Top restorani na Jadranu prema vodičima Gault&Millau i Michelin

Top restorani na Jadranu prema vodičima
Gault&Millau i Michelin

A post shared by 360 (@360dubrovnik) on

Gastronomska ponuda Hrvatske svake godine se unaprjeđuje i obogaćuje. Restorani postaju zapaženi ne samo na regionalnoj već i svjetskoj razini. O vodiču Gault&Millau koji je stigao u hrvatsku već smo pisali. Neizostavan je i  Michelinov  tim stručnjaka koju su prepoznali hrvatsku kulinarsku scenu kao perspektivnu za uvrstiti među svjetske restorane. Dolaskom u Hrvatsku ocijenili su neke od renomiranih restorana na Jadranu. Osim što su vrlo strogi pri ocjenjivanju, prilikom posjete vrednuju kvalitetu sastojaka, umijeće pripreme hrane te omjer kvalitete i cijene.  S obzirom na to da inspektori dolaze nenajavljeni i da je posjeta tajna, mnogi restorani iznenadili su se kad su saznali da su baš kod njih jeli kritičari iz prestižnih vodiča. U nastavku vam donosimo koji restorani na Jadranu su se našli u ovim prestižnim vodičima.

Restorani s prestižom nagradom svjetskih gastro vodiča

A post shared by 360 (@360dubrovnik) on

Michelinov vodič utemeljen je davne 1900. godine i objašnjava kako se dobivaju zvjezdice. U sustavu postoje tri zvjezdice, što je maksimum i ima ih tek nekoliko restorana u cijelom svijetu. Jedna zvjezdica označuje “vrlo dobar restoran.” Dvije zvjezdice označuju “restoran s odličnim kuhanjem”. Tri zvjezdice označuju “iznimnu kuhinju, vrijednu posebnog putovanja”. Kao što vidite hrana je bitna, ali bitnija je priprema i kvaliteta te sam doživljaj. Njihovi inspektori chefovima unose strah u kosti, čak se pokušalo dekodirati kako se ponašaju ne bi li ih osoblje restorana prepoznalo i obavijestilo nadređene o misterioznim gostima. Zanimljiv film na tu temu je ”Paklena kuhinja” s izvrsnim Bradley Cooperom. Hrvatska se može pohvaliti sa čak  tri hrvatska restorana koji imaju jednu Michelinovu zvjezdicu, a to su 360 Dubrovnik, Pelegrini i restoran Monte. Na Michelin popisu su još 24 restorana s preporukom.

Gault&Millau inspektori potpuno su nezavisne osobe kako bi njihova ocjena bila objektivna i temeljena na znanju, a ne osobnom ukusu. Restorane ocjenjuju na skali od 1 do 20, a restorani s manje od 10 bodova obično ne ulaze u vodič. Pri tome imaju standardiziranu tablicu kojom se precizno ocjenjuje svaki detalj. Prije svega kvaliteta namirnice od koje se jelo priprema.  Na njihovoj stranici možete vidjeti popis restorana koje su ocjenili te broj osvojenih bodova na skali. Sama činjenica da se Hrvatska našla na popisu savršena je prilika za promociju naše gastronomije. S obzirom na bogatu ponudu, izdvajamo vam neke od njih u nastavku.

A post shared by Deniz Zembo (@dzembo) on

360 DUBROVNIK

A post shared by 360 (@360dubrovnik) on

Restoran 360 Dubrovnik, smjestio se na ekskluzivnoj lokaciji unutar samih Dubrovačkih zidina sa spektakularnim pogledom. Osvojio je svoju prvu Michelin zvjezdicu ove godine. Mediteranska kuhinja i meni spremaju se pod budnim okom chefa Marija Curića koji je u kuhinji restorana od 2005. godine.  Njegovu bi gastronomiju mogli opisati kao moderno kuhanje na temeljima stare francuske škole, s naglaskom na domaćim okusima. Fine dinning dobiva posve novu dimenziju u ovom legendarnom dubrovačkom restoranu. Ravnodušnima neće ostaviti ni najveće ljubitelje hrane jer se kroz teksture interpretira namirnica i okus, pa je svaki tanjur sačinjen od 6 do 8 segmenata s minimalno jednim lokalnim elementom. Restoran poslužuje isključivo večeru uz obaveznu prethodnu rezervaciju. Za više informacija posjetite njihove službene Facebook i Instagram profile.

PELEGRINI KONOBA&VINOTEKA, ŠIBENIK

Šibenski restoran Pelegrini na samom je vrhu ugostiteljstva i gastronomske ponude na Jadranu. Njihova filozofija temelji se na lokalnim namirnicama šibenskog kraja i okolice. Čovjek koji nosi zasluge za meni, uz naravno svoj stručni tim je chef Rudolf Štefan, a ujedno nosi i titulu najboljeg hrvatskog chefa. Glavna misao vodilja je održati kvalitetu i vodstvo restorana na najvišem nivou, koja im je ove godine osigurala prvu Michelin zvjezdicu.  Kako ističu, kuhati za svakog gosta s velikom odgovornošću i respektom nije lako, no u Pelegriniju to rade baš tako. Šibenska kulinarska scena dobila je restoran koji parira onima na svjetskoj razini. Kako ističu na službenim stranicama današnji gost traži jedinstveno iskustvo. To je ono što ih razlikuje od drugih i po čemu ih pamte. Pelegrini iskustvo je danas puno više od samog obroka. Svake godine očekujte male promjene u meniju kako bi se prilagodili željama gostiju.

RESTAURANT MONTE, ROVINJ

Obiteljski restaurant Monte smjestio se u  Rovinju. Ponosno se ističe kao prvi restoran u Hrvatskoj koji je osvojio Michelin zvjezdicu. Godinama je bio top među trendseterskim restoranima istarske gurmanske scene. Chef Danijel Đekić prvi u Hrvatskoj dobio je prestižnu Michelinovu zvjezdicu. Njihova filozofija je jednostavna, a bazira se na lokalnim namirnicama, jadranskoj ribi i plodovima mora. Sva jela pripremaju se modernim kuharskim tehnikama i stapaju sa začinskim mediteranskim biljem i povrtnim prilozima. Neki od specijaliteta su cvjetača i alge s lignjom i savršeno pečenim brancinom.  Meni se mijenja vrlo često, a la carte četiri puta godišnje. U ponudi je 20-ak jela, s podjednakim naglaskom na ribi i na mesu. Za više informacija i rezervaciju posjetite njihovu službenu Facebook stranicu.

RESTAURANT AMFITEATAR, PULA

A post shared by Deniz Zembo (@dzembo) on

U istoimenom hotelu smjestio se restoran Amfiteatar. Chef Deniz Zembo odgovoran je za besprijekorno funkcioniranje i  kulinarske delicije restorana. Strastveni kuharski maestro pomno vodi računa o stapanju okusa u jednu cjelinu što je prepoznao tim Gault&Millau stručnjaka. Na meniju možete pronaći finese poput salate od hobotnice s hrskavim krumpirima, maslinama, tikvicama, rajčicama i pestom od medvjeđeg luka. Ramstek od boškarina prije serviranja marinira se čak 16 sati, a onda se poslužuje s topljenim sirom, mladim tartufima i pireom od celera. Za kilograme ne brinite, desert se poslužuje u obliku bezglutenskog kolača od čokolade sa sladoledom od naranče. Savjetujemo da rezervirate svoje mjesto i razmazite se vrhunskim gastro iskustvom u divnom interijeru restorana.

RESTORAN PERGOLA, ZAMBRATIJA

A post shared by @vie_restaurants on

Restoran Pergola našao se na Michelin popisu preporuka, a dio je obiteljske tradiciji od 1996. Smješten u živopisnom naselju Zambratija u Umagu uživanje je garantirano u ugodnoj atmosferi. Velika pažnja pridaje se i uređenju interijera kojeg krase svijetli tonovi, prozračnost i nezaobilazan kamin, upotpunjeno finom decentnom muzikom. Vlasnik i kuhar Fabricio Vežnaver stvara kreacije inspirirane domaćom kuhinjom na moderan i kreativan način. Posebno nam se sviđa plata sirovih ribljih proizvoda u kombinaciji s umacima od čilija, marakuje, ananasa, jabuke, manga i  hrena. Uživate u svježim blagodatima jadranskog mora i jelima sa šparogama te tartufima. Za novosti i rezervacije pratite službenu Facebook stranicu restorana.

 

RESTAURANT ALFRED KELLER, MALI LOŠINJ

U luksuznom boutique hotelu Alhambra u lošinjskoj uvali Čikat, smjestio se restoran Alfred Keller. Hotelski restoran ocjenjen prema Gault&Millau kriterijima, nazvan je po austrijskom arhitektu čiji duh i danas živi u obnovljenoj građevini. Restoran je omeđen staklenim stijenama pa ćete uživati u pogledu na morsko plavetnilo. Za kulinarske kreacije zaslužan je chef Melkior Bašić. Neke od njih su zaista kreativne kao pikantni carpaccio od magarećeg mesa s blago gorkim začinskim biljem. Zatim mekani jastučići s mesom boškarina uz sirovu mrkvu, komorač i radič. Granita od naranče lijepo je osvježila sladoled od kave. Redovno se organiziraju degustacijske večere, aktualna događanja i  informacije o događanjima pratite na Facebook stranici restorana.

RESTAURANT FOŠA, ZADAR

Restoran Foša smjestio se na zadarskom poluotoku, a ime je dobio po istoimenoj lučici Foša. Ugodna atmosfera te spoj modernog i  tradicionalno dalmatinskog stila savršeno se uklapaju u povijesnu lokaciju. Također se smjestio na Michelinov popis preporuka. Iako pretežito riblji asortiman, na jelovniku se nalaze i mesni specijaliteti. Sve gastro kreacije potpisuje chef Saša Began. Zanimljiv obrok svakako je file od ribe s gratiniran s bademom i paškim sirom kao i dobri stari klasik – brudet od hobotnice na palenti. Posebno nam se svidio desert od jabuke na prhkom tijestu uz domaći sladoled od ružmarina.  Zavirite u meni na službenim stranicama i rezervirajte svoj stol  na prekrasnoj terasi koja uranja u more.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori