Večera u Dubravkinom putu u kojoj je glavnu riječ vodio – šampanjac

D_Put_02

S prvim danima kalendarskog proljeća posjetili smo Dubravkin put u kojem je bila organizirana prezentacija novog, proljetnog menija. Kako cijenjeni zagrebački restoran svake sezone lansira novi menu u skladu s godišnjim dobom, to nije bilo nikakvo iznenađenje, no sve je okupljene ipak dočekala jedna velika vijest. Naime, Prisku Thuring je na poziciji glavnog chefa zamijenio dotadašnji sous chef Vedran Petranović s godinama iskustva učenja uz Prisku.

Dubravkin-put-sampanjac-3

Večera posvećena šampanjcu

Ovog je tjedna, pod kreativnom palicom chefa Vedrana, organizirana još jedna degustacija menija, ali glavnu je riječ na novoj večeri vodio šampanjac Charles Heidsieck, odnosno nekoliko njegovih vrsta, odnedavno dostupnih u Hrvatskoj. Charles Camille Heidsieck, osnivač brenda, bio je francuski trgovac šampanjcem koji je zaslužan za populariziranje ovog pića u Sjedinjenim Američkim Državama još u 19. stoljeću. Bio je toliko popularan da je 1989. godine o njegovom životu čak snimljen film Champagne Charlie u kojem ga je potretirao Hugh Grant.

Dubravkin-put-sampanjac-5

“Šampanjac je fantastična kapljica za sljubljivanje…”

Menu u Dubravkinom putu se sastojao od 6 sljedova, a svaki je bio uparen s drugačijom vrstom šampanjca. Kako nam je otkrio sommelier Dubravkinog puta, Tihomir Purišić, “Šampanjac je fantastična kapljica za sljubljivanje. Vintage vrste poput ovih koje su se degustirale na večeri mogu iznijeti snažne arome u hrani, a jela za koja bi očekivali da se mogu upariti samo s vinima, odlično funkcioniraju i uz čašu šampanjca. Budući da je potražnja za šampanjcima sve veća, rađa se trend u kojem je cilj piti manje, ali piti bolje”.

Dubravkin-put-sampanjac-1

Tartar od škampa, salatu od šparoga i luka srebrenca s prahom od maslinovog ulja

Uz tartar od škampa, salatu od šparoga i luka srebrenca s prahom od maslinovog ulja uparen je Charles Heidsieck Brut NV, s drugim slijedom koji je donio tartar od jelena, prepeličje jaje, brioche, lardo, crni tartuf, gosti su mogli isprobati Charles Heidsieck Brut 2006, a uz fritulu od od jakobovih kapica, pileći demi glace s guščjom jetrom , kremu od celera i kapara – Charles Heidsieck Rosé Réserve NV.

Dubravkin-put-sampanjac-2

Losos sa šumskim gljivama, medvjeđim lukom i pjenom od hrena

Zatim je uslijedio losos sa šumskim gljivama, medvjeđim lukom i pjenom od hrena te Charles Heidsieck Rosé Brut 2005. Pratio ga je entrecôte steak, mrkva, krumpir, pačja mast,  demi glace i Charles Heidsieck Blanc des Millenaires 1995, a cijela je večera zaokružena tartom od lješnjaka, prhkim tijestom, Camembertom, pjenom od Camemberta te šampanjcem Charles Heidsieck L’Oenotheque 1989.

Dubravkin-put-sampanjac-4

Tartom od lješnjaka, prhkim tijestom, Camembertom, pjenom od Camemberta

Svoju rezervaciju u Dubravkinom putu osigurajte putem službene stranice restorana.

Foto: Rajna Raguž

0