Vinarija u Međimurju koja proizvodi vina inspirirana ženama
Vinarija u Međimurju koja proizvodi vina inspirirana ženama

Vinarija u Međimurju koja proizvodi
vina inspirirana ženama

Vinarije su mjesta idealna za ljetni ‘chill’. Organizirati se s društvom ili omiljenim prijateljicama i uživati u prirodi te pogledu na vinograd, uz vrhunska vina u čaši, uvijek zvuči kao savršena ideja za vikend. Ukoliko tražite upravo tako nešto, danas ćemo vas pobliže upoznati s vinarijom u Međimurju, Vinarijom Kerman, koju vode mama i kćer, a cijelo iskustvo vina nadahnuto je upravo ženama.

Ina Kerman naslijedila je vinariju od oca i odlučila joj dati nešto moderniji dojam. Prvi korak svakako je bio dizajn etiketa koji osvaja nešto urbaniju publiku, a iza kojih stoje dizajnerice iz studija ‘Marvin Makes You Happy’. One su prilagodile vizualni identitet publici koja ne uživa samo u vrhunskim vinima već i cijelom ‘set-upu’ i priči brenda. Vinarija Kerman početkom je ove tople sezone održala i Dane otvorenih vrata, a Ina nam je otkrila sve što se krije iza ovog međimurskog vinskog dragulja koje svakako stavite na svoju ‘must see’ listu u ovoj godini.

Preuzela si vinariju 2016. godine, kako si se snašla biznisu s vinima, svim izazovima vinarije – je li ti to bilo izazovno ili si ipak, imajući neki background, nastavila s lakoćom?

Bilo je definitivno izazovno, u svakom pogledu. Nakon iznenadnog gubitka oca našla sam se u poziciji gdje sam brzo morala odlučiti hoću li dati otkaz na poslu i promijeniti kurs. Kako nisam bila uključena u tehničke aspekte proizvodnje, veoma sam zahvalna što sam imala ljude koji su mi htjeli pomoći i vjerovali da ja to mogu, toliko da sam i sama počela vjerovati u to. Ta podrška je nešto što danas želim pružiti i drugim ženama – kroz suradnju u lokalnoj zajednici, zapošljavanje žena i, ako ništa drugo, kroz poticaj da nađu vremena za sebe uz self-care rituale i čašu dobrog vina!

Prošle godine napravili ste i rebranding, što ti je bilo važno po tom pitanju?

Najvažnije mi je bilo da bude drugačije i neočekivano, da ima taj neki ženski touch te da vizualnim identitetom i etiketama prenesem karakter samih vina, moj karakter, ispričam priču svake sorte, pružim neke asocijacije i poziv na diskusiju. Vino je određeno terroirom što uključuje utjecaj tla, klime, ali i čovjeka što znači da je unikatno i kao takvog ga treba slaviti. Zato sam odlučila da vina neće biti uniformirana već će svaka sorta imati personaliziranu etiketu.

Odlične etikete radile su vam cure iz Marvin Makes You Happy, možeš li nam reći nešto o tome?

Cure iz Marvin Makes You Happy shvatile su da bih ja nešto malo izvan okvira, nešto što slavi žene i savršeno interpretirale moja razmišljanja o vinu i kako bih željela da budu dio priče o obitelji, vinariji i okolini. Bila sam oduševljena lakoćom kojom smo pronašle zajednički jezik i koliko su detaljno razradile cijeli koncept. Etikete predstavljaju obitelj, prirodno okruženje, lokalno nasljeđe u ilustraciji međimurske muške nošnje na autohtonoj sorti, ali opisuju i karakter vina i osjećaj koji bude kušanjem. Kako bi olakšali izbor, na poleđini svake butelje smo opisali vino i dali prijedloge za sljubljivanje s hranom.

Po čemu bi rekla da se Vinarija Kerman razlikuje od ostalih vinarija, koji su razlozi za istraživanje, posjet Međimurju?

Imam svoju viziju kako bih željela da vinarija izgleda i kakav osjećaj pruža, i ne opterećujem se više toliko usporedbom s drugima. Iako me to prije, naravno, prilično zaokupljalo. Kad sam to otpustila, odlučila sam raditi iskreno i bez kompromisa.

Inspirirale su me žene, najviše su cijenile znanje koje im prenosim na degustacijama, dizajn etiketa, više istražuju i uživaju u mojim proizvodima u onim trenucima kad su gotove s obavezama, kad žele počastiti prijateljice ili im dati mali znak pažnje. Zamislila sam vinariju kao mjesto gdje se možemo okupiti i biti prihvaćene, te provesti vrijeme u skladu s prirodom i zato ćemo kreirati personalizirane pakete i radionice da bi se povezale.

Bitno mi je da održavamo visoku razinu kvalitete u svemu što nudimo, razvijamo se i surađujemo s lokalnim partnerima i unaprjeđujemo lokalnu zajednicu uz poštivanje prirode i svega što nas okružuje. Vinarija je smještena u Svetom Urbanu, malom mjestu idealnom za odmor od svakodnevice u prirodi oko imanja, pronalazak vremena za sebe ili uživanje u provođenju kvalitetnog vremena s prijateljicama, u ležernoj atmosferi na degustaciji vina i proizvoda s lokalnih opgova. Međimurje je neotkriveni raj za sva osjetila, jer obiluje opgovima, turističkim proizvodima i manifestacijama gdje svatko može pronaći nešto za sebe, bila to zabava, opuštanje, kulturno uzdizanje ili sportske aktivnosti.

Koja su vaša najpoznatija vina i što preporučuješ za ljeto?

U vinariji uglavnom rade žene, pa znam reći da smo ženska vinarija, i baš zato volimo stvarati vina za žene! Stoga ću predložiti tri vrste vina u kojima vaše čitateljice mogu uživati tokom ljeta. Idealno vino za duge, ljetne, tople večeri je svakako pjenušavo vino naziva Puca od sorte muškat žuti koje će potaknuti one male ženske razgovore koji nam toliko fale kad smo rastrgani između svih silnih obaveza tokom godine. Moram istaknuti pušipel kao autohtonu sortu i pravo ljetno vino voćnog okusa idealno za pijuckanje uz lagani ljetni ručak ili večeru. Zadnji prijedlog je naša najtraženija sorta muškat žuti koji se profilirao kao žensko vino kad same sebe želimo nagraditi za svoje male uspjehe. Za više detalja o našim vinima zapratite nas na društvenim mrežama.

 

Kakvi su vam planovi za ljeto, kao i do kraja godine?

Planova je stvarno puno. Uvijek se trudimo našim kupcima i gostima ponuditi više- jer smatramo da vino nije “samo vino”, već kultura druženja i doživljaj koji može i najobičniji dan učiniti posebnim, a posebne trenutke čarobnim.   Trenutno smo u rekonstrukciji vinarije i uređenju soba što će zaokružiti ponudu vinarije kao mjesta gdje možete održati posebne evente, isprobati lokalne proizvode sljubljene s našim vinima, ali i napuniti baterije. Nadamo se otvorenju na proljeće, a veselimo se i stvaranju novih vina na jesen koja ćemo tada predstaviti. Sve detalje dijelimo na našim društvenim mrežama- Instagramu i Facebooku, gdje pozivam čitateljice da nas zaprate, te se jave sa svim svojim pitanjima- uvijek ću im rado odgovoriti.

Učitati još
Zatvori