

Nova atrakcija u susjedstvu: Impresivna vinarija u Mađarskoj izgleda kao da lebdi nad vinogradom
U srcu mađarske vinske regije Tokaj, na padinama brda Padihegy, smjestila se vinarija Sauska Tokaj. Nova impresivna vinarija mjesto je gdje se susreću tradicija, moderna arhitektura i gastronomski užici. Svima koji pogledaju kako izgleda, jasno je da ova vinarija ne okuplja samo ljubitelje vina, već ljubitelje arhitekture, dizajna, putovanja, kao i sve one koji cijene uživanje u hrani i finim vinima.
Sauska Tokaj: Vinarija koja lebdi nad vinogradima
Kompleks vinarije oblikovan je kao dvije lećaste strukture, promjera 36 metara, koje izgledaju kao da lebde nad vinogradima. Arhitekti su uspjeli stvoriti prostor koji savršeno prati ritam pejzaža, otvarajući pogled od 360 stupnjeva na tokajske brežuljke. Prirodno svjetlo i minimalistički dizajn pojačavaju dojam da ste dio okoliša, a ne samo promatrač.
U samom središtu kompleksa nalazi se restoran Padi, koji je osmislio poznati studio Tihany Design. Inspirirani bojama i teksturama vinove loze, stvorili su prostor u kojem svaki detalj priča priču o vinu i terroiru Tokaja. Arhitektonski projekt novog kompleksa, koji uključuje restoran Padi i impresivne lećaste volumene, osmišljen je kroz razdoblje 2014. do 2022. godine, a dovršen je te otvoren u javnosti 2023. godine.
Hrana na jednakom nivou
Kuhinja je u rukama chefa Attile Bicsára, koji njeguje filozofiju jednostavnih, ali promišljenih bistro jela. Njegovi tanjuri spajaju tradicionalnu mađarsku kuhinju sa svabskim i židovskim utjecajima, a sve se priprema u suradnji s lokalnim proizvođačima. Sous chef Edit Orcsik poznata je po radu s fermentacijom i kruhovima od kiselog tijesta, dok voditelj restorana László Simonyák svakom gostu osigurava toplu dobrodošlicu.
Vinogradi i održivost
Vinska karta osmišljena je kao putovanje od laganih i elegantnih tokajskih vina, preko pjenušavih, sve do ozbiljnih crnih vina iz regije Villány. Poseban doživljaj pružaju premium degustacije koje kroz osam pažljivo biranih vina vode posjetitelje na tromsatno putovanje kroz terroire Tokaja i Villánya.
Sauska njeguje vinograde na nekim od najpoznatijih tokajskih položaja – Padihegy, Medve, Birsalmás, Istenhegy i Dorgó-Hegymegi. Sorte poput Furminta, Hárslevelűa i Sárgamuskotálya ovdje daju vina iznimne elegancije i dubine. Vinarija ulaže i u ekološku održivost, stvarajući samoodržive ekosustave i poštujući ritam prirode.
Iza cijele priče stoji obitelj Sauska, predvođena osnivačem Christianom Sauskom, koji je strast prema vinu razvio još 1980-ih. Danas posao vodi i Péter Pohl, direktor imanja i enolog, koji unosi preciznost u svaki segment proizvodnje.