

Tiramisu Cake: Spoj najpoznatijeg deserta i sočne torte koji bi mogao postati vaš go-to ljetni recept
Tiramisu je već desetljećima kralj talijanskih deserata. Slojevi piškota natopljenih jakom kavom, kremasti mascarpone sir i prozračna tekstura čine ga univerzalno omiljenim.
U eri društvenih mreža i viralnih recepata, tiramisu živi novi život. Tu su viralni napici, tiramisu kuglice, brownie verzije inspirirane okusom kave i mascarponea i brojne druge slatke varijacije. Sada je stigao idući korak u evoluciji tiramisua: Tiramisu Cake. Recept za ovaj sočni kolač spojen s klasičnim elementima tiramisua pronašli smo na Instagram profilu @scientifficaly.sweet.
Tiramisu Cake
Ova ukusna Tiramisu torta sastoji se od biskvita s vanilijom natopljenog kavom, prošaranog slojevima biskvita s espressom, a na vrhu je bogati sloj domaće kreme od mascarponea te je obilno posuta kakaom. Riječ je o jednostavnoj torti koju je lako pripremiti, a izgleda impresivno!
Recept za Tiramisu Cake
Sastojci
Biskvit s vanilijom i kavom:
- 85 g omekšalog maslaca
- 150 g kristalnog šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 velika jaja, sobne temperature
- 180 g glatkog brašna
- 1 žličica gustina
- ½ žličice praška za pecivo
- ¼ žličice sode bikarbone
- ¼ žličice soli
- 80 ml punomasnog kiselog vrhnja, sobne temperature
- 1 žlica biljnog ulja
- 60 ml punomasnog mlijeka, sobne temperature
- 1 žlica instant espresso praha
Kava preljev:
- 80 ml kipuće vode
- 2 žličice instant espresso praha
- 1 žlica šećera
Krema za premaz:
- 237 ml hladnog vrhnja za šlag (35% mm)
- 30 g šećera u prahu
- 60 ml punomasnog kiselog vrhnja
- ½ žličice ekstrakta vanilije (po želji)
- 12 g kakaa u prahu za posipanje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite četvrtasti kalup (23×23 cm) papirom za pečenje tako da rubovi vire (radi lakšeg vađenja kolača).
- Pomiješajte suhe sastojke – prosijte brašno, gustin, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol u srednju zdjelu i izmiješajte pjenjačom.
- U velikoj zdjeli izmiksajte maslac, šećer i vaniliju 3 minute na srednje jakoj brzini dok ne postanu blijedi i pjenasti. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro izmiksajte nakon svakog dodavanja.
- Dodajte trećinu suhih sastojaka i kratko izmiksajte. Zatim dodajte kiselo vrhnje, opet kratko miksajte. Umiješajte polovicu preostalih suhih sastojaka pa dodajte ulje i mlijeko. Na kraju umiješajte ostatak suhih sastojaka i dobro sve sjedinite lopaticom.
- Odvojite pola smjese u drugu zdjelu i u nju dodajte espresso prah. Lagano promiješajte špatulom dok se kava ravnomjerno ne rasporedi.
- U pripremljeni kalup naizmjenično stavljajte žlice vanilin i kava smjese, pa nožem lagano prošarajte površinu kako bi dobio mramorni efekt.
- Pecite 20–23 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista. Ohladite kolač 10 minuta u kalupu, zatim ga izvadite i potpuno ohladite na rešetki.
Kava preljev
- Dok se kolač hladi, pripremite preljev: pomiješajte kipuću vodu, espresso prah i šećer. Miješajte dok se šećer ne otopi i ostavite da se ohladi.
- Kad se biskvit ohladi, poravnajte mu vrh ako je potrebno, a zatim ravnomjerno prelijte kavom pomoću kista ili žlice.
Krema i završni sloj
- U srednjoj zdjeli izmiksajte vrhnje i šećer u prahu dok ne dobijete čvrstu kremu.
- Dodajte kiselo vrhnje i vaniliju pa kratko izmiješajte da se sjedini. Premažite kremu preko kolača i poravnajte površinu špatulom.
- Neposredno prije posluživanja, pospite kakaom u prahu kroz sito.
Foto: Instagram (@scientifically.sweet)