Torta od čokolade s krokantima od lješnjaka idealna je za nedjelju

Torta od čokolade s krokantima od
lješnjaka idealna je za nedjelju

Iako je Božić iza nas pa vjerujemo da ste se nauživali božićnih kolača i slastica, nedjeljom nakon ručka sigurno se uvijek poželite nečime zasladiti. Ova torta od čokolade s krokantima od lješnjaka tako nam se učinila kao prava stvar za današnje poslijepodne.

Budući da ne sadrži brašno, za uspjeh teksture ove torte zaslužna su jaja i snijeg koji mora biti vrlo čvrst kako bi biskvitu pružio potrebnu gustoću, bez dodavanja praška za pecivo. Recept smo pronaši na stranicama Zare Home, a prenosimo ga u nastavku.

Sastojci:

(za 6-8 porcija)

  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 90 g čistog kakaa
  • 7 jaja veličine L
  • 275 g smeđeg ili rapadura šećera
  • 150 g mljevenih badema

Za krokante:

  • 1,5 šalica šećera
  • 90 ml vode
  • 350 g prženih lješnjaka

Priprema:

  • Obložite okrugli kalup od 24 cm papirom za pečenje i premažite maslacem. Zagrijte pećnicu na 160 ºC.
  • Umutite maslac u mast (vrlo meku) i u to prosijte kakao sve dok ne postignete kremastu gustoću.
  • U posudi postavljenoj na kipuću vodu mutite cijela jaja i šećer dok ne dobijete pjenastu gustoću i udvostručite volumen.
  • Pomiješajte dvije smjese špatulom i ubacujte mljevene bademe dok smjesa ne postane homogena.
  • Izlijte u kalup i stavite u pećnicu na središnju rešetku na 45-50 minuta. Kada je torta gotova, ostavite je u kalupu da se ohladi.
  • Kada se ohladi, pospite kakaom u prahu.
  • Za krokante, lješnjake popržite, ako su sirovi, na laganoj vatri na tavi ili u pećnici.
  • Lješnjake prepolovite ili prerežite na četiri dijela i rasporedite po papiru za pečenje.
  • U dubokom loncu s teškim dnom pomiješajte šećer i vodu. Stavite na jaku vatru bez miješanja dok se ne stvori intenzivni zlatni karamel.
  • Izlijte karamel po lješnjacima i ostavite da se ohladi. Dodajte krokante na tortu i poslužite.

Foto: Zara Home

Učitati još
Zatvori