Znate li napraviti klasičan Bolognese? Donosimo recept, ali i par malih trikova za najbolji okus
Znate li napraviti klasičan Bolognese? Donosimo recept, ali i par malih trikova za najbolji okus

Znate li napraviti klasičan Bolognese? Donosimo recept, ali i par malih trikova za najbolji okus

Iako se danas spaghetti bolognese smatra jednim od najpoznatijih talijanskih jela na svijetu, prava povijest ovog recepta je znatno drugačija od onoga što nam serviraju fast food restorani i brzi recepti s vrećicom umaka. U Bologni, srcu talijanske Emilije-Romagne, originalna verzija nosi ime ragù alla bolognese i tradicionalno se poslužuje uz široku tjesteninu poput tagliatella, jer njihova hrapava površina savršeno prianja uz bogat mesni umak.

Danas ovaj klasik živi dvostruki život; kao simbol obiteljske utjehe u kućnim kuhinjama diljem svijeta i kao ozbiljno gastronomsko jelo koje prave talijanske trattorie pripremaju s nevjerojatnom pažnjom i poštovanjem prema tradiciji.

Recept za tjesteninu Bolognese

Sastojci (za 4 osobe):

  • 500 g mljevene junetine
  • 100 g pancete (sitno nasjeckane)
  • 1 manji luk, nasjeckan
  • 1-2 srednje mrkva, nasjeckane
  • 1 stabljika celera, nasjeckana
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 200 ml suhog crnog vina
  • 400 ml goveđeg temeljca
  • konzerva pelata
  • Maslinovo ulje ili malo maslaca
  • Sol, svježe mljeveni crni papar, prstohvat muškatnog oraščića

Za posluživanje:

  • Tagliatelle ili pappardelle
  • Parmigiano Reggiano, svježe nariban
špageti bolonjez
špageti bolonjez
špageti bolonjez

Priprema:

  • Na maslinovom ulju ili maslacu polako pirjajte pancetu dok ne otpusti masnoću.
  • Dodajte sitno nasjeckani luk, mrkvu i celer i pirjajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša i dobije zlatnu boju.
  • Ubacite mljeveno meso i pirjajte dok ne dobije lijepu smeđu boju.
  • Zalijte s crnim vinom i pustite da alkohol ispari. Umiješajte koncentrat rajčice, pelate, podlijte temeljcem i pustite da lagano krčka barem 2 sata (što duže, to bolje).
  • Dodajte sol, papar i prstohvat muškatnog oraščića.
  • Skuhajte tjesteninu al dente, najbolje tagliatelle ili pappardelle. Dobro ih ocijedite i umiješajte u umak.
  • Poslužite obilno posipano svježim Parmigiano Reggianom.

Mali trikovi za još ukusniji Bolognese

Ako svoj Bolognese umak želite dovesti do savršenstva, postoji nekoliko detalja koje vrijedi imati na umu prilikom pripreme, ali i nabave namirnica. Kako smo već napomenuli ranije, pravi Bolognese traži tagliatelle, pappardelle ili čak svježu tjesteninu od jaja jer se umak bolje “zalijepi” nego kada koristite klasične spaghette. Važan je i odabir sira, pa zato birajte pravi Parmigiano Reggiano, najbolji je onaj u komadu koji ćete saami naribati direktno na svježe pripremljeno jelo. Još jedna namirnica na kojoj nećemo štedjeti jest vino – ne koristite najjeftinije vino “za kuhanje”. Suho crno vino koje je ukusno za piće dat će i umaku dubinu i eleganciju.

I za kraj, Bolognese zaista nije jedno od jela koja ćemo pripremiti kada smo u žurbi. Za intenzivan, dubok okus pun aroma potrebno je nekoliko sati kuhanja, pa imajte i to na umu kada odlučite pripremati ovu deliciju! Talijani kažu: più lento, più buono, odnosno što sporije, to bolje.

špageti bolonjez

Foto: Pexels, Instagram

Učitati još
Zatvori