Torikaya Ramen bar trenutno nam je najdraže novo mjesto u gradu, ramen je genijalan
Torikaya Ramen bar trenutno nam je najdraže novo mjesto u gradu, ramen je genijalan

Torikaya Ramen bar trenutno nam je najdraže novo mjesto u gradu, ramen je genijalan

Već sama vijest o otvaranju novog lokala u gradu uvijek pobudi ogroman interes svih onih koji vole finu hranu i prate gastro scenu. Naravno, sve nas interesira što novo i drugačije naš grad nudi, a pogotovo ako se otvara restoran koji donosi potpuno nov koncept i nova jela koja nismo imali prilike pobliže upoznati. Nekoliko smo mjeseci tako slatko iščekivali otvorenje prvog Ramen bara, Torikaye, a sada smo napokon i same uspjele vidjeti o čemu je riječ i kakva se hrana tamo kuha.

Torikaya Ramen bar

Prije desetak dana Zagreb je dobio svoj prvi Ramen bar. Smješten u Petrinjskoj ulici, u strogom centru grada, Torikaya Ramen bar već se odlično uhodao i djeluje kao da je ovdje već puno duže. Velika terasa puna je ljudi koji znatiželjno isprobavaju prve zalogaje čarobnog ramena – neki čak i prvi put u životu.

Stolove krase jednostavni jelovnici, velike keramičke zdjele i neobične, dugačke drvene žlice kojima se jede ramen. Među gostima smo primijetile sve generacije, od najmlađih do najstarijih, a svi djeluju jednako oduševljeno. Ušle smo u prostor koji je pak malen i šarmantan, uređen velikim neonskim ramenom i natpisom “No ramen, no life.”

Dočekao nas je vlasnik Torikaye, ugostitelj Davor Bienenfeld, koji drži i popularan restoran Izakaya, te je nekoć držao Time. Davor i chef Vid Nikolić zajedno stoje iza ovog projekta, a već su dugo u uspješnim poslovnim suradnjama – zajednička ideja o otvaranju ramen bara prisutna je već preko pet godina, ali tek se ovog proljeća ukazala prava prilika za otvaranje. Davor nam je objasnio kako je sve krenulo, a zatim nas upoznao sa svim jelima i zanimljivim sastojcima koji su nam bili nepoznati.

Jedno od najpopularnijih japanskih jela, ramen, čine juha (najčešće od mesnog temeljca), domaći pšenični rezanci, aromatizirani umaci te dodaci kao što su narezana svinjetina, ramen jaje, nori, i mladi luk.

Ramen je Bienenfeld već prodavao u Time-u, gdje je na njegovo iznenađenje bio jako popularan i tražen. Ramen je također jedno od najdražih jela Vida Nikolića, najboljeg hrvatskog poznavatelja i kuhara azijske hrane. S obzirom na to da je upravo ramen posljednjih godina sve popularniji na svjetskoj gastro sceni, odlučili su da je vrijeme da ga u najboljem izdanju predstave i omoguće gladnim zagrebačkim gostima.

Ponuda Ramen bara Torikaya

Na jelovniku Torikaye nalazi se nekoliko zanimljivih predjela kao što su popularne gyoze od piletine ili svinjetine, marinirana spicy tuna i enoki gljive u dimljenom hamburgeru. U ponudi su dva jela od noodla, veganska varijanta s tofuom, spicy tahini umakom, pak choijem, shiitake gljivama, kikirikijem, mladim lukom i čilijem, te mesna s trakicama bifteka, čili pastom, zelenim mahunama, teriyaki-oyster umakom, mladim lukom i indijskim oraščićima.

Najvažniji dio ipak čine četiri ramena: Tantanmen, Miso Chicken, Tempura Shrimp i Vege ramen. Dva najprodavanija jela za sada su rameni Tantanmen i Tempura Shrimp, a slijedi ih Miso Chicken. Tantanmen je klasičan ramen koji se radi sa svinjskim temeljcem, pšeničnim rezancima, i svinjetinom, a u njega idu još i ramen jaje, marinirani bambus, pak choi, goma tare, mladi luk, ulje češnjaka, nori alge i enoki gljive.

Tempura Shrimp ramen radi se od dashi temeljca, ramen rezanaca, kozica iz tempure, mariniranog bambusa, a gore su još ramen jaje, pak choi, nori alge, enoki gljive, naruto.

Tantamen Ramen

Vrlo jednostavan meni pokazuje kako se vlasnici planiraju držati koncepta, a naglašavaju kako 2/3 prodaje čini upravo ramen. U planu nije mijenjanje menija, već korigiranje ponude u skladu sa željama i preferencama gostiju. Jedna od najbitnijih stavki po kojoj se razlikuju od svih ostalih su domaći rezanci za ramen, koji ga čine posebno ukusnim.

Tempura Shrimp Ramen
Enoki Bacon (enoki gljive u dimljenom hamburgeru, gyoza umak, togarashi)
Tempura Shripm
Tofu dan dan (raženi rezanci u spicy tahini umaku, prženi tofu, pak choi, shiitake, kikiriki, mladi luk, čili ulje)
Mochi sladoled mango/yuzu/matcha

U ponudi je i nekoliko prefinih deserata koje za Torikayu radi chef Robert Hromalić, te odlični kokteli koje im radi barmen Marino Karinja.

Planovi za budućnost

Davor nam kaže kako je još rano za puno priča o planovima za budućnost, no svakako bi volio širiti Torikayu kao brend, pa i u nekim drugim formatima, ne nužno vezanim uz ramen, već za razne azijske formate. Po glavi se motaju i razne ideje o širenju na obalu, no kao što su čekali idealnu priliku za otvorenje Torikaye, tako će pričekati i s novim idejama.

Davor Bienenfeld

Foto: Tatjana Bukvić

Učitati još
Zatvori