Većina ljudi preko tjedna doručkuje u hodu, brzo pojedemo nešto u hodu ili ponesemo neku sitnicu sa sobom na posao. Zato su jutra kada možemo doručkovati kod kuće prilika da isprobamo sve one recepte koje danima spremamo. Od palačinka, zobenih kaša do konkretnijih jela s jajima, izbor je velik, a na nama je da biramo. Turska jaja, poznata i kao Turkish eggs, idealan su izbor za takve trenutke.
Kombinacija kremastog jogurta, savršeno poširanih jaja i aromatičnog maslaca začinjenog Aleppo paprikom jednostavna je za pripremu. Ovaj doručak ne mora biti rezerviran samo za vikende, i u svakodnevnim jutarnjim ritualima, kada imate vremena, može pretvoriti običan obrok u posebno iskustvo za vas i ukućane.
Recept za turska jaja
Namaz od jogurta:
- 1 šalica grčkog jogurta, sobne temperature
- 1 češanj češnjaka
- ½ žličice svježe mljevenog crnog papra
- ¼ žličice soli
- Prstohvat kajenskog papra
- 2 žlice sitno nasjeckanog svježeg kopra
Chilli maslac:
- 55 g maslaca
- 1 žlica Aleppo čili pahuljica (manje ljute od klasičnih)
- ½ žličice dimljene paprike
Začinsko ulje (opcionalno)
- 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina/bosiljka/korijandera
- 2 žlice maslinovog ulja
- Prstohvat soli
Poširana jaja:
- 4 velika jaja
- Prstohvat soli
- 1 žlica octa (za poširanje)
Postupak:
- U srednju zdjelu stavite jogurt i naribajte češnjak; dobro promiješajte. Začinite paprom, soli i kajenskim paprom. Dodajte kopar i promiješajte. Ostavite na sobnoj temperaturi.
- U loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri dok ne počne pjeniti. Dodajte čili pahuljice, dimljenu papriku. Miješajte dok se boja ujednači. Maknite s vatre i pustite da se začini prožmu u maslacu.
- Peršin/bosiljak/korijander zdrobite u mortu. Polako dodajte maslinovo ulje i posolite po želji, pa promiješajte da se sve sjedini.
- U veliki lonac ulijte vodu i zakuhajte. Smanjite vatru na srednje nisku, dodajte ocat i održavajte lagano kuhanje.
- Jaje razbijte u malu zdjelicu, zatim ga nježno spustite u vodu držeći zdjelicu neposredno iznad površine vode. Ponovite s preostalim jajima.
- Kuhajte dok bjelanjci ne postanu čvrsti, a žumanjci zgusnuti, ali ne tvrdi, oko 2 ½ do 3 minute.
- Izvadite pomoću šupljikave žlice, posušite kuhinjskim papirom i stavite na topao tanjur.
- Na tanjure stavite namaz od jogurta. Stražnjom stranom žlice razmažite jogurt, oblikujući udubine na vrhu da u njih položite ulje.
- Prelijte malo začinskog ulja. Stavite poširana jaja i dodajte 1–2 žlice chilli maslaca. Po vrhu pospite morskom soli.
Foto: Instagram, Dupe Photos