Top 5 jela koja vrijedi probati kada ste u Austriji

Hüttenzauber in Lech Zürs am Arlberg (c) Lech Zürs Tourismus GmbH / Daniel Zangerl

Austrija je zemlja koja se razvijala pod utjecajem brojnih i raznovrsnih kultura, što se dobro vidi kada zavirite u jelovnike s najpopularnijim jelima koja čine bogatu austrijsku gastronomiju. Bilo da ste otišli uživati na neko od top skijališta, odmoriti tijelo i dušu u nekom od vrhunskih centara za relaksaciju, ili pak jednostavno upoznati čari i kulturnu baštinu austrijskih gradova, upoznavanje i kušanje lokalne gastronomije neizostavan je dio svakog dobrog putovanja!

Bogata austrijska kulinarska kultura ne nudi tek aromatična otkrića za nepca, nego i priča priču o zemlji i njezinim stanovnicima. U nastavku vam donosimo 5 tradicionalnih jela koja morate kušati kada ste u Austriji, kao i najbolja mjesta gdje to možete učiniti.

Tafelspitz

Tafelspitz (c) Österreich Werbung / Wolfgang Schardt

Uz Sacher tortu i bečku šniclu, Tafelspitz spada među klasike s vrha ljestvice omiljenih austrijskih jela. Za njim je svojedobno ludovao i sam car. Tajna je ovog recepta u ukusnoj govedini, narezanoj na trakice te posluženoj uz pržene krumpire i umak od vlasca. No, gosti koji su imali čast blagovati za carskim stolom navedenog su se obilja slabo mogli nauživati. Naime, prema dvorskoj je ceremoniji bilo predviđeno da je obrok gotov čim car odloži svoj pribor, a pošto bi se jelo najprije poslužilo njemu, velik dio dvorana i časnika bi ostao gladan. Legendarna Anna Sacher prazne je želudce tješila neprekidnim kuhanjem sočnog Tafelspitza – tako je carski stol neslužbeno premješten u obližnji hotel Sacher.

Izbor bečkih restorana u kojima ga možete probati:

Panonska riblja juha

Kulinarik – Gedeckter Tisch (c) Österreich Werbung / Harald Eisenberger

Na svijetu postoji mnogo ribljih juha, ali panonsku riblju juhu pronaći ćete samo u jedinstvenom krajoliku oko gradiščanskog Nežiderskog jezera. Priča je to o uspjehu koja je započela sa starim Rimljanima. Gradiščani nisu izumili riblju juhu. Međutim, ova panonska juha zaista je posebna. Toliko je posebna da je već odavno uvrštena u klasike, a oni upućeni je nazivaju “gradiščanskim bouillabaisseom“. Ono po čemu se francuska riblja juha razlikuje od panonske, osim po, naravno, drugačijoj ribi, jesu prije svega začini. Budući da slatkovodna riba nije tako aromatična kao morska, u Gradišču se dodaju ukusni sastojci kao što su luk, češnjak i paprika. No, i nanovo u Gradišču otkriveni domaći šafran daje ribljoj juhi puniji okus i primamljivu žuto-narančastu boju.

Izbor restorana u kojima možete probati ovu jedinstvenu juhu:

Bečki odrezak

Wiener Schnitzel (c) Österreich Werbung / Wolfgang Schardt

Jeste li znali da je, prema legendi, znameniti Bečki odrezak u Austriju došao tek 1857. godine? Svoje porijeklo ne vuče iz Beča, nego iz Venecije. Talijanski kuhari već su u 16. stoljeću pekli meso u bijelim krušnim mrvicama, prije toga vjerojatno i židovski stanovnici Carigrada. Jelo se u doba carstva u Austriiji usavršilo u tolikoj mjeri da je postalo upravo ono za što je poznato: neusporedivi austrijski specijalitet. Ne trebamo ni spomenuti da ga kušati možete u gotovo svim restoranima koji nude tradicionalnu austrijsku kuhinju.

Gornjoaustrijski svemir od knedli

Wachauer Marillenknödel (c) Österreich Werbung / Wolfgang Schardt

Knedle su kulinarska posjetnica Gornje Austrije – zajedno s pečenjem i moštom (njem. Brat‘l und Most). Zahvaljujući pronalasku prapovijesne „praknedle“, područje oko jezera Mondsee smatra se mjestom rođenja male, ukusne loptice od tijesta. Zdjela s vrućim knedlama, sjajnim, jednoliko oblikovanim i usko zbijenim okruglicama od tijesta užitak je izravno iz zemlje sreće, bez kojega stanovnici Gornje Austrije ne mogu zamisliti život već tisućama godina. Najstarija „praknedla“ pronađena je u jednom selu od sojenica iz mlađeg kamenog doba.

Tiroler Knödel (c) Österreich Werbung / Wolfgang Schardt

Dakle, još prije više od 4000 godina očito se cijenio okus slasnih loptica od tijesta, zahvaljujući čemu je Gornja Austrija jednoznačno stekla pravo na naziv „domovina knedli“ – barem dok se negdje drugdje ne pojavi još starija, pretpovijesna knedla…

Restorani u austrijskim regijama gdje možete probati specijalitete s knedlama:

Sacher torta

Sachertorte (c) Österreich Werbung / Wolfgang Schardt

Prelazimo na desert, a kad govorimo o slatkom, ne možemo ne spomenuti jednu od najpoznatijih svjetskih torti! Sacher torta najslađa je tajna na svijetu, simbol glavnog austrijskog grada i šećer na kraju brojnih austrijskih obroka, ali ne samo austrijskih. Rođendan joj je 5. prosinca, pa je posebno popularna u vrijeme adventa i božićnih blagdana, no jede se tijekom cijele godine. Originalna je zaherica prepolovljena po sredini i napunjena marmeladom. Robusne konzistencije i upakirana u lijepe kutijice, dobar dio od preko 360.000 ispečenih primjeraka godišnje šalje se diljem svijeta. Upravo je originalna Sacher-glazura zaslužna za to da je ovaj slatki paket tako sočan i da dobro izgleda čak i nakon transporta.

Gdje ćete u Beču probati najbolju Sacher tortu? Evo preporuke!

Više informacija o bogatoj austrijskoj kuhinji možete saznati na www.austria.info/hr.

Foto: PR

0