Tonkina Kužina: Torta od smokava s kremom od malina i espressa miriše na kraj ljeta
Tonkina Kužina: Torta od smokava s kremom od malina i espressa miriše na kraj ljeta

Tonkina Kužina: Torta od smokava s kremom od malina i espressa miriše na kraj ljeta

Ako postoji kolač koji utjelovljuje kasno ljeto na tanjuru, onda je to ova torta; raskošna, sočna i neodoljivo mirisna. Smokve, kraljice sezone, u ovom se receptu udružuju s kremom od malina i laganom aromom espressa u desert koji spaja svježinu, punoću i nježnu dozu gorkasto-slatkog kontrasta.

Iako na prvu zvuči kao da iza nje stoji cijela vojska slastičara, ova torta zapravo se priprema prilično jednostavno, a rezultat je desert koji izgleda spektakularno i ima okus kao da ste ga donijeli iz najbolje slastičarnice u gradu. U nastavku donosimo recept naše blogerice Tonke Radić, poznatije kao Tonkina Kužina.

tonkina kužina

Torta od smokava s kremom od malina i espressa

Sastojci:
(za kalup s odvojivim dnom, promjera 24 cm)

Podloga za tortu:

  • 4 jaja
  • 80 g šećera
  • 50 g meda
  • 50 g maslaca (otopljenog)
  • 250 g prženih lješnjaka
  •  1 žličica praška za pecivo
  •  1 vrećica bourbon vanilin šećera
  • Prstohvat soli

Priprema:
1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
2. Miksajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti.
3. Dodajte otopljeni maslac i med pa kratko izmiksajte.
4. Umiješajte mljevene lješnjake pomiješane s praškom za pecivo.
5. Bjelanjke miksajte s vanilin šećerom i prstohvatom soli dok ne dobijete čvrsti snijeg.
6. Pažljivo ih umiješajte u prethodnu smjesu.
7. Smjesu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite 20 minuta na 180°C.
8. Ohladite podlogu u potpunosti.

tonkina kuzina

Nadjev:

  • 600 g jogurta
  • 250 g vrhnja za šlag
  • 80 g šećera
  • 1 vrećica bourbon vanilin šećera
  • 8 listića želatine
  • 100 g smrznutih malina
  • 1 jaki espresso (cca. 30 ml)
  • 8–9 vrlo zrelih smokava

Priprema:

1. Maline kuhajte s malo šećera dok ne postanu kašaste. Propasirajte ih kroz sito i ostavite da se ohlade.
2. Želatinu omekšajte u hladnoj vodi.
3. Pomiješajte jogurt, šećer i vanilin šećer.
4. Vrhnje istucite u čvrsti šlag i pažljivo umiješajte u jogurt.
5. Iscijedite želatinu i otopite je na laganoj vatri. U nju dodajte žlicu jogurtne smjese, promiješajte, pa umiješajte sve natrag u ostatak kreme.
6. Podijelite kremu na dva dijela: u jedan umiješajte espresso, u drugi ohlađeni umak od malina.
7. Smokve (ne morate guliti) narežite na četvrtine.
8. Na ohlađeni biskvit stavite polovicu smokava, prelijte kremom od espressa. Zatim stavite preostale smokve i prelijte kremom od malina.
9. Stavite tortu u hladnjak da se stegne (najbolje preko noći).

Dodatak za završni sloj:
* 4–5 svježih smokava
* 1 vrećica prozirne glazure za torte

Dovršavanje:
1. Smokve narežite na tanke kolutiće i složite ih po vrhu torte.
2. Pripremite glazuru prema uputama na pakiranju.
3. Torta mora biti jako hladna kako topla glazura ne bi otopila kremu. Prelijte pažljivo.

tonkina kuzina

Recept nam donosi Tonka Radić Čobanov s bloga Tonkina kužina. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.

Foto: Tonka Radić Čobanov, Instagram

Učitati još
Zatvori