Valentinovski raspucanci su sve što vam treba za Dan zaljubljenih
Valentinovski raspucanci su sve što vam treba za Dan zaljubljenih

Valentinovski raspucanci su sve što vam
treba za Dan zaljubljenih

Raspucanci s bijelom čokoladom i malinama savršena su poslastica za Valentinovo. Tope se u ustima, osvježavajući su, slatki i kiselkasti u isto vrijeme. Također, ako nikada prije niste radili curd od malina, ozbiljno propuštate jer je to potpuno otkriće. Recept je inspiriran onime food blogerice Katarinom Cermelj s bloga The loopy whisk. Uživajte u njemu, nek vam je Valentinovo svaki dan!

Valentinovski raspucanci

Prvi korak u ovom receptu je izrada domaće kreme od malina, koju možete pripremiti nekoliko dana unaprijed, a potom čuvati u hladnjaku dok vam ne zatreba. Samo se oduprite iskušenju da je ne pojedete na žličicu, inače neće ostati ništa do trenutka kada budete htjeli ispeći kolačiće.

Sastojci:

  • 500 g zaleđenih malina
  • 200 g šećera
  • sok od ½ limuna
  • 3 jaja
  • 150 g maslaca
  • 20 g gustina

Postupak:

Prvo skuhajte maline dok ne omekšaju i ne puste sok. Zatim ćete maline propasirati kroz sito kako biste uklonili sve sjemenke i druge krute tvari. U zdjeli u kojoj ćete kuhari curd na pari stavite jaja i šećer i pjenasto ih izmiksajte zatim umiješajte pire od malina i limunov sok. Dodajte gustin pa sve još kratko promiješajte. Smjesu kuhajte na pari dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodajte na kockice izrezan maslac i miješajte kremu dok se maslac u potpunosti ne otopi. Raspberry curd ohladite najmanje 1 sat prije upotrebe.

Sastojci za raspucance:

  • 220 g bijele čokolade
  • 60 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 burbon vanilija šećer ili 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 2 jaja
  • 200 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu

Postupak: 

Čokoladu zajedno s maslacem otopite na pari i pustite da se ohladi.

Jaja sa šećerom i vanilija šećerom miksajte dok ne dobijete pjenastu smjesu. Lagano dodajte smjesu čokolade i maslaca pa brašno s praškom za pecivo i soli. Sve dobro izmiješajte rukama pa stavite u hladnjak na minimalno 3 sata kako bi se smjesa dobro stisnula.

Nakon što ste izvadili smjesu iz hladnjaka, pećnicu zagrijte na 180°C, a lim za pečenje obložite papirom. Malom žličicom vadite smjesu, oblikujte loptice među dlanovima i uvaljajte ih u šećer u prahu (obilno, neka se dobro zabijele).  Napravite udubljenje u sredini svake kuglice tijesta za kolačiće (pazite da svaku kuglicu tijesta za kolačiće pritisnete samo do pola, a ne do kraja). Napunite kolačiće s otprilike 1 žličicom kreme od malina. Slažite kolačiće na lim za pečenje i pecite ih 10 minuta. Pustite ih da se ohlade i spremni su za jelo!

Foto: Instagram (@theloopywhisk)

Učitati još
Zatvori