Pariški restoran već desetljećima poslužuje samo jedno jelo. Evo zašto ga vrijedi posjetiti
Pariški restoran već desetljećima poslužuje samo jedno jelo. Evo zašto ga vrijedi posjetiti

Pariški restoran već desetljećima poslužuje samo jedno jelo. Evo zašto ga vrijedi posjetiti

Francuzi imaju izreku Trop de choix tue le choix ili Previše izbora ubija izbor. Moderno doba donijelo nam izbore u svim životnim sferama što dakako znači i više slobode, ali čini li nas to uistinu sretnijima ili francuska poslovica doista ima smisla? Slijedeći filozofiju države u kojoj je nastao, francuski restoran Le Relais De L’Entrecôte ne ostavlja vam izbor, nudi samo jedno jedino jelo, a toliko je popularan da se za stol ovdje uvijek čeka najmanje 30 minuta.

Restoran ne prima rezervacije, nema ni jelovnik, a kad sjednete za stol, konobarica će vas pitati smo jedno: Kako želite da vam steak bude pripremljen – rare, medium ili well done? U Parizu uspješno posluje već više od 50 godina (otvoren je na tri lokacije – Marbeuf, St. Benoît i Montparnasse), a otvoren je i u Ženevi i u Zürichu. Dobru reputaciju duguje iznimno mekanom rib eye odresku koji se poslužuje uz umak, zelenu salatu s orasima i domaći pomfrit.

Umak tajne recepture

Kad sjednete za stol, konobarica odjevena u old school crno-bijelu opravicu, najprije će vam donijeti salatu, a tek kad završite s njom, stiže vam odrezak s krumpirićima. Ako vam se odrezak ne čini jako velik, ne brinite – u restoranu vam u početku poslužuju pola, a zatim drugu polovicu kada ste gotovi, tako da ga ne morate jesti hladnog. Pomfrit možete naručivati bez ograničenja – samo pozovite konobaricu da vam ponovno napuni tanjur. Koliko god jednostavno bilo, sve na tanjuru je kvalitetno, dobro pripremljeno i ukusno.

Hrana, opuštena atmosfera i pažljiva usluga razlozi su zašto je L’Entrecôte uspješan svih ovih godina, dok drugi restorani koji su ga pokušali kopirati, nisu. Mnogi tvrde i da je razlog zašto se vraćaju na ovo mjesto i poseban umak koji se poslužuje uz meso, a njegov je recept tajan. Najvjerojatnije sadrži vrhnje, maslac i Dijon senf, ostali sastojci nisu poznati.

Glavno jelo platit ćete 29 eura u pariškim restoranima, a ako želite, možete se počastiti i čašom crnog vina koje sjajno odgovara uz goveđi odrezak. Iako menija za glavna jela nema, ima za deserte kojima ćete sjajno zaokružiti ovu gastro avanturu. 

@biteswithlily

Is this steak frites in Paris worth it? 🥩🍟🇫🇷 📍Le Relais de l’Entrecôte #steak #steakfrites #steakfries #fries #paris #france #food #parisfood #french #frenchfood #foodreview

♬ Happy Day in Paris - French Cafe 24 x 7

Foto: Instagram (@relaisdelentrecote)

Učitati još
Zatvori