodnog s korisnim – nove vinske degustacije.

Barem su 3 razloga zašto otići na vinsku degustaciju. Prvo, to je čisti hedonizam. Zatim, dokazana je zdravstvena blagotvornost vina, jasno, kada ga odgovorno konzumiramo. I konačno, svakom degustacijom možete naučiti nešto novo, otkriti ili produbiti znanje, te proširiti afinitete prema određenoj sorti. Ili čak godištu vina. A sve to u ležernoj, opuštenoj atmosferi. Zvuči jako dobro, zato što i jest jako dobro.

vinolog vinska degustacija

No možemo li, čisto s teoretske strane, jednom rečenicom definirati dobro vino? ”Dobro vino mora biti balansirano, zrelo, razigrano i potpuno užitno” entuzijastično će Jelena, odmah dodajući: ”ali baš svako vino zaslužuje pažnju, zaslužuje biti probano.” Rekli bismo, poput parfema. Subjektivna ljubav, kada se nos i nepce slože. Ako je još i retrookus trajan, onda ljubav postaje objektivnija. A toliko je različitih sorti, toliko vinskih regija da je mudro i praktično imati vodiča na tom putu.

Degustacijske večeri podijeljene po temama koje ne želimo propustiti

”Pripremili smo do kraja ove godine 12 degustacijskih večeri koje smo tematski podijelili na Bijele, Crne i Posebne večeri te večeri Čašom po svijetu. Tako je već na prvi pogled jasno što očekivati na kojoj degustaciji, pa, recimo, ako su vam draža bijela vina – preporučam Bijele večeri. Ali, moram istaknuti da su Posebne večeri stvarno prava prilika za isprobavanje nagrađivanih, specijalnih vina i pjenušaca. Naravno, na svim degustacijama uvijek pažljivo biramo najbolja, najkvalitetnija vina s naših polica kako bismo dostojno prezentirali poznata hrvatska i svjetska vinogorja.”

Kako točno izgleda sama degustacija? Barbara Bašić, vinska specijalistica u Vinologu, nas ukratko upućuje u tajne tehnike ovog svojevrsnog rituala. Prvo gledamo boju vina, zato je najbolje lagano nagnuti čašu i promatrati na bijeloj podlozi. Već prema boji možemo zaključiti starost vina. Zatim miris, primimo čašu i lagano ju zavrtimo tako da kisik prožme vino i oslobodi arome. Doživljaj mirisa je važan koliko i okus.

vinolog vinska degustacija

Uzmite dobar gutljaj i pustite vino preko jezika kako bi obuhvatio sva četiri okusa – slano, slatko, gorko i kiselo. Okus će savršeno nadopuniti miris, a otkrit će nam strukturu, odnosno kompleksnost vina. Ok, prodano. Mi smo spremi za degustaciju, a Barbara? Ipak je ona vinska edukatorica svake degustacijske večeri.

‘Degustacija je zapravo vinska edukacija’

vinolog vinska degustacija

”Recimo, na jednoj od Bijelih večeri ćemo uspoređivati chardonnaye proizvedene u različitim vinogorjima i tako najbolje vidjeti raznovrsne stilove vina, tim bolje jer su neka vina odležana, a neka nisu. Upravo su zbog drugačijeg terroira te različitosti jako vidljive kod bordoških vina koja su potpuno razlikuju ovisno s koje obale rijeke Gironde dolaze. Upoznat ćemo i najbolje što Italija nudi, degustirat ćemo pjenušce, a čeka nas i posebno iznenađenje za Helloween, pa tko voli orange, odnosno narančasta vina, nemojte propustiti.”     

Svaka degustacijska večer uključuje kušanje barem šest različitih vina, Barbara će vas educirati i zabaviti pričama o vinu i vinarijama, pa pogledajte raspored i rezervirajte svoje mjesto odmah na stranici Vinolog.hr. Također, zgodno je znati, ako imate veće društvo možete rezervirati i privatnu degustaciju. Samo vaše društvo, vi i fina vina. Može li bolje početi večer? A ako vam se nešto svidi na degustaciji, slobodno ponesite doma. Bilo kao uspomenu, bilo kao poklon. Jednom se živi, zato živjeli, zar ne?

Foto: PR

Učitati još
Zatvori