Pregacha: Ukusna i jednostavna torta s bananama i čokoladom
Pregacha: Ukusna i jednostavna torta s bananama i čokoladom

Pregacha: Ukusna i jednostavna torta
s bananama i čokoladom

Prošli su karnevali, maškare, Valentinovo, a meni je veljača u znaku rođendana! Baš ih imam dosta pa sam opet radila većinom torte. Ovo je jedna brutalno ukusna i jednostavna i baš zato što je bila veliki uspjeh rođendanskih proslava, dijelim s vama recept.

Torta s bananama i Milkom triolade

Sastojci:

Biskvit
  • 5 jaja
  • 80g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100g tamne čokolade
  • 70g maslaca
  • 50g brašna
  • Pola vrećiće praška za pecivo

Krema

  • 280g Milka triolade
  • 1 vrećica mljevene želatine
  • 100ml mlijeka
  • 500ml vrhnja za šlag sa mliječnom masti
Banane po potrebi (ovisno hoće te li ih rezati ili ne, prilikom slaganja)

Postupak:

Za biskvit pripremite kalup za torte 26cm promjera. Papir za pečenje stavite na dno, a stranice kalupa namastite sa malo maslaca. Pećnicu upalite na 185 stupnjeva. Čokoladu i maslac otopite na pari. Razdvojite od 4 jaja bijelanjke od žumanjaka. Bijelanjke istucite u čvrsti snijeg sa prstohvatom soli i ostavite sa strane. Šećere i žumanjke i jedno cijelo jaje miksajte do svijetlo žute boje, pa dodajte otopljenu čokoladu i maslac i sjedinite.
Dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo i kratko miksajte tek da se poveže. Tu će smjesa biti dosta gusta. Zato bjelanjke umiješajte u tri navrata. Prvu trećinu umiješajte pjenjačom. Na taj način ćete dobiti rijeđu smjesu u koju ćete onda ostatak bjelanjaka lagano umiješati špatulom u dva navrata.
Smjesu istresite u kalup i pecite cca 20 min, test čačkalicom će pokazati da je gotovo kad čačkalica izađe čista. Ohladite ga.
Odvojite biskvit od papira za pečenje, okrenite da bude ravniji i vratite u kalup. Stranice kalupa obložite papirom, vrećicama za zamrzivač ili acetatnom folijom kako bi krema bila ravna, ali i kako biste lakše tortu izvadili iz kalupa.
Za kremu želatinu natopite u hladnoj vodi, a čokoladu otopite na pari. Ugrijte mlijeko, te u njemu otopite želatinu. Smjesu mlijeka i želatine istresite u otopljenu čokoladu i miješajte dok se sve ne poveže. Ostavite 10ak min da se malo ohladi. Za to vrijeme poslažite banane po biskvitu, jer je bolje da je taj dio spreman, kako bi krema ostala rijetka, da se može lijepo rasporediti.
Šlag miksajte dok se ne počne stiskati. Znači, dobit će volumen, ali će i dalje biti rijetka i mekana smjesa. Tako treba biti. Takav šlag sjedinite s čokoladom.
Kremu istresite po biskvitu i poslaganim bananama. Lagano lupite tortom po radnoj površini, da se krema lijepo rasporedi. Ostavite u hladnjaku par sati da se stisne.

Recept nam donosi Irena Gavran s bloga Pregacha. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Irena Gavran

Učitati još
Zatvori