Vinarija Kutjevo predstavlja ekskluzivnu ponudu eko vina iz vinarije Brič
Vinarija Kutjevo predstavlja ekskluzivnu ponudu eko vina iz vinarije Brič

Vinarija Kutjevo predstavlja ekskluzivnu
ponudu eko vina iz vinarije Brič

Tik do granice s Hrvatskom na brežuljku parka prirode Dragonja nalazi se ekološka vinarija Brič iz koje dolazi prvi slovenski refošk nagrađen zlatom na najutjecajnijem svjetskom ocjenjivanju vina Decanter World Wine Awards. 

Veliki uspjeh vinarije Brič na ovogodišnjem Decanteru otkriva posebni karakter i priču koja se krije iza etiketa ove boutique vinarije. Velikih 96 bodova ili zlatna medalja za Refoška Vinagru iz berbe 2018. je dala inspiraciju timu vinarije Brič i ukazala na pravilan smjer održivog upravljanja koji je baziran na ekološkoj proizvodnji. “Ovo je za nas potvrda da radimo u dobrom smjeru. Jako su nas razveselile i srebrne medalje za malvaziju 2021. godine koja ima samo 11,5 posto alkohola. Naravno i srebrna medalja koju smo prošle godine dobili na Decanteru za maceriranu malvaziju. Sve je to jako dobro za osjećaj samopouzdanja“ poručuje enolog Uroš Bolčina. „

Veliko iznenađenje je bio i način kako je vino razvijalo svoj karakter kroz godine. „Kada smo vino punili u boce u proljeće 2020., bilo je solidno. Ali bilo je još mlado. Iako još nije bio na tržištu, iste smo ga godine poslali na Decanter da vidimo gdje smo. Dobila je brončanu medalju. No, kada smo početkom godine enolog Uroš Bolčina i ja kušali vina i odlučivali što ćemo poslati na ovogodišnje ocjenjivanje, složili smo se da ovaj refošk treba ponovno ocjenjivati ​​jer se u međuvremenu nevjerojatno razvio. Osjećao sam da će posegnuti za nečim visokim“, kaže Ivan Šišić, upravitelj imanja Brič.

Slatka priča iz vinarije Brič

Posebna kreacija i jedinstvena sorta slatki muškat daje svoje najbolje karakteristike i vrline upravo iz eko vinarije Brič te shodno tome ne iznenađuje velika potražnja upravo za ovim vinom. Ovo slatko vino ima  intenzivne arome koje podsjećaju na svježe muškatno grožđe, orašaste plodove  i tropsko voće. Vino je hrskavog karaktera, a sočnost u dobrom skladu s ostatkom šećera.

Imanje Brič i ekološki uzgoj

Imanje okružuje rijeka Dragonja i u cjelini obuhvaća 36 hektara ekološki obrađenih vinograda i maslinik s preko 500 maslina. Predivan panoramski pogled nastavlja se s produženog mosta, svojevrsnog vidikovca postavljenog iznad degustacijske sale koji gotovo lebdi iznad vinograda u idili starih nasada čempresa. Arhitektura se prilagođava raznolikom terenu te nadahnjuje posjetitelje u upoznavanje ove moderno opremljene vinarije. Vinski podrum građen je prema projektu svjetski priznatog arhitekta Borisa Podrecce i uvršten je među 100 najljepših vinskih podruma Europe.

Vinogradi su zasađeni na nadmorskoj visini od 270 do 350 metara, što omogućuje da se osjeti utjecaj Mediterana i kontinenta, što njihovim vinima daje posebnu aromu. “Tlo i klima ovdje su vrlo specifični. Grožđe se bere kasnije nego drugdje u Istri, a prirodno sadrži više kiseline – zbog nadmorske visine i udaljenosti od mora. “Brič je danju znatno hladniji nego u Kopru, a pogotovo noću, pa su vina vrlo sočna”, poručuju iz vinarije Brič. 

Nakon puno rada i truda vinarija Brič je za prošlogodišnju berbu finalizirala dugotrajni postupak prelaska na ekološku proizvodnju izdavanjem ekološkog certifikata. „Ove godine krećemo s postupcima spontanim vrenjima. Osnažit ćemo i maceriranu liniju – malvaziji ćemo dodati pinot sivi“ nastavlja enolog Bolčina.

Vinarija Brič oaza mira

Kristalno čista rijeka Dragonja je jedna od rijetkih koja od svojeg izvora pa sve do mora ne prolazi kroz gradove i naselja. Posebnost imanja Brič je izvor pitke vode za koju se vjeruje da ima ljekovitu moć i sposobnost obnavljanja životne energije. Imanje Brič nudi jedinstvenu lokaciju za vjenčanja mladenaca a posebno su popularne opuštajuće jazz večeri uz vrhunska vina. „Vjerujem da će ulaskom Hrvatske u schengenski prostor porasti i vinski turizam, jer je Brič tik uz granicu do kojeg s hrvatske strane vodi cesta.”, objašnjava voditelj imanja Šišič.

Vinarija Kutjevo je kroz ugovor o ekskluzivnoj distribuciji  upotpunila svoj bogati portfolio premium vina te zaokružila filozofiju sa eko vinima Brič, gdje je u mogućnosti tržištu ponuditi sve iskustvene senzacije koje vino može pružiti.

U sklopu webshopa glavnog uvoznika vina boutique vinarije Brič, vinarije Kutjevo, istražite bogatu ponudu i odaberite vina koja su spremna postati dio Vaše svakodnevnice.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori