Ukusna jela zbog kojih ćete još više zavoljeti Portugal

Ukusna jela zbog kojih ćete još
više zavoljeti Portugal

Kao i svaku pomorsku zemlju koja je tijekom prošlosti bila usmjerena na teritorijalna osvajanja i miješanje s drugim kulturama i civilizacijama, tako i Portugal najbolje opisuju različitost i utjecaji – kako s istoka, tako i sa zapada. Mediteranska opuštenost, povoljna klima i ljubazni domaćini stvaraju poseban portugalski ugođaj koji je tako neodoljivo opojan. Riblji specijaliteti, slastice koje su spojevi agruma i caklastih šećernih preljeva, kvalitetna vina prepoznatljiva u cijelom svijetu, sirevi… Sve su to gurmanske radosti koje osim specifičnog prirodnog okruženja i zanimljive, bogate kulturne baštine pretvaraju Portugal u vrlo primamljivu destinaciju.

Zatim umjetnost. Taj fado koji s lakoćom zaranja do samih esencija emotivne strane svakog ljubitelja glazbe, još je jedan od važnijih razloga zašto vrijedi posjetiti Portugal, taj sami jug starog kontinenta. Nešto lokalne baštine, mirisi i okusi Afrike, Azije i Amerike, sve to Portugal čini jedinstvenim.

Portugalci su veliki gurmani i uistinu silno uživaju u začinima, mesnim i ribljim jelima, juhama i slasticama, a svako jelo završavaju likerom od gorkih badema. Zavirit ćemo u njihovu tradicionalnu kuhinju i otkriti zašto su portugalska jela toliko zanimljiva.

Caldo verde

Ova juha je zaštitni znak gastronomije sjevernog Portugala. Obično je na jelovniku petkom, a baza joj je krumpir i raštika. Uz nju se obično poslužuje i pikantna kobasica.

Bacalhau

Bakalar je portugalsko nacionalno jelo koje se priprema na onoliko načina koliko je dana u godini. Kuhani, pečeni, s umacima ili bez, bakalar je u Portugalu na svakom koraku, a toliko je ukusan da ćete sigurno poželjeti još.

Feijoada à Transmontana

Grah, papričice, lovorov list, riža i šafran sastojci su koje ovo jelo čine tako ukusnim. U ovu mješavinu različitih sastojaka dodaje se i svinjska nogica te dimljene kobasice pa mu to daje posebno intenzivan i pun okus.

Arroz de tamboril

Portugalska riba s rižom i škampima. Ne zvuči loše, zar ne? Još kada se ovoj morskoj kombinaciji dodaju mirisni mediteranski začini, dobijete savršeno portugalsko jelo koje svi obožavaju.

Cataplana de marisco

Ovo jelo potječe s juga Portugala i ukusna je kombinacija morskih plodova. Karakteristična je za regiju Algarve. Škampi, školjke i courico kobasice ovo su jelo pretvorili u pravi specijalitet.

Caldeirada de enguias

Ovo jelo je nastalo u regiji Aveiro. Iako ga Portugalci izuzetno cijene, omiljeno je i među turistima zbog jegulja koje i nisu tako čest dodatak jelima. U ovo jelo se dodaje krumpir i umak od octa kako bi jeguljino meso omekšalo. Također, posebnu zanimljivost okusu daje spoj rajčice, češnjaka i maslinovog ulja.

Alheira de mirandela

Uz ovo jelo vezana je zanimljiva legenda. Naime, riječ je o kobasici koju su osmislili portugalski Židovi i tako izbjegli egzekuciju. Budući da su morali pred kraljem odglumiti kako su prešli na katoličanstvo, nadmudrili su ga sušenjem i konzumiranjem kobasice koja je vjerna replika tradicionalne sušene portugalske kobasice, no u nju ipak ne ide svinjetina koja je Židovima zabranjena. Tradicionalno se pripremala od češnjaka, kruha, začina te mljevenog mesa poput teletine, pačetine, piletine ili zečetine.

Posta mirandesa

Teleći odrezak kojega još nazivaju i jednim od čuda portugalske gastronomije. Ovo se jelo veže uz regiju Trás-os-Montes gdje se uzgajaju goveda na svježem zraku i konzumiraju samo prirodnu hranu pa je u tome tajna preukusnog mesa.

Porco preto

Meso od crne svinje specijalitet je koji se u Portugalu ne propušta. Pečeni obrazi od crne svinje u kombinaciji s batatom poseban su spoj slatko-slanih okusa. No, kobasice i ostali suhomesnati proizvodi od suhe svinje vrlo su ukusni i popularni u Portugalu.

Pastel de nata

Riječ je o ukusnim kolačićima s kremom od mlijeka, žumanjaka i brašna unutar lisnatog tijesta. Ovaj prefini desert, toliko razvikan u svijetu, najbolje je kušati u četvrti Belem, odnosno u Antiga Confeitaria de Belem. Tamo se radi po tradicionalnoj recepturi opatica koje su i osmislile ovu ukusnu slasticu.

Objavu dijeli @toastandapples

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori