

Na zagrebačkoj Savici, u kvartu koji sve češće iznenađuje zanimljivim gastronomskim adresama, prošle je godine otvoren restoran Makamana koji na prvi pogled osvaja minimalističkim interijerom, a na prvi zalogaj pričom koja nadilazi tanjur. U prostoru gdje se svaki detalj čini promišljenim, Makamana nudi kulinarsko utočište za hedoniste koji u hrani traže više od okusa. Osim stalnog menija, restoran povremeno organizira tematske večere i gostovanja, pružajući posjetiteljima priliku za nova kulinarska iskustva.
Upravo je Makamana sinoć bila najpoželjnija destinacija zaljubljenika u dobru hranu i fina vina. Naime, sinoć je u Makamani gostovao chef Tom Gretić koji je pripremio fantastičnu večeru u 6 slijedova, a tanjure su popratila vina vinarije Testament.
Tom Gretić u Makamani: Recept za večer za pamćenje
U utorak, 20. svibnja, Makamana je bila domaćin ekskluzivne večere u šest sljedova koju je pripremio renomirani chef Tom Gretić. Ova kulinarska večer privukla je brojne ljubitelje gastronomije koji su imali priliku uživati u jedinstvenom spoju okusa i mirisa.
Chef Gretić, poznat po svom inovativnom pristupu i bogatom iskustvu, kreirao je jelovnik koji je istaknuo sezonske i lokalne namirnice, prezentirane na suvremen način. Svaki slijed bio je pažljivo uparen s vinima vinarije Testament, što je obogatilo cijeli gastronomski doživljaj.
Za dodatnu čaroliju pobrinuo se Acustic Duo AS čiji su zvuci cijelu večer ispunjavali prostor toplinom i veseljem.

Što smo jeli i pili?
Večer je započela daškom Mediterana u tanjuru: srdele na savor u elegantnoj pratnji sherry octa i kreme od pečenog češnjaka, dok je hrskav kreker od parmezana obojen sipinim crnilom nosio nježne, aromatične kuglice keta kavijara. Uz prvi slijed poslužen je pjenušac Opolo Rosé od Babića, koji je savršeno zaokružio bogatstvo okusa.
Slijedio je janjeći consomme, a jelo je bilo posluženo dijelom u dubokom tanjuru, a dijelom u velikoj vinskoj čaši, kako bi svaki gost sam dozirao jačinu jela. Consome je bio obogaćen mekanim okruglicama od grisa i janjeće jetre, uz dodatak mladog graška i luka -tanjur koji je spajao toplinu doma s profinjenošću restoranske kuhinje.



Treći slijed donio je pravo proljeće: hrskavi tart od zelenih šparoga, pesto od rikole i nježni Hollandaise bili su podloga flambiranim kozicama s notom meda, a čaša pošipa dodatno je naglasila slojevitost jela.
U četvrtom slijedu, nježni ricotta njoki susreli su se s bogatim raguom od patke, uz hrskavu prženu kadulju i sotirane trešnje koje su jelu dale suptilan kick slatkoće. Spoj s vinom od sorte debit i maraštine bio je, očekivano, savršeno promišljen.



Glavni slijed, prava kulinarska oda tradiciji i tehnici, bila je sporo pečena dimljena janjetina umotana u maramicu, servirana na baršunastoj kremi od špinata, uz rotkvice pirjane u smeđem maslacu – jelo koje je i vizualno i okusom ostavljalo bez daha. Testament Babić poslužen uz njega dodatno je istaknuo bogatstvo janjetine.
Večer je zaokružena savršenim čokoladnim baskijskim cheesecakeom s ukuhanim jagodama, uz čašu prošeka od Babića. Desertna točka na i jedne gastronomske priče za pamćenje!


Foto: Privatna arhiva, Instagram