

Uje oil bar je jedna od posebnijih adresa na našoj obali. Iako je na splitskoj gastro sceni prisutan već gotovo dvadeset godina, ovaj restoran kontinuirano evoluira i širi se. Prije nekoliko dana otvorili su malu ribarnicu u kojoj gosti mogu izabrati ribu, školjke i sve ostale plodove mora te odlučiti na koji način žele da im se pripreme u za to posebno opremljenoj kuhinji.
Ovo je naravno privuklo brojne posjetitelje ionako popularne gastro adrese, a kako ne bi predugo čekali na red ispred restorana, otvorena su im vrata ove male ribarnice i posebno za nju mladi je učenik Hrvoja Zirojevića kreirao maleni meni.



Jakov Botteri prošlo je ljeto proveo na stažu kod jednog od najpoznatijih dalmatinskih chefova i zaljubio se u dalmatinsku kuhinju – kako to već biva sa Zirojevićevim učenicima. Za ribarnicu Uje oil bara složio je morske pikulece koristeći riječ kreiranu povodom otvaranja restorana Pikulece u kojem je svojedobno kuhao Dino Galvagno pokušavajući inaugurirati fine dining tapase u dalmatinskoj verziji. Od tada je ostao naziv pikulece koji je mladome kuharu izvrsno došao kao zajednički nazivnik malih zalogaja kakvi se mogu dobiti u ovom simpatičnom prostoru.


Više od restorana
Zirojevićev utjecaj na ovaj kratki meni snažan je kao i njegova podrška brojnim mladim kuharima u Dalmaciji koji žele učiti o namirnicama kojima su okruženi. Svoju podršku iskazao je i dolaskom na otvorenje ovog malog prostora koji je dodatno oplemenio ionako bogatu ponudu Uje oil bara.
Ovaj restoran prostire se u čak sedam poslovnih prostora funkcionalno povezanih u jednu cjelinu s brojnim opcijama ponude. Prije svega riječ je o restoranu, ali u Uje oil baru se održavaju i brojne degustacije maslinovog ulja, chefs tableovi, a u sklopu objekta nalazi se i Uje trgovina maslinovim uljima i delikatesama.

Što je na meniju?
Kornet punjen foie grasom i tuna tartarom te kornet punjen tartarom od bijele ribe hit su maloga menija na kojem su još profiterole s paštetom od bijele ribe, kamenica s perlama od limuna, oyster shot (kamenica utopljena u koktelu Bloody Mary), gazpacho i različite marinade.
Meni će se kontinuirano obogaćivati, a skromni nam je Jakov samo uz smijeh dobacio, koliko stigne, jer svaku večer kuha u jednoj od kuhinja ovog specifičnog restorana i zaslužan je za njegov dnevni meni na kojem je isključivo ponuda iz svježeg ulova.
Uje Oil Bar možete pronaći u Dominisovoj 3, u Splitu.


Foto: PR