Omiljena kvarnerska jela i delicije koje morate probati

Omiljena kvarnerska jela i delicije
koje morate probati

Foto: Maja Danica Pečanić (Izvor: Hrvatska turistička zajednica)

Osim bogate kulturne baštine, duge turističke tradicije, brojnih prirodnih znamenitosti, divnih plaža i čistog mora, Kvarner odlikuje i raskošna gastronomska ponuda. Da biste stvarno upoznali dušu nekog kraja, obiđite spomenike, razgledajte arhitekturu, upijajte prirodne ljepote i obavezno isprobajte svakidašnja jela spravljena od lokalnih namirnica. Kvarner se odlikuje bogatstvom krajolika i raznolike ponude, a upravo takva je i njegova gastronomija. Oduvijek poznata kao regija vrhunske gastronomije i izvrsnih vina, regija Kvarner omiljena je destinacija ljubitelja dobrih zalogaja.

Temelji primorske kuhinje su ribe, morski plodovi, voće, povrće, samoniklo aromatično bilje te maslinovo ulje, od kojih se posebno ističu krčko i cresko ulje koji su nositelji zaštićene oznake izvornosti EU. U Gorskom kotaru uživat ćete u gljivama, šumskim plodovima i jelima od divljači, a obavezno kušajte i Goranski nadjev, tradicionalni nadjev od suhog svinjskog mesa i slanine, jaja i mladog luka koji se koristi za punjenje svih vrsta mesa.

Koje još namirnice i jela obavezno morate probati kada posjetite Kvarner? U nastavku donosimo omiljena kvarnerska jela i delicije koje će oduševiti svako nepce!

Jela za prste polizati

Kvarnerski škampi

Kvarnerski škampi su najbolja i najpoznatija namirnica Kvarnera. Ne možete doći na Kvarner, a da ih ne probate! Odlikuju se svijetlocrvenom bojom i tankom ljuskom, a upravo zbog toga su postali jedna od najcjenjenijih poslastica mediteranske kuhinje. Posebni su jer žive samo na kvarnerskoj obali Jadrana, u plićem moru s puno izvora pitke vode zbog čega su vrlo mekani i slatki. Kao predjelo se najčešće jedu svježi, marinirani s par kapi limunovog soka i maslinovog ulja. Tjestenine i rižota odlično se sljubljuju s njihovim mekim mesom, dok su škampi “na buzaru” definitivno najcjenjenije kvarnersko jelo.

Foto: Maja Danica Pečanić (Izvor: Hrvatska turistička zajednica)

Otočna janjetina

Ljubitelji mesa ne mogu zamisliti godišnji odmor na Kvarneru bez uživanja u najukusnijoj otočnoj janjetini. Ovce i janjci na Kvarneru pasu travu u kojoj se nađe i oko 300 vrsta divljeg samoniklog aromatičnog bilja koje bura, koja se diže s mora na kopno, začini solju. Sve to doprinosi posebnosti otočne janjetine s Kvarnera. Najčešće se priprema pod pekom, a mnogima je takva i najdraža.

Šurlice

Šurlice su još jedan specijalitet kvarnerske kuhinje. Radi se o tradicionalnoj domaćoj tjestenini koju kvarnerske domaćice i ugostitelji već od davnina mijese ručno. Šurlice su sastavni dio jelovnika svakog slavlja, od krstitki do vjenčanja, a najčešće se poslužuju sa škampima ili gulašom od janjetine koji se naziva žgvacet. Osim toga, odlično se sljubljuju i sa svježom ribom, školjkama ili samo uz svježi ovčji sir.

Foto: Maja Danica Pečanić (Izvor: Hrvatska turistička zajednica)

Krčki pršut

Otok Krk može se pohvaliti brojnim prirodnim ljepotama, ali i činjenicom da je jedini otok sa zaštićenim pršutom. Krčki pršut je prvi hrvatski proizvod s oznakom zemljopisnog podrijetla zaštićen u EU i dobitnik je brojnih priznanja za kvalitetu na domaćim i inozemnim smotrama i izložbama. Ako vas zanima kako se krčki pršut proizvodi, u Kući krčkog pršuta u mjestu Vrh možete uživo vidjeti dijelove proizvodnje ove gastro delicije, saznati sve o načinu proizvodnje i njegovim posebnostima, kušati ga i, naravno, kupiti.

Omiljeni kvarnerski slatki zalogaji

Tradicionalna hrvatska torta koja potječe s otoka Raba – Rapska torta je puno više od slastice. Rabljani ne mogu zamisliti nijedan svečani događaj bez nje, a osim posebnog užitka za nepce, ova je torta danas postala jedan od najoriginalnijih suvenira otoka. Recept je tajna koja se već stoljećima čuva, njeguje i prenosi isključivo usmenom predajom. Potječe iz 12. stoljeća kada je prvi put poslužena papi Aleksandru III. prigodom blagoslova katedrale na Rabu. Glavni sastojci su bademi, limun, šećer, jaja i maraskino, a za njenu vrhunsku izradu potrebno je nekoliko dana rada i, naravno, godine iskustva.

Foto: Bojan Haron Markičević (Izvor: Hrvatska turistička zajednica)

Opatijska rivijera i obronci Parka prirode Učka nadaleko su poznati po trešnjama i marunima. Kušajte ih u kolačima, tortama i raznim jelima; u svježim trešnjama uživajte kad im je sezona, a marune jedite jednostavno kuhane ili pečene.

Jednostavna i prilično zdrava slastica je smokvenjak, napravljen od suhih smokava, uz dodatak oraha ili badema i raznih začina. Obavezno probajte i slavnu crikveničku tortu “Frankopan”, koja se priprema prema receptu temeljenom na kuharici iz 17. stoljeća.

Vina i domaće rakije

Poznato je da uz dobra jela idu i odlična kvarnerska vina. Vrbnička žlahtina, vino od istoimene autohtone sorte bijelog grožđa krčkog i vinodolskog gorja, odlikuje se nježnom aromom karakterističnog osvježavajućeg okusa i buqueta. Nikako nemojte propustiti kušati i domaće rakije obogaćene aromatičnim travama.

Uz sve navedeno, kvarnersku gastronomiju odlikuje još i cijeli niz posebnosti pa ćete u svakom kraju moći uživati u ponekom lokalnom specijalitetu pripremljenom u najboljim konobama i restoranima. Na Kvarneru ćete naći Michelinove zvjezdice i preporuke, Gault&Millau kapice, Falstaff preporuke i druge, kao i regionalnu oznaku kvalitete “Kvarner Gourmet” i “Kvarner Food”, koja je prepoznatljivi brend i uputit će vas na lokalnu ponudu, kvalitetu i kreativnost chefova.

Foto: Maja Danica Pečanić, Bojan Haron Markičević (Izvor: Hrvatska turistička zajednica)

Učitati još
Zatvori