Najsočnija torta od mrkve by Tin Lesić iz Magnolije: Donosimo recept koji uspijeva svaki put
Najsočnija torta od mrkve by Tin Lesić iz Magnolije: Donosimo recept koji uspijeva svaki put

Najsočnija torta od mrkve by Tin Lesić iz Magnolije: Donosimo recept koji uspijeva svaki put

Ako ste među onima koji jedva čekaju proljeće kako bi mrkvu iskoristili u nečemu slađem od salate, imamo savršenu poslasticu za vas! Odnosno ima je Tin Lesić, pastry chef i suvlasnik zagrebačke slastičarnice Magnolia koji nas uvijek iznova oduševi desertima koji balansiraju između klasike i modernog pristupa. Nakon što smo zavirili iza kulisa njegovog slatkog svijeta u ovom intervjuu, zamolili smo ga da s nama podijeli jedan od najboljih proljetnih recepata. Ovog puta riječ je o sočnoj torti od mrkve s bogatim slojevima kreme od krem sira. Bez previše filozofije, ali s puno ukusa, upravo onako kako Magnolia to zna. Idealna za sve prigode, od nedjeljnog ručka do posebnih slavlja, ova torta će osvojiti sve. Uživajte!

Torta od mrkve
Torta od mrkve

Carrot cake

Biskvit od mrkve (za kalup promjera 20 cm):

  • Glatko brašno, prosijano – 365 g

  • Šećer – 450 g

  • Sol – 10 g

  • Prašak za pecivo – 6 g

  • Ulje – 210 g

  • Jaja – 245 g

  • Tostirani orasi – 160 g

  • Ribana mrkva – 580 g

  • Naribana korica naranče – 20 g

  • Sjemenke vanilije (ili 15 g ekstrakta/paste) – 1 kom

  • Mješavina začina – 25 g (15 g cimeta, 7 g đumbira u prahu, 2 g muškatnog oraščića)

Torta od mrkve

Priprema:

1. Orahe stavite na lim za pečenje na koji ste prethodno stavili papir za pečenje ili silikonski podložak. Tostirati 20-ak min u pećnici ugrijanoj na 140 °C, dok ne osjetite fini orašasti miris. Pazite da ih ne prepečete jer bi mogli biti gorki. Kada se prohlade, nasjeckajte ih oštrim nožem na sitnije komade.
2. Pripremite mješavinu začina tako da u manjoj posudi dobro izmiješate: 15 grama cimeta, 7 grama đumbira u prahu i 2 grama ribanog muškatnog oraščića.
3. U zasebnu zdjelu stavite prosijano brašno, mješavinu začina, prašak za pecivo i koricu naranče i pomiješajte pjenjačom. Odložite zdjelu sa strane.
4. U zdjelu od samostojećeg miksera stavite jaja, šećer, sol i sjemenke vanilije. Sjemenke vanilije možete zamijeniti s 15 grama ekstrakta vanilije ili istom količinom paste od vanilije. Miksajte na najvećoj brzini sa žičanom mutilicom dok smjesa ne postane jako prozračna i posvijetli. Ovisno o proizvođaču i modelu miksera koji koristite, ovaj korak može trajati 10-15 minuta.
5. Dok se smjesa iz prethodnog koraka miksa, ugrijte ulje na laganoj vatri do cca 45 °C. Ako nemate kuhinjski termometar, temperaturu ulja možete provjeriti prstom. Treba biti dovoljno toplo da ga osjetite na koži, ali da bez problema možete držati prst u njemu nekoliko sekundi.

Torta od mrkve

4 biskvita

6. Ugrijano ulje u laganom mlazu i postepeno dodajte u smjesu jaja, dok mikser radi.
7. Dodajte suhe sastojke u smjesu jaja i ulja, i to iz nekoliko puta. Između svakog dodavanja, izmiješajte pjenjačom.
8. Dodajte mrkvu i orahe i dobro promiješajte silikonskom špatulom.
9. Gotovu smjesu ravnomjerno rasporedite u 2 kalupa/obruča za torte, fi 20 cm (oko 1.040 grama po kalupu/obruču). Poravnajte vrh malom špatulom ili žlicom i stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 165 °C s ventilacijom.
Ako vaša pećnica nema opciju ventilacije, povećajte temperaturu na 175 °C. Peče se oko 30 min, a točno vrijeme pečenja ovisit će o vašoj pećnici. Najbolji način da provjerite je li biskvit pečen jest da ga odozgo lagano pritisnete prstima u sredini, a on se odmah vrati – poput spužve. Ako ostane udubljen, treba ga još malo peći.
10. Kada su se biskviti ohladili na sobnu temperaturu, izvadite ih iz kalupa/obruča te nožem poravnajte vrh (odrežite “kupolu” kako biste dobili ravnu površinu). Svaki od biskvita s pomoću nazubljenog noža, njihovom dužinom prerežite na pola. Trebate dobiti 4 biskvita otprilike iste visine.

Krema od krem sira:

  • Krem sir (sobne temperature) – 715 g

  • Maslac (sobne temperature) – 265 g

  • Šećer u prahu – 100 g

  • Cointreau liker (opcionalno) – 18 g

Torta od mrkve

Postupak:

1. Stavite maslac sobne temperature u zdjelu samostojećeg miksera i krenite miksati sa žičanom mutilicom na srednjoj brzini, oko 2 minute. Dodajte šećer u prahu i nastavite miksati, postupno povećavajući brzinu do najveće, sve dok smjesa ne postane lagana i voluminozna.
2. Promijenite nastavak i stavite ravnu mutilicu. Nastavite miksati, ali sada na srednjoj brzini, i krenite postepeno dodavati krem sir u manjim količinama. Dodajte ga iz 7-8 puta. Kako bi gotova krema ostala stabilna, pazite da je ne premiksate.
3. Dodajte liker i miksajte na srednjoj brzini samo dok se ne inkorporira u kremu i krema postane homogena. Kremu koristiti odmah.

Slaganje:

1. Na tanjur za serviranje ili stalak za torte stavite prvi biskvit, na njega nanesite 220 g kreme od krem sira i poravnajte špatulom. Na kremu stavite drugi biskvit, ponovite postupak s istom količinom kreme, pa stavite treći biskvit i opet premažite s 220 g kreme. Na vrh stavite četvrti biskvit.

2. Preostalu kremu (oko 400 g) iskoristite za omazivanje cijele torte – možete je ravnomjerno rasporediti po vrhu i sa strane za klasični izgled, ili nanijeti tanji sloj i ostaviti rubove djelomično vidljive za efekt naked cake.

3. Po želji, ukrasite šećernim mrkvicama ili pospite sjeckanim tostiranim orasima. Ohladite u hladnjaku prije serviranja (minimalno 3 sata).

Učitati još
Zatvori